Ce reprezinta stema Bucurestiului?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In caz ca nu stiati, asa arata stema orasului nostru.

stema

O vedeti sculptata pe diverse cladiri oficiale sau reprezentata in documente sau acte administrative. Ea a fost aleasa in 1994, dupa o idee datand din 1921, care a apartinut Comisiei Consultative de Heraldica.

Ce reprezinta? In centru il avem pe Sfantul Dumitru, protectorul Bucurestiului, imbracat in haine specifice legiunilor romane. El reprezinta in acelasi timp puterea militara, prin sulita, si pe cea sacerdotala, prin cruce. Simbolul crucii il gasim tinut si de acvila ce poarta o coroana pe cap. Acvila este un simbol al latinitatii noastre, iar crucea vorbeste despre crestinizarea Daciei. Coroana, in schimb, sugereaza ceva mai recent. Ea ii apartine lui Mircea cel Batran, sub domnia caruia Bucurestiul a devenit "capitala de tranzitie" a Tarii Romanesti.

Acvila este de fapt simbolul statului roman, ea fiind punctul de plecare si pentru stema tarii. Ea are intr-o ghiara o sabie, care reprezinta lupta de aparare, iar in cealalta un sceptru, sugerand suveranitatea statului roman.

Inscriptia din partea de jos spune "Patria si dreptul meu" si reprezinta o deviza folosita in secolul 18 pentru a sugera legatura dintre libertatea individuala si stat.

Coroana de sus, cu cele sapte turnuri, simbolizeaza statutul de municipiu al Bucurestiului, iar pozitionarea sa deasupra acvilei sugereaza rolul pe care il are Bucurestiul in administratia tarii.

Se spune ca o stema trebuie sa faca legatura intre trecut, prezent si viitor si sa exprime istoria zonei, mentalitatea, traditia, precum si preocuparile cotidiene.

Voi ce credeti? Va reprezinta? Ce rol are o stema pentru viata unui oras? Dar pentru viata voastra?

Sursa informatii5 comentarii

Ce reprezinta stema Bucurestiului?
Madalin
#1 -

E AIUREA !

In afara sa personajul central, stema este exact ce trebuie sa fie, foarte bine aleasa. Numai ca Sf.M.Mc.Dumitrie, reprezentat acolo, NU este patronul Bucurestilor. Toata lumea stie ca protectorul capitalei e Sf.Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), ale carui moaste se afla la Mitropolie si care este veneral in celebrul pelerinaj anual din data de 27 octombrie ! Ori, acest sfant nu era un sfant militar, el este reprezentat peste tot in tinuta calugareasca.
Stema Bucurestilor e asadar o ABERATIE, pt. ca e rezultatul unei CONFUZII nascute din IGNORANTA !!!! halal sa ne fie....

Ce reprezinta stema Bucurestiului?
Revo
#2 -

@Madalin

Hmm, nu m-am gandit la aspectul asta, insa se pare ca intentia era ca Sfantul Dimitrie Cel Nou sa fie pe stema. Cel putin asa am citit pe wiki. In cazul asta si articolul de fata ar trebui un pic modificat :)

Ce reprezinta stema Bucurestiului?
Madalin
#3 -

DA

Cu siguranta trebuie modificat, pentru a incerca sa mai indreptam confuzia. Eu am specificat cum sta treaba cu stema in ghidul meu, publicat anul trecut: Bucuresti si Imprejurimi, Ed. House of Guides

Ce reprezinta stema Bucurestiului?
Florian
#4 -

Stema Sfantului Dumitru

Nu trebuie sa ne hazardam pentru ca pe stema Bucurestiului este Sfantul Dumitru -Izvoratorul de mir, ca un luptator, iar ca protector este considerat Sfantul Dumitru Basarabov, ca un calugar infatisat, ce are si moastele la Patriarhie! Trebuie doar sa contopim cei doi sfinti, si sa impreunam cele doua zile sfinte, in idea ca Bucurestiul este patronat de Sfantul Dumitru -cu meritele militare ale celui dintai si cu moastele celui de-al doilea! Miticii mitici!;-)

Ce reprezinta stema Bucurestiului?
Madalin
#5 -

RE: Stema Sfantului Dumitru

E o confuzie si o mare nebuloasa in gandurile de mai sus, dl. Florian. E vorba de doua persoane diferite, patronul orasului este unul, care s-a dorit a fi pus si pe stema, doar ca s-a gresit imaginea, si greseala a fost perpetuata. Bucurestii nu au nimic de a face cu Marele Mucenic Dimitrie

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera