Ce ne place la Bucuresti: cartierele de case vechi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Case elegante, brodate cu iedera si marchize, pline de farmec, chiar daca trecute de mult de prima tinerete, si stradute linistite, pline de pisici cu ochi somnorosi. Cam asa arata cartierele care au supravietuit invaziei comuniste a blocurilor gri. Nu stim insa daca vor supravietui si invaziei capitaliste a cladirilor de birouri sau a vilelor de prost gust. Slabe sanse, pentru ca turnuletele de sticla si metal au inceput deja sa-si faca vizibila prezenta si printre acoperisurile interbelice din aceste zone.

 Cotroceni Cotroceni Cotroceni Cotroceni

Noua ne sunt foarte dragi cartierele fara blocuri, in care poti iesi la plimbare pentru a scapa de agresivitatea agitatiei dintre "betoane" si a traficului de pe marile artere. E adevarat, nu sunt foarte multe si, asa cum am mai spus, sunt pe cale de disparitie - Cotroceni, Dorobanti, Aviatorilor, Domenii, zona din jurul Gradinei Icoanei si a Scolii Centrale pana inspre Mosilor si zona dintre Matei Voievod si Calea Calarasi. Daca mai stiti si voi altele, spuneti-ne.       

Cotroceni Cotroceni

Pe langa faptul ca sunt linistite, frumoase si imbietoare, asa cum ar trebui sa arate o zona normala de locuit, aceste cartiere sunt si pline de istorie - cu siguranta veti da peste tot felul de case memoriale, biserici vechi sau monumente ciudate (cum e Monumentul Aerului sau fantana de pe strada Costache Negri).

Cotroceni Statui frumoase
Fantana de pe strada Costache Negri                                      Monumentul Aerului

Oricum, casele in sine sunt o lectie de istorie despre cum se traia in alte vremuri. Dar si vilele colorate strident si cu un design care sfideaza orice estetica sunt o lectie de istorie - a prezentului in care orice proiecte, oricat de aberante sau urate, pot obtine aprobare de constructie.

Cotroceni Cotroceni Cotroceni Cotroceni
 
Casele vechi care vor scapa eroziunii timpului si, mai ales, invaziei prostului-gust, vor fi cu atat mai pretioase. Va invitam sa le vizitati cat mai curand, ca sa aveti ce sa le povestiti nepotilor despre ce mai ramasese din vechiul Bucuresti inainte ca lipsa de bun-simt arhitectural sa-si faca de cap prin el.

Cotroceni Cotroceni4 comentarii

Ce ne place la Bucuresti: cartierele de case vechi
Ana
#1 -

Comentariu nou

unde este facuta poza cu scarile? :-?

Ce ne place la Bucuresti: cartierele de case vechi
Gruia
#2 -

scarile

Scarile sunt in Cotroceni, langa Parcul Romniceanu, nu in partea cu Academia, ci in cealalta, pe strada Romniceanu colt cu Victor Babes.

Ce ne place la Bucuresti: cartierele de case vechi
Timbuku
#3 -

Trebuia sa ma sunati :)
Mi-am petrecut copilaria in Cotroceni unde parintii mei locuiesc in continuare. Ce se intimpla acum acolo este de domeniul horror: linga vile cu un etaj au aparut niste monstri de cladiri cu cite 4-5 etaje fara nici un pic de arhitectura si care strica total fata cartierului (trebuia sa faceti poza la blocul construit de Locic vis-a-vis de benzinarie). Multe vile cu arhitectura deosebita sunt lasate in paragina pentru ca cei care stau in ele fie nu au bani fie nu vor sa le renoveze. Trist. Acum multi ani in locul magazinului alimentar era Nea Matei cismarul, mai sus putin aveam o librarie acum avem Tenis mall si casa de schimb valutar. In locul frizeriei acum Locic o sa toarne alt bloc..off.. m-a apucat melancolia.
Ce ne place la Bucuresti: cartierele de case vechi
Ana
#4 -

Comentariu nou

mersi Gruia :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera