Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ca-i bine sa avem piste pentru biciclete am cazut cu totii de acord: intr-atata aglomeratie rutiera, orice upgrade la capitolul flexibilitate e binevenit si e evident ca te-ai strecura mai usor printr-un ambuteiaj pe 2 roti decat pe 4. Bicicleta e un mijloc de deplasare ieftin si relativ simplu de folosit, practic si, in plus, vine la pachet si cu ceva imbunatatiri ale conditiei fizice, mai ales daca o folosesti suficient de des.

S-a votat, deci: ne dam cu bicla. Pornind-o voinceste prin oras constati, insa, ca povestea nu-i chiar atat de roz pe cat ti-o descriu domnii primari de sector: de cele mai multe ori pista de biciclisti e doar o singura banda, marcata defectuos si asezata frumos la margine de trotuar. Benzile de biciclisti de pe trotuare ne enerveaza. De ce?

pista biciclisti 1
is that safe? sursa foto aici.

Intai de toate, prin insusi plasamentul lor. Tehnic, banda speciala in trafic ar trebui sa favorizeze o deplasare mai rapida a biciclistului, fara sa deranjeze pietonii. De aceea in toate tarile civilizate pista pentru biciclisti se afla pe strada si nu pe trotuar.

Varianta trotuarului ar putea fi acceptata doar cu amendamentul ca banda biciclistilor trebuie sa fie, din motive de siguranta atat pentru cei pe doua roti cat si pentru cei pe doua picioare, cel putin dubla ca latime fata de oricare din benzile existante acum in oras.

Mai apoi, Bucurestiul este "orasul tuturor posibilitatilor" de parcare, asa ca de cele mai multe ori (cum este cazul zonei Lascar Catargiu despre care am mai scris), pista biciclistilor ajunge loc de odihna pentru automobilele locatarilor riverani. Restul de trotuar disponibil pentru pietoni este foarte mic - asta daca ai noroc. Astfel, deplasarea ta per pedes apostolorum devine o adevarata aventura cu obstacole, strans legata de ceea ce aminteam mai sus in privinta sigurantei.

pista biciclisti 2
cursa cu obstacole. sursa foto aici

In plus, privind lucruruile si din perspectiva biciclistului, trebuie sa recunoastem ca, desi strazile orasului sunt pline de gropi cu aspect selenar, ele reprezinta o varianta mult mai sigura de deplasare raportat la trotuare, pline de denivelari si ondulatii ale asfaltului.

chiosc pe pista

Daca la asta adaugam chioscurile amplasate de cele mai multe ori ilegal pe trotuare sau faptul ca traseele "gandite" pentru trotuar ocolesc, uneori, copaci sau munti de gunoaie plasate acolo iresponsabil, obtinem un tablou in care biciclistul nu are prea multe sanse.

Ce facem? Solutia e simpla: semnam petitia si mutam pistele pentru biciclisti de pe trotuare acolo unde le este locul: pe strada.10 comentarii

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
Dragos
#1 -

prostie

Mi se pare un compromis acceptabil ceea ce este acum. Biciclistii se pot deplasa in siguranta (situatia asfaltului de pe trotuare nu este nicidecum asa cum exagerat o prezentati voi). Si in multe alte orase este asa, faza cu orasele civilizate e un bluf, se regasesc ambele situatii. Sau va referiti la pistele facute special? Mai asteptati.
Desigur, cand propuneti sa fie mutate pe strada, adica in mijlocul animalelor numite soferi, stiti care va fi consecinta, nu-i asa?

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
Tiberiu
#2 -

mda...

E adevarat ca sunt prost facute pistele speciale pt biciclisti, si sunt ocupate de oameni de cele mai multe ori. Unii dintre ei fac loc uneori, dar majoritatea nu. (chiar azi era sa dau jos o baba ca a luat deodata 90 grade stanga) :D . Nu cred ca exista vreo sansa sa faca pista in afara trotuarului, ar ingreuna si mai mult circulatia masinilor.
Si pana la urma e mai palpitant un slalom asa printre oameni, altfel ar fi cam plictisitor. Parerea mea, care merg in fiecare zi cu bicla la facultate

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
Irina
#3 -

Comentariu nou

In tarile civilizate exista piste de biciclete atat pe trotuare, cat si pe sosea. Numai ca in tarile civilizate sunt si pietonii educati in asa fel incat sa respecte aceste piste, si nu considera ca tot trotuarul le apartine, daca exista o pista pentru biciclisti pe trotuarul respectiv. Este doar o problema de respect reciproc.

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
dickmedia
#4 -

pista de bicle

acum doua saptamani, am facut un reportaj despre ce intalnim pe pistele de biciclete. unii au fost mai norocosi si au surprins in direct organele de politie labartate pe piste. se poate citi/vedea aici: http://polalaa.wordpress.com/2008/10/21/vinee-politiaaa/

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
dianyzzia
#5 -

nesimtiti

Sincer pe mine nu ma deranjeaza aia care merg pe pista, pot sa-i ocolesc daca vreau, ca de multe ori mai intru-n picioarele lor usor asa sa-i sperii, dar ma deranjeaza atunci cand e aglomeratie si nu se dau la o parte.

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
cris
#6 -

bani aruncati pe fereastra

Toata povestea cu pistele de biciclete si semafoarele pentru biciclete sunt o alta vrajeala sa mai cheltuiasca primaria niste bani, vezi intersectia Bucur Obor si nu numai unde au fost instalate semafoare pentru biciclete, au functionat cateva saptamani iar acum sunt dezactivate si nu fac decat sa obstructioneze vizibilitatea semaforului pentru pietoni.

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
anamaria
#7 -

pff

din 100 de biciclisti, 80 sunt mai... nesimtiti si strica totul pentru ceilalti. la mine in zona pistele de biciclisti ocupa aproape jumatate din trotuar... dar ce sa fac, ma resemnez sa circul pe bucatica mea! ca oricum daca ma urc in masina, asa, sa dau o raita mai pe seara, ma voi intalni cu un biciclist fara luminitze care circula pe contrasens! asa ca... da, voi fi atenta, ca altceva mai bun nu am de facut decat sa fiu atenta daca merg sau nu pe banda lor sau daca imi vine unu in fata precum o caprioara.

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
anamaria
#8 -

Comentariu nou

dyanizzia: daca e aglomeratie, mergi si tu pe la masini! ca doar nu o sa mearga oamenii pe strada ca sa-ti faca tie loc.

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
irys
#9 -

"in toate tarile civilizate pista pentru biciclisti se afla pe strada si nu pe trotuar." - WTF?!

Citeam metropotam cu mare placere, dar in ultimul timp mi se pare ca scrieti lucruri doar de dragul de a le scrie. Cel putin In Germania, unde traiesc de aproape 5 ani, majoritatea pistelor de biciclete in oras sunt o banda separata pe TROTUAR, si numai o mica parte sunt pe strada.

Problema nu are legatura deci cu amplasarea pe trotuar, care e perfect normala si mult mai sigura pentru biciclist decat pista pe strada, ci cu educarea pietonilor si amplasearea diverselor chiosculete, obsacole etc. in mijlocul pistei.

Poate nu ar fi rau sa nu mai faceti atat de convinsi afirmatii generalizate cand nu e cazul.

Ce ne enerveaza la Bucuresti: pistele de biciclisti de pe trotuare
magirus deutz
#10 -

Comentariu nou

chiar asa bai ametitilor , nu mai faceti afirmatii de tot cacatul

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera