Ce ne enerveaza la Bucuresti: Aparatele de aer conditionat

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cum pot fi contra aparatelor de aer conditionat in Bucuresti, cand Capitala are atata nevoie de racoare? Pai n-am nimic cu racoarea, insa unitatile exterioare uratesc vechile fatade si iti aplica picatura chinezeasca, eventual cu tot cu bacteria Legionella.

Sa luam problema stropilor de apa. Treci vesel/trist pe langa o cladire si, cand (nu) ti-e lumea mai draga, pic (sau pic-pic) in varful capului/pe haine. La fel de neasteptat ca un gainat de pasare. Bun, e apa, dar nu foarte curata. Ba poate contine si amintita bacterie, din cauza careia pot face pneumonie persoanele cu imunitate scazuta, pe langa batrani si copii.

teava teava langa un burlan

Solutia? Tevi pana la pamant, eventual lipite de burlane (vezi dreapta sus). In cazul Legionellei, eradicarea este aproape imposibila, insa pentru reducerea numarului de bacterii poti curata diferite elemente ale sistemului de aer conditionat. Nu de alta, dar cu aceasta minunatie se pot procopsi si cei care beneficiaza de aerul conditionat, nu doar trecatorii.

Mai ramane problema arhitecturii. Unitatile exterioare nu fac decat sa aplece si mai mult nivelul estetic al cladirilor bucurestene, si asa "cocosat" de balcoane inchise, fatade zugravite pe fasii, etc. Mai ales cladirile istorice, ca blocurile ceausiste nu vor arata niciodata fantastic, indiferent ce le-am scoate/pune. Oare cat de frumoasa e o cutie cu ventilator langa o fereastra de biserica in stil brancovenesc? Sau ce cauta unitatile exterioare pe zidurile Palatului CEC -vezi mai jos, stanga (in ambele cazuri este vorba de monumente istorice)?

cec aer conditionat

Solutia? Exista mai multe. In mod normal cladirile din centrul istoric nu ar trebui sa poarte astfel de cutii la strada (vezi ce se intampla prin Franta, de exemplu). Sau, daca le poarta, sa fie acoperite de autocolante de culoarea/ cu modelul zidului (cum sunt cutiile de pe biserica manastirii Antim). Exista si sisteme de climatizare fara unitati exterioare. Numai vointa din partea autoritatilor sa fie...

Mai multe fotografii in Galerie.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera