Ce gasim pe strada Pitar Mos?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Numele strazii pare sa provina de la ctitorul bisericii Maicii Domnului, careia i se mai spune biserica Pitar Mos, ascunsa pe la jumatatea strazii dupa craci de salcam si plop si pe care abia o deslusesti prin verdeata.

sarma

De-a lungul strazii nu mai e nici o brutarie care sa ne aduca aminte cu aburi de paine proaspata de vreun mos pitar, insa e un pub care reprezinta salvarea studentilor de la Limbi straine. Colony are pizza, salate si bere. Vara are si terasa. Nici iarna, nici vara nu prea are inauntru lumina sau aer. Dar generatii intregi de lingvisti de la "limbi" ii sunt recunoscatori ca exista.

placa 2
in casa unde se afla acum barul a locuit scriitorul Radu Petrescu

Chiar vizavi de Colony se afla o casa frumoasa si alba, cu numarul 20. Daca ai citit La Medeleni, poate iti aduci aminte ca o mare parte din volumul 2 se petrece in apartamentul lui Danut din Pitar Mos 20. Hei, uite-o placa memoriala. Oare chiar asta scrie?

sadoveanu

Sadoveanu? In casa lui Danut? Probabil ceva timp dupa el, pentru ca in primii ani ai secolului 20 Ionel Teodoreanu abia mergea la scoala germana de pe Pitar Mos, iar Danut avea sa apara odata cu Medelenii prin anii '20.

placa
casa fondatorului Operei, compozitorul George Stephanescu

Trecand si de Medeleni, si de dumbrava sadoveniana, si de biserica cu nume de brutar, ajungem la intersectia cu Pictor Verona, unde in weekend o sa ni se serveasca pe tava arta si strada la Street Delivery.

Pe un colt statea odata ambasada Elvetiei, insa acum prin ea pare sa bata putin zefirul, si totul pare sa se fi mutat in alte zari de soare pline. Mai jos, intr-o cladire lunga si gri, atat pe dinafara, cat si pe dinauntru, este facultatea de Limbi straine. Trecand pe sub geamurile bibliotecii, metropotam sta sa reverse un potop de urari de bine si ganduri bune la adresa doamnelor care deservesc dragostea de carte a studentului de acolo, dar de teama sa nu isi strice karma, si le abtine pentru o viata viitoare.

parc
Fantana cu copii, statuie-patrimoniu din parcul de la intersectia cu Jules Michelet

A
Aceasta casa frumoasa cu emblema care aduce a masonerie, dar poate la fel de bine sa fie si un A, nu are nici o explicatie cu placa la poarta, insa are un portar nervos la aparate foto, care se inmoaie urgent daca ii aplici acelasi tratament cu nervi.
3 comentarii

Ce gasim pe strada Pitar Mos?
Andrei Cappon
#1 -

Strada Pitar Mos
Mi-a placut articolul dvs. Sunt nascut si am crescut pe Strada Pitar Mos
Ce gasim pe strada Pitar Mos?
VLD
#2 -

inca ceva

mai e si o sala de sport unde se face volei :) .. si alte sporturi

Ce gasim pe strada Pitar Mos?
carmen
#3 -

foto

...ar fii fost frumos sa fie mai multe imagini cu casele de pe aceasta strada si nu doar cu placutele memoriale

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera