Catedrala Evanghelica din Sibiu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu

Sigur ai vazut macar o data vreo imagine cu biserica evanghelica din Sibiu, cu turnul sau care domina centrul orasului si cu acoperisul impestritat de culorile smaltuite ale tiglei. Desi e frumoasa si impunatoare si pe dinafara, daca n-ai intrat niciodata in ea, ai pierdut placerea de a admira una dintre cele mai frumoase biserici gotice de la noi din tara, in care poti vedea fresca Rastignirea de Johannes von Rosenau, pictata in 1445, Crucifixul mesterului austriac Petrus Lantregen care dateaza din 1417, cristelnita de bronz facuta de mesterul Leonhardus in anul 1438 si pietrele funerare sculptate, din secolul 15.

Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu
Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu

Turnul cu clopot, cu cei 73,3 metri inaltime, este unul dintre cele mai inalte turnuri din Transilvania (cel mai inalt, al Bisericii Evanghelice din Bistrita, masoara ~76 de metri si a ars partial in 2008). Din varf poti vedea in zilele senine pana departe, spre Fagaras, aproape 30 km de orizont liber, cu ochii Sibiului la picioarele tale.

 Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu

Flesa (acoperisul ascutit al bisericilor si catedralelor medievale) are la baza patru alte mici turnulete, semn ca cetatea Sibiului avea la vremea construirii bisericii "dreptul sabiei", ius gladii, adica drept de judecata si condamnare (pedeapsa capitala). Biserica a fost terminata in 1520 (dar unele surse dau ca incepere a constructiei secolul 14 tarziu si precizeaza ca durata constructiei a fost de aproximativ 100 de ani), pe locul unde pana atunci existase un alt lacas de cult, vechi de prin secolul al 12-lea.

Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu

In 1585 a primit prima orga, iar cea care se afla si acum acolo (cu care n-avem fotografii, din cauza lucrarilor de restaurare din biserica), una dintre cele mai mari din sud-estul Europei la vremea respectiva (spun unele surse), a fost facuta de constructorul slovac Johannes Vest si instalata in 1671. Prospectul a fost realizat de pictorii Paul Demosch si Jeremias Stranovius, impreuna cu sculptorul Sigismund Moess, care a realizat si cateva dintre pietrele funerare care inca se mai afla in biserica (mai multe detalii aici). Dupa aceasta orga s-a construit si replica din Biserica Manastirii din Sighisoara si pana la realizarea orgii Buchholz din Biserica Neagra din Brasov, orga lui Vest era cea mai mare din Transilvania (mai multe detalii aici). In 1915 s-a innoit cu alta orga, construita la Frankfurt de firma Wilhelm Sauer.

Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu
La picioarele acestei coloane odihnesc ramasitele pamantesti ale guvernatorului Brukenthal. Cu recunostinta, comunitatea bisericii evanghelice Sibiu - desi in 1796 s-au sistat ingropaciunile in biserica, s-a facut o exceptie in 1803 pentru cripta baronului Samuel von Brukenthal

Turnul este spectaculos, si pe dinauntru, si prin ce priveliste aduce de sus. Mi s-a spus la intrare "daca vi se face frica, sa nu va uitati in jos". N-am inteles prea bine ce a vrut sa spuna paznicul, dar dupa ce mi-am terminat runda panoramica sus, prin ferestrele celor patru mici turnuri, si am vrut sa cobor, m-am uitat intr-adevar in jos. Mai intai m-a cam luat ameteala -numai o mica parte din trepte urca in spirala stransa printre pereti, cea mai mare parte a scarii merge prin golul turnului, pe sub clopot. Mai apoi am vazut cateva persoane care intr-adevar urcau cu greutate, cu constiinta zecilor de metri de dedesubt si care la un moment dat au preferat sa se intoarca - din pacate pentru ei, pentru ca de sus se vede superb tot orasul, toate acoperisurile cu ochi, oamenii mici si un ocazional biciclist din care intelegi mai mult umbra intinsa pe caldaram.

Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu

Biserica nu se afla intr-o stare prea buna, dupa cum se vede din imagini (facute in septembrie 2009), e plina de schele de sustinere a boltelor navei; citim ca lucrarile de restaurare au fost estimate la valoarea de peste 4 milioane de euro. Citim in alta parte si ca lucrarile vor dura vreo 6 ani si ca o parte considerabila din banii necesari (1,3 milioane euro) a fost deja donata de antreprenorul german Helmut Kreutz.

Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu

Puteti vedea "harta" zonelor in stare avansata de degradare si care necesita reparatii, impreuna cu planul lucrarilor si multe alte detalii tehnice si chiar imagini de arhiva cu biserica in documentul de aici: planul general de asanare realizat de arhitectii si inginerii de la Dr. Krekeler Generalplanungsund Ingenieurgesellschaft mbH.

Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu
Catedrala Evanghelica din Sibiu Catedrala Evanghelica din Sibiu
jos - statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (dezvelita in 1899) si biserica evanghelica vazuta din Turnul Sfatului


Program de vizitare turn: sambata si duminica intre orele 10-17; in restul saptamanii intre orele 12-15. Pret: 3 lei/adult

foto: Cristina Petrescu; mai multe si mai mari in slideshow-ul de mai jos
Alte locuri din Sibiu:
Muzeul de locomotive cu abur

1 comentariu

Catedrala Evanghelica din Sibiu
dulce
#1 -

:)

Da, catedrala este intr-adevar frumoasa si impunatoare in peisajul Sibiului. Insa drumul pana sus, in turn, este foarte fioros, cel putin pentru mine... si nu ma refer la inaltime, ci la clopotul fioros care sta in semi-intuneric, la atentionarile cu "pericol de moarte". Chiar si porumbeii care stau acolo pot sa te sperie :) Ar trebui sa fie mai luminat turnul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera