Casuta din hartie reciclata manual la MTzR

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand mai aveti drum pe la Sosea, sa treceti prin fata Muzeului Taranului Roman si sa va opriti sa vedeti casuta din povesti. Nu gasiti acolo nici un personaj de basm si poate chiar o va mire putin ce o sa vedeti: casuta din povesti nu e prea feerica, nu stau in ea pitici si nici nu paste pe langa ea vreun Bambi, dar e intr-adevar o casuta cu poveste: e prima casa din hartie reciclata manual.

Fara mistrie, numai apa si hartie, constructia casutei a durat multe luni, pentru ca facutul hartiei de mana nu e treaba nici usoara, nici rapida. Daca ati fost pe la targurile de la MTzR din ultimii ani, cu siguranta l-ati vazut macar o data acolo pe unul din mesterii "hartieri" ai Atelierului de Carte, Razvan Supuran, inconjurat de un stol de pici, carora le arata cum se face hartia de mana, de la imuierea in apa a hartiei reciclate, pana la presarea ei (eventual cu floricele uscate si seminte colorate, pentru efect) si uscarea pe sarma.

Casuta din hartie Casuta din hartie

De la foile de hartie reciclata la o structura tri-dimensionala din hartie facuta de mana n-a fost un pas usor. Voluntarii Atelierului de Carte au muncit mult (din aprilie incoace) pentru acest mic prototip, care va sta expus in fata MTzR doua saptamani, incepand cu joia trecuta, cand a avut loc inaugurarea. Pasul urmator: o casa de hartie in marime naturala.

Casuta din hartie Casuta din hartie

Desi uitandu-te la ea nu iti poti imagina cat de greu trebuie sa fi fost sa construiesti din hartie o casa si te gandesti numai la procesul de turnare a pastei de hartie in forma de caramizi si grinzi, citind descrierile tehnice de pe blogul Atelierului de Carte iti faci imaginea completa:

"Bârnele sunt prinse între ele prin metoda tradiţională de îmbinare, utilizată la construcţia caselor de lemn. Pentru unirea lor au fost folosite 3 kilograme de adeziv de cotor şi peste 300 de cuie de lemn, manufacturate din ramuri căzute sau tăiate la curăţarea copacilor. Piesele au fost decupate cu fierăstrăul şi găurite cu bormaşina astfel încât să se obţină o îmbinare cât mai corectă.

Acoperişul este tratat cu un strat de răşină brută. Celelalte suprafeţe exterioare sunt protejate de umezeala prin aplicarea unei diluţii de răşină. Răşina a fost culeasă din zona muntelui Vulcan, de pe brazi şi molizi, iar pentru folosire, a fost topită sau fiartă în apă. [...]


Casuta din hartie Casuta din hartie

Construcţia este parţial tencuită pe interior, cu pastă de hârtie încleiată, de culoare galbenă, cu inserturi de şapte seminţe de flori şi iarbă. Rosturile exterioare sunt chituite cu pastă de hârtie. Podeaua este nivelată cu un strat de hârtie albă, cu inserturi de seminţe de flori, ce pot să germineze în funcţie de temperaturi.

Toate piesele au în compoziţie o ţesătură de sfori şi fibre de cânepă, care le măreşte rezistenţa mecanică. O parte dintre ele conţin inserturi de mătase roşie, petale de tei şi fire de iarbă.
"

Casuta din hartie Casuta din hartie

Casuta din povesti – Fara mistrie. Numai apa si hartie este un proiect initiat de Muzeul Taranului Roman si Atelierul de Carte in parteneriat cu asociatia MaiMultVerde, cu sprijinul Ambasadei Frantei in Romania si alti sponsori locali.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera