Casuta din copac de sub Zidul Berlinului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Osman Kalin pusese prima data piciorul pe pamant nemtesc in '43, coborand de pe un vapor turcesc care aducea castraveti Germaniei pe vreme de razboi. Douazeci de ani mai tarziu, in '63, cand deja avea 40 de ani, s-a intors la munca in Germania, impreuna cu zeci de mii de compatrioti de-ai sai. S-a stabilit in Berlin in 1980, devenind si el ein Berliner. Ca multi emigranti turci, locuia in zona rosie, intr-un bloculet cu vedere direct la Zid, adica foarte aproape de granita cu Berlinul de Est.

Deja pensionar, prin '83, cu timp liber la dispozitie si cu Anatolia calda si blanda in suflet, a zarit un petic de maidan de sub Zidul Berlinului care nu parea al nimanui. L-a curatat, l-a arat si l-a plantat. N-a venit nimeni sa ceara pamantul. Tocmai dadeau primele rosii si primele cepe, cand a primit o vizita de la un grup de soldati din RDG, care l-au intrebat de sanatate. Osman le-a zis ca face bine si la randul sau i-a intrebat de mamelor lor, ele ce mai fac?

Casuta din copac Casuta din copac
click pe poze sa le vezi mai mari

Dupa ce s-au gratulat fiecare pre limba lui, soldatii s-au intors sa raporteze ca securitatea zidului nu este neaparat pusa in pericol, dar ca un batranel turc s-a gasit sa creasca fasole exact pe granita dintre comunism si capitalism.

Casuta din copac Casuta din copac

Lasat in pace si prinzand curaj, Osman si-a construit un sopron, ridicat apoi la rangul de chiosc, carpit si completat cu o usa de ici, o cercevea de fereastra de colo, un gratar de frigider la geam, pana cand a facut chiar o casuta, sprijinita de un copac: Baumhaus an der Mauer, casa din copac de la Zid.

Casuta din copac Casuta din copac

Casuta lui Osman nu a fost daramata nici dupa ce a cazut Zidul, nici dupa ce Kreuzberg-ul s-a dezvoltat, ci a ramas acolo, ilegala in ochii administratiei publice dar trecuta cu vederea ca mica ciudatenie pitoreasca. Si azi e plina de copaci fructiferi, dovlecei si flori, gradina turceasca in buricul Berlinului, casuta de vara pentru un octogenar expatriat din Anatolia, unul dintre primii "squatteri" din Kreuzberg intr-al sau "gecekondu".

O gasiti in spatele bisericii Sf. Thomas din Mariannenplatz, intre Mariannenstra├če si Bethaniendamm


Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera