Casa, dulce casa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Cartierele de blocuri construite din directivele lui Ceausescu, cel inspirat de comunismul asiatic, nu au nici o istorie. Si nici nu vor avea vreodata. Sortite sa se transforme in ghetouri sau sa fie dinamitate, aceste cartiere de cuburi uniforme si dizgratioase din beton armat nu au nici viitor. Si, din nou, nici nu vor avea vreodata. Pete sterile pe harta orasului, ele nu au decit meritul de a adaposti deocamdata, in conditiile improprii pe care le cunoastem, o foarte mare parte a populatiei. Spre deosebire de aceste cazemate subrede si insalubre, casele construite in prima jumatate a secolului par dintr-o alta lume. Una a calmului si a lucrurilor bine facute, a respectului pentru viata privata si pentru valorile familiei. In paginile care urmeaza vom prezenta citeva dintre aceste case vechi."

Case Vechi din Bucuresti, Observatorul Cultural, nr 25.

 

"Suntem pe bulevardul Aviatorilor, fost I.V. Stalin, fost Regele Mihai I, fost Maresal Antonescu, fost soseaua Jianu. Pe vremea cand el purta inca acest ultim (de fapt, prim) nume, s-a construit aici, la al doilea colt pe dreapta cum vii din Piata Victoriei, o splendida casa in stil francez. Asemenea case, cum mai erau prin imprejurimi vreo patru-cinci, din care a mai ramas una doar, te faceau sa te crezi pe Boulevard Saint-Germain, refacand un fragment din decorul parizian îndragit de elita noastra, a numelor istorice, a mosiilor, a bancilor, a petrolului. Acum, această casa, una din cele mai frumoase din oras, a fost cumparata de Gigi Becali... "

Citeste tot articolul aici.

Andrei Pippidi - Casa lui Becali, Dilema Veche nr 134.

 

"Casa din B-dul Dacia nr. 52 (fost nr. 26) a fost construita de arhitectul Grigore Cerchez pentru doctorul Herescu, fiind gindita pentru o dubla functiune – de locuinta si de cabinet de consultatii. Actualmente, in urma impartirii facute in anul 1926, functiunea de cabinet s-a pierdut. Autorul imobilului de la numarul 52, G. Cerchez, a fost unul dintre arhitectii cu puternice inclinatii romantice din Romania, chiar daca el se numara in acelasi timp si printre initiatorii stilului neoromanesc. Puternica impresie de medievalitate ce izbeste privitorul si face ca aceasta cladire sa se distinga in peisajul arhitectural al Bucurestiului este data de pinioanele fatadelor, preponderenta plinului zidariei asupra golurilor ferestrelor, turnuletele ce amintesc de donjoanele castelelor medievale si, in primul rind, de sistemul de lemnarie aparenta ce aminteste de burgurile din Normandia, tip de decoratie foarte la moda in Franta secolului al XIX-lea."

Citeste tot articolul aici

Ana Maria Vinea - Casa Herescu, Observatorul Cultural nr 25
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera