Cartierele cu felinar rosu din Europa (II). Reeperbahn, Hamburg

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Die sündige Meile, mila pacatoasa, e strada Reeperbahn, care a imprumutat si denumirea cartierului cu felinar rosu din St. Pauli, Hamburg. Numele inseamna aproximativ "strada odgonului", pentru ca e aproape de port (ca multe alte cartiere rosii, pentru ca lucratoarelor le sunt dragi marinarii... si invers) si in zona se produceau odata funiile pentru uz naval.Tom Waits (Reeperbahn) si Hans Albert, Auf der Reeperbahn Nachts um Halb Eins (In Reeperbahn la 12 jumate noaptea), din filmul Große Freiheit Nr. 7 (1944)


Ca si in cazul De Wallen-ului din Amsterdam, cartierul nu este o zona ermetica si lasciva, interzisa plimbaretului curios sau permisa doar cautatorului de "anumite servicii". Reeperbahn e o zona turistica, plina de carciumi, restaurante, teatre, magazine si multe alte distractii... pentru hetero si gay, cu sau fara dungulita mov sau felinar rosu.

Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg
Foto 4: Armata Salvarii (Heilsarmee), Jesus lebt in St. Pauli (Iisus traieste in St. Pauli)
Foto 5: doamne de varsta a treia inghesuindu-se in fata vitrinei unui sex kino (cinema) pe Große Freiheit

Foto 6: barbatii sunt agatati la propriu de cot si trasi inauntru, la spectacole

Pentru a va face o idee ce bazar de sex si distractie e Reeperbahn (mai ales noaptea), incercati linkul asta pentru o vedere de sus a cartierului. Reeperbahn e bulevardul din mijloc, pe Davidstraße e miezul zonei de curvulite pe trotuar, exact vizavi de sediul politiei locale, Davidwache, care are sediul acolo de vreo 150 de ani si e una din cele mai vestite sectii de politie din Hamburg si din Germania.

Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg
Polizei: Davidwache si portul, la apus

Große Freiheit (Marea Libertate) e o strada din nordul cartierului, care are la capatul dinspre bd. Reeperbahn o mica piateta numita Piata Beatles. Pe aceasta strada Beatlesii, aflati in deplasare in Hamburg, au cantat in anii '60 in cluburile Indra, Kaiserkeller, The Top Ten, The Star Club. John Lennon e adesea citat pentru cuvintele "I might have been born in Liverpool but I grew up in Hamburg" (M-am nascut in Liverpool, dar am crescut in Hamburg).

Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg

Intru aducere aminte, in pietusca de la capatul strazii s-a facut in 2008 o mica instalatie rotunda, din piatra cubica mai inchisa la culoare, care seamana cu un disc de vinil, imprejmuita de o banda metalica pe care sunt scrise titluri ale pieselor Beatles (in germana), in mijlocul careia sunt niste statuete stilizate ale celor... 5-6 Beatlesi. Da, au fost faimosi doar 4, dar in anii de Hamburg la baterie mai canta si Pete Best, iar la bass Stuart Sutcliffe, care e asezat deoparte, cu chitara trist in jos.

Se mai gasesc pe acolo Pulverfasscabaret, Cabaretul cu travestiti, Piata de peste, o traditie veche de vreo 300 de ani, Circul si arena de spectacol Fliegende Bauten, Panoptikum, muzeul figurilor de ceara, cu copii palide si destul de nereusite (vezi cateva exemple in galeria lor).

Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg

Similar cu Trompettersteeg, cea mai ingusta strada din Amsterdam, cea mai mica si amarata straduta din Hamburg se da cea mai importanta, cu reguli si restrictii. Desi, asa cum am spus, in Reeperbahn accesul e in general liber, pe straduta Herbert e interzis explicit femeilor si celor sub 18 ani.

Capetele strazii sunt baricadate si arata cam asa, iar daca da sfantul duh sa intri totusi, ca femeie, te privesc ochii mari ai fetelor din vitrine, ochii mici de nervi ai barbatilor, apoi esti admonestata sever, atat tu, cat si companionul de sex masculin. Nu esti data afara cu forta, dar risti scandal si chiar diverse lucruri aruncate in cap. La fel daca intri doar sa casti gura si nu sa platesti pentru servicii.

Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg Reeperbahn, felinarele rosii din Hamburg
Foto 1: lucratoare pe Davidstraße; fetele nu arata prea bine, cand am trecut noi pe acolo erau zgribulite si destul de jerpelite, majoritatea imbracate in blugi si adidasi, cu tascuta de bani la brau, ca niste fete de la statia de benzina. In plus, intrebate fiind "cat", refuza sa vorbeasca si iti intorc spatele cu teama.

Galerie foto

Mai citeste si:
Cartierele cu felinar rosu din Europa (I). De Wallen, Amsterdam

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera