Carol, noua Romanie si noul Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre Carol I sotia sa, regina Elisabeta de Wied spunea ca "si in somn el poarta Coroana pe cap". Regele german al Romaniei din perioada 1866-1914 a marcat profund istoria tarii, dovedindu-se a fi, pentru a folosi o sintagma la moda, un "mare roman".

La 27 de ani, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen (!) accepta sa vina intr-o tara pe care nu o cunostea. Calatoria nu e nici ea placuta, Carol folosind un nume fals, ascunzandu-se, mergand cu caruta (ceea ce se pare ca l-a determinat sa  acorde o foarte mare atentie constructiei de cale ferata) si fiind uimit de saracia si dezorganizarea pe care le observa in drumul sau prin satele Romaniei.
 
Intr-adevar, atunci cand Carol, sprijinit de Napoleon al III-lea si adus de I.C. Bratianu a venit aici, tara platea dari Imperiului Otoman, era intr-o stare nu tocmai fericita si era pe ultimele locuri in Europa din punct de vedere al economiei, al civilizatiei, al infrastructurii sau al educatiei.

carol

Paul Morand povesteste ca atunci "Bucurestiul nu era decat umbra unui mare oras. Fusese distrus pe trei sferturi de incendiul din 1847, marsurile si contramarsurile armatelor rusesti, inundatiile, holera, incursiunile talharilor, foametea si ciuma facusera ce mai ramasese de facut" (Paul Morand, Bucuresti, editura Echinox, 2000).

In plus, Carol n-a fost prea impresionat nici de "casa" care i se pregatise, fosta resedinta a boierului Golescu, care, dupa ce fusese scoala militara, cazarma si spital, fusese amenajata ca locuinta princiara. Carol ar fi intrebat: "dar unde e Palatul?". In timp, casa boierului Golescu a fost modernizata, marita, i s-au adaugat corpuri noi, dar, dupa ce o parte a fost distrus intr-un incendiu, a fost daramata in totalitate. Forma actuala a Palatului Regal dateaza din 1935 si i se datoreaza lui Carol al II-lea.

Carol I si regina Elisabeta se relaxau insa la Peles, un palat a carui constructie a durat cat domnia regelui, el fiind terminat chiar in anul mortii sale. Se spune ca regele insusi supraveghea construirea noului castel.

Neagu Djuvara spunea ca 1866-1914 a insemnat cea mai fericita perioada a existentei romanilor. De ce? Pentru ca regele s-a incapatanat sa modernizeze tara, sa ii asigure independenta si sa faca din Bucuresti o capitala respectata in Europa. Din 1866, noua constitutie a Romaniei proclama monarhia constitutionala. Desi nu intotdeauna i-a fost usor, pentru ca multi nu se simteau comfortabil cu rigoarea, disciplina si intransigenta regelui. La un moment dat, francofilii declarati, suparati ca regele era de nationalitate germana si ca Franta tocmai pierduse razboiul cu Prusia, au atacat Casa Capsa unde se serba ziua proaspatului imparat german. Carol nu s-a putut baza pe fortele de ordine si, dezamgait, a anuntat ca abdica. Dandu-si seama ce ar fi insemnat abdicarea lui Carol si oprirea reformelor, elita politica romaneasca l-a convins sa renunte la decizia sa. Guvernul a fost schimbat si Lascar catargiu devine prim-ministru.

Carol I nu a fost un rege care sa accepte cu usurinta ca tara depinde de Imperiul Otoman. A profitat de razboiul ruso-turc din 1877 pentru a lupta impotriva Imperiului Otoman si a face din Romania o tara independenta. Se spune ca la auzul primelor salve de tun din lupta de la Calafat, regele ar fi exclamat; "Asta-i muzica ce-mi place!".

Romania isi recapata independenta iar in 1881 devine regat iar Carol este proclamat rege (pana acum avea statut princiar). Nu a vurt o coroana din aur, cu diamante sau incrustata. carol a ordonat sa i se faca o coroana simpla, din otelul unui tun capturat in razboiul in care Romania isi recapata independenta.

carol I
Foto de aici

Ce a aparut in Bucuresti? Gara Filaret, Bibioteca Centrala Universitara (pe numele ei de atunci Fundatia Universitara Carol I), Ateneul Roman, Palatul Cotroceni, Facultatea de Medicina, Palatul BNR, Palatul de Justitie, Palatul Postelor, Palatul CEC, Ministerul Lucrarilor Publice (actuala Primarie), monumente, muzee, cursul Dambovitei s-a regularizat - "aproape totul dateaza de pe vremea acestei frumoase domnii cand, pentru prima oara, Bucurestiul a putut creste fara flagelurile naturale sau omenesti"  (Paul Morand in cartea aparuta pentru prima data in 1935).

Daca regele si-a facut coroana din otelul provenit de la un tun capturat de la otomani, din bronzul statuii lui Carol din Piata Revolutiei a fost facuta, de catre comunisti, statuia lui Lenin...1 comentariu

Carol, noua Romanie si noul Bucuresti
G.Diana
#1 -

Carol I

Mi se pare f. interesant si educativ acest lucru . Acest text m-a ajutat la scoala (sunt in clasa a IV-a). Multumesc celui ce a scris lucrul acesta .Copiii din ziua de azi nu ar trebuii sa injure , sa faca chestii ...care nu sunt pentru ei....ar trebuii sa citeasca acest lucru minunat si alte subiecte . Va multumec din toata inima ca existati "Metropotam"!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera