Carol I ajunge la Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"Noul print cobori pe Dunare si isi facu intrarea in capitala sa in 1886, fu primti de primarul Dimitrie Bratianu. Dupa ce a strabatut, dupa o aversa de ploaie neprevazuta in acest tinut secetos, Soseaua Kisselef, intr-o caleasca trasa de sase cai albi, parcurse vechiul POd al Mogosoaiei (care, dupa Plevna, va deveni Calea Victoriei), cale triumfala, impodobita cu doamne cu covoare la ferestre si cu drapele albastru, galben, rosu.

Printul se opri in fata vechii case a boierului Golescu, achizitionata de stat si care, dupa ce a fost scoala militara, cazarma si spital, tocmai fusese reamenajata ca resedinta princiara, fapt de care bucurestenii erau nu putin mandri. Carol I, scarpinandu-si nasul mare de vultur, intreba, in mijlocul confuziei asistentei: Dar unde-i Palatul?. Ar fi putut sa spuna, cu aceeasi candoare: Dar unde mi-e capitala?

Intr-adevar, Bucurestiul nu mai era decat umbra unui mare oras; fusese distrus pe trei sferturi de incendiul din 1847; marsurile si contramarsurile armatelor rusesti, inundatiile, holera, incursiunile talharilor, foametea si ciuma au facut ce mai ramasese de facut."

                                     Paul Morand, Bucuresti, Echinox, Cluj, 2000, prima editie in 1935, editura Plon, ParisNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera