Carnaval in 's-Hertogenbosch

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
V-am povestit deja ce inseamna Mardi Gras si atmosfera de carnaval de Lasata Secului care ia in stapanire majoritatea tarilor catolice cu aproximativ 40 de zile inainte de Pasti.

Ei bine, pentru a simti pe pielea noastra cum este sa asisti la o astfel de manifestare, ne-am facut bagajele si am plecat tocmai in Olanda.

Tocmai in 's-Hertogenbosch (Den Bosch) ca sa fim mai exacti, dar in timpul acestui festival orasul isi schimba numele in "Oeteldonk" ("Oetel" inseamna broasca, un fel de animal totemic al orasului, deoarece pe vremuri orasul era inconjurat de mlastini si de... broaste, dar si ca sa ii faca in ciuda episcopului de Van den Oetelaar, care era impotiriva acestui festival pagan).

Ce trebuie sa stiti de la bun inceput inainte sa va aventurati la anul in Olanda pentru a va bucura de festival, este ca e important sa aterizati in partea catolica, adica in jumatatea de sud.

Apoi trebuie sa luati calea unui oras ceva mai mare: Roosendaal, Weert, Maastricht, Roermond, Heerlen, Sittard, Venlo, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Bergen op Zoom, Eindhoven, Breda, Oldenzaal sau Prinsenbeek.

Carnaval 2009
Veti vedea peste tot culorile de carnaval ale orasului Den Bosch: rosu, galben si alb... pana si la gatul fiorosului De Draak

Carnavalul de aici nu seamana in nici un caz cu cel din Venetia sau Rio de Janeiro, nu are fastul si rafinamentul primului si nici stralucirea si sexualitatea celui de-al doilea.

Ajunsi in Den Bosch, ne-am trezit inconjurati de o multime de oameni imbracati haotic si cu un comportament haotic, dar cat se poate de prietenosi; nu cred ca s-ar supara nimeni daca am spune ca orasul era asediat de o multime de freaks of nature.

Carnaval 2009 Carnaval 2009
Carnaval 2009
Iar pozele vorbesc de la sine...

Iar noi exact pentru asta veniseram. Berea de cea mai buna calitate "curgea" peste tot (in toate puburile berea era 2 euro, in pahare de 200 ml), jointurile erau la ele acasa, iar peisajul si atmosfera erau de-a dreptul halucinante, chiar si fara nimic la bord. 

Carnaval 2009 Carnaval 2009
Carnaval 2009
Anybody seen Jack Sparrow?

Regulile, legile, chiar si bunul-simt devin nule in aceasta perioada, iar senzatia ca "totul este permis" este si mai accentuata in timpul carnavalului in Olanda.

De asemenea, in aceasta perioada politicienii sau superstarurile, persoanele publice in general sunt criticate, luate peste picior, caricaturizate in paradele din aceasta perioada. Nu ca n-ar fi si in restul anului, dar acum se justifica prin traditie.

Apropo de traditie, carnavalul de la Den Bosch este printre cele mai vechi din Tarile de Jos, datand de prin secolul XIV. In fiecare an, pregatirile (costume, repetitii) incep pe 11 a 11-a, la ora 11.

In ziua cea mare, incepand cu ora 12:00 are loc incalzirea, in care oamenii defileaza in costumele lor traznite, saluta turistii, beau bere si petrec in puburi.

Carnaval 2009 Carnaval 2009
Carnaval 2009 
Carnaval 2009 Carnaval 2009

Apoi toata lumea se grabeste sa prinda cele mai bune locuri de pe strazile principale pentru parada carelor alegorice cu figuri si personaje grotesti, imense, din mucava.

Defilarea se face pe muzica live si vesela a fanfarelor improvizate, iar din cand in cand oameni in costume extravagante se dau jos din care si impart bauturi publicului sau arunca cu confetti.

Carnaval 2009 Carnaval 2009
Carnaval 2009 
Carnaval 2009 Carnaval 2009

Este deopotriva inspaimantator, amuzant si fascinant sa vezi dragoni roz, cocosi, girafe sau tot felul de alte creaturi si personaje de marimea unor cladiri brazdand multimea de oameni cuprinsa de o stare de frenezie alimentata de diverse bauturi/ substante.  

Carnaval 2009

Dupa ce se satura de alergat si de petrecut pe strazi, pe la ora 15:00, oamenii se retrag in pietele pline si se aseaza la cozi interminabile in fata gheretelor cu cartofi prajiti, frikandelen si peste.

De aici, plonjeaza fie in puburile deja super-agolmerate, fie in cluburi sau in corturile amenajate pentru a petrece si pentru a se destrabala pana la primele ore ale diminetii.  

Carnaval 2009 Carnaval 2009
Carnaval 2009

Strazile devin pustii (oricum magazinele sunt inchise), dar raman pline de confetti, iar atmosfera din puburi/baruri/corturi/cluburi devine si mai anarhica - toata lumea bea in picioare, fiindca locurile pe scaune s-au ocupat demult si canta in gura mare.

Carnavalul din Den Bosch si in general din sudul Olandei este o experienta pe care o recomandam tuturor celor fara inhibitii si cu un spirit ceva mai lipsit din prejudecati.

Daca ajungeti in Tara Lalelelor de carnaval, lasati-va luati pe sus de multimea frenetica; n-ar strica sa stiti si cateva dintre slagarele olandeze care vuiesc in carciumi pana dimineata si, neaparat, sa aveti rezistenta la bere si la statul in picioare.

Un motiv in plus ar fi faptul ca veti gasi bilete de avion foarte ieftine la companiile low cost in perioada aceasta.

Ceea ce inseamna ca va raman mai multi bani ca sa petreceti in toata regula inainte sa incepeti postul. 

Carnaval 2009

Mai multe poze pe 100eyes
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera