Bucurestiul lui... Costi Rogozanu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Intotdeauna ne-am intrebat cum vad alti oameni orasul in care traim (fie ca ne place sau nu). Ne-am gandit ca cel mai potrivit ar fi sa cerem unor scriitori/artisti/oameni interesanti un fel de proze despre Bucuresti. Asa ca in fiecare saptamana vom avea pe cineva invitat care sa ne povesteasca cum arata Bucurestiul vazut prin ochii lui. Texte care spun "Uite! Iata-l! Asta e realitatea ta! Priveste-o!". Astazi, Bucurestiul lui... Costi Rogozanu.

Costi Rogozanu 

Costi Rogozanu, 30 de ani, prozator, critic literar. Colaborari la Romania literara, Observator cultural, aLtitudini, Suplimentul de cultura, Noua literatura. Redactor-sef, timp de mai bine de un an, la Apropo tv, actualmente editorialist la Cotidianul. A publicat volumul Agresiuni, digresiuni, 2006, si Fuck the cool. Spune-mi o poveste, 2007, ambele la Editura Polirom.

Pe patru roti

Ma enerveaza aproape toate cartile, albumele, evocarile dedicate Bucurestiului. Mai toate au patina interbelica, iar mai nou se descopera revenirea nostalgic-ironica in capitala ceausista. Ma rog, ma scot din sarite chestiile astea facute pentru noptiere cu mileu sau pentru pusti snobi. Orasul asta a fost pentru mine tot ce nu scrie in carti, si nu pentru ca as fi avut o viata extraordinara. Dimpotriva. Rahova, Drumul Taberei, TineretuluiParcul Carol sint zone in care am locuit si pe care le-am cunoscut in amanunt, cartiere cu farmec, chiar cu miros specific, cu reflexe unice de comportament sau vestimentare. Nu ma voi opri aici decit la Bucurestiul vazut in goana masinii, un oras extraordinar de frumos sau enervant, depinde de ora, zona, stare.

Nu, stati linistiti, nu ma apuc sa critic traficul. Traficul a insemnat multe-multe albume noi descoperite, muzica buna, multe stiri si emisiuni sau pur si simplu voci de radio regasite cu delicii. Cele mai bune locuri de stat in trafic sint Drumul Taberei, zona Tineretului - Universitate. Acolo chiar stai pe loc, nici nu te mai chinui sa mai speri in viteza a doua si poti asculta linistit ce ai de ascultat. La orele amiezii e placut sa incerci manevre pe stradute: pe la "capitale" si "tari", de exemplu, case frumoase, multi copaci, pe linga palatul lui Becali si sediul PDL. Mai merg excursii incete cu masina – si cu rezultate palpabile in ocolirea traficului – pe Candiano Popescu si Cutitul de argint.

Pentru observatii sociologice sint indicate excursii prudente vinerea si simbata intre 10 si 12 seara cind pot fi vazuti copiii de bani gata aflati intr-o goana ridicol de frumoasa, cu muzica la maximum, pe arterele principale; sau pitulati prin locuri stiute, tratind sobru cu dealerii pentru ceva marfa proasta. Vin zilele calde si merg muzicile cu basi puternici, geamuri inchise (neapărat închise) si aerul conditionat pe foarte rece. Tot la capitolul "observatii asupra realitatii inconjuratoare", recomand teritoriile dintre Rahova si Ferentari sau poate niste Pieptanari, "senzatie majora, cu 40 la ora". 

Mai sint placute plimbarile cu iubita/iubitul in plina noapte sau spre dimineata, asta in caz ca unul dintre voi nu a baut sau a baut si a scapat. Se merge incet, se abordeaza teme intense sau ultrarelaxate si puteti sa trageti o tigara pe banca pe la Casa Presei, va urcati in masina si mai trageti una pe la Mitropolie. Locurile pentru sex perfect in masina le pastrez pentru mine.

Pasajele subterane dau senzatii puternice peste viteza legala. Or, eu sint sofer prost si fara ambitii asa ca nu gust chiar tot ce se poate gusta pe strazile Bucurestiului. In plus, ma enerveaza baietii cu masini sau motoare puternice: e atit de usor sa te simti bine biriindu-i pe ceilalti la cap. Aia care iubesc motoarele cu adevarat nu le forteaza aiurea pe Victoriei, dupa ce mai dau cite o spaga la politisti.

Sa trecem la un alt aspect al strazilor: cele mai reusite trasee pe care am circulat cu troleu, tramvai, autobuz. 41 ramine una dintre senzatiile de top, treci prin vreo 3 stari sociale, prin valuri de masini blocate, daca prinzi un loc poti sa citesti rapid vreo 30 de pagini din ceva usurel sau sa asculti 6-7 piese favorite. Apropo, in masina merg foarte tare Interpol, The Strokes si chiar cite un Snoop Doggy Dog, in tramvai mi-a placut dintotdeauna si ceva electro, poate un Justice, ceva.

Interesant e ca in masina nu poti citi decit ziare, in mijloacele de transport in comun se poate face saltul catre carte. In zonele Virtutii-Cringasi, cititi cu o singura mina (nu, nu la aia ma refer), pe cealalta tineti-o pe portofel. As mai mentiona troleul 69, extrem de util, desi vine rar. Si, pline de delicii, s-au dovedit de multe ori 268-ul sau 123-ul.

Bucurestiul meu arata si asa. Nu ma intereseaza unde aterizez la o bere sau la altele. Nu ma intereseaza cind si unde e "clubul ala nou". Am plonjat de citeva ori in locuri cu muzica onorabila. Nu am gasit pina acum un singur loc care sa aiba muzica mea si a amicilor mei, muzica din care s-au ridicat nori de obsesii in alte parti ale lumii asteia – din pacate sintem inca striviti de un monopol penibil al muzicii vechi, al evergreenului. Si, in rest, mai vinez niste conversatie cu amicii, fara sa ma frece la cap oameni pusi pe distractie. Imi place sa cred ca in Bucuresti se ridica un mic popor de burghezi cu zimbet linistit si stiinta propriei fericiri care sa treaca linistit, ca un animal greoi si ghiftuit, peste isteria zilnica.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera