Bucurestiul Industrial - Republica

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Europa ne spune ca zonele industriale nu au ce cauta in centrul orasului. In locul platformelor industriale se vor construi ansambluri rezidentiale, sau asa ni se promite. Metropotam a pornit sa exploreze aceste zone, inainte sa se schimbe pe veci si sa nu le mai recunoastem. Vom incepe cu Republica. Cel mai usor se ajunge cu metroul (cobori la statia Republica), dar exista si masini (100, 103) sau tramvaie (16, 36).

Intre statiile de metrou Republica si Pantelimon se intinde zona industriala Republica. In zona exista multi producatori de materiale de constructie, echipamente si chiar si haine. Aici se gaseste sediul Antilopa, renumitul producatori de pantofi. Este una dintre afacerile care au rezistat caderii comunismului, fiind infiintata in 1967.Platforma isi ia numele de la societatea Republica, firma producatoare de tevi si instalatii. Uzina Republica a fost numita monument istoric deoarece ea face parte din grupul uzinelor construite de Nicolae Malaxa intre anii 1929 si 1938. Uzina Republica are o valoare de 100 de milioane de euro si detine 190 de hectare de teren in sud-estul Bucurestiului.

Nicolae Malaxa a fost unul dintre cei mai importanti intreprinzatori ale prioadei interbelice, desi se spune despre el ca nu a sprijinit industria numai pe cai ortodoxe. Unul dintre mituri este ca Malaxa l-ar fi mituit pe regele Carol al II-lea cu 100 de milioane de lei spunandu-i:

„Majestate, industria grea va este profund recunoscatoare pentru tot ce ati facut si va rugam sa primiti aceasta suta de milioane de lei ca o modesta contributie pentru operele de asistenta ale Palatului“.

Republica a fost in momentul inaugurarii sale, in anul 1938, cea mai modernă fabrică de tuburi laminate din Europa, aplicând pentru prima dată pe continent procedeul american de laminare "Stiefel". In trecut Republica ajunsese sa fie al cincilea cel mai mare producator de tevi din otel fara sudura din lume.In timpul celui de-al doilea razboi mondial, uzina a fost nationalizata de catre Ion Antonescu pentru a trece pe productia militara pentru razboi. Dupa terminarea razboiului, rusii au cerut drept compensatie unul dintre laminoarele fabricii. Partidul comunist a investit mult in uzina, care in anii 70 a inceput sa produca echipamente pentru centrala nucleara de la Cernavoda.

Declinul sau a inceput in anii '90 cand au fost cumparate echipamente noi, insa au fost cumparate in dolari. In conditiile in care piata valutara era foarte instabila in acea perioada, Republica a suferit pierderi mari in urma achizitiilor.

Mostenitorii lui Nicolae Malaxa au fost despagubiti pentru fostele uzine Malaxa pentru ca acestea sa fie privatizate. Pentru Republica au primit 384 de milioane de lei, iar pentru Uzina Faur, peste 600 de milioane de lei. In 2003 societatea a fost cumparata de un conglomerat rus, care se afla zilele astea in proces cu sindicatul angajatilor firmei. 

In aceasta zona isi are sediul si Rosal, una dintre cele mai importante firme de salubritate din Bucuresti. Langa sediul Rosal in prezent se darama o hala, si alta este construita doar cativa metri mai incolo, pe soseaua Pantelimon -Dudesti. Precum zicea Elton John, it's the circle of life.

Surse - Revista Bilant, wikipedia, Husi.ro,
Mai multe poze in galerieNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera