Bucurestiul Industrial - CET Sud

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Energia nu se pierde. Se transforma. Bine graia Albert Einstein la vremea lui. In Bucuresti energia pentru televizoare, calculatoare si slavitele frigidere vine de la termocentrale. Una dintre cele mai mari termocentrale din Bucuresti dar si din tara este CET Sud, pozitionata in apropierea cartierului Berceni, pe bulevardul Energeticienilor.


Pe caldura si zapuseala, am inconjurat termocentrala, incercand sa trecem nevazuti in vreme ce faceam poze la generatoare si stalpi de metal. CET Sud este un obiectv strategic si bine pazit, chiar daca gardienii trecuti de tinerete par molesiti de caldura. Din cauza soarelui coplesitor, nici zumzaitul specific centralelor electrice parca nu e asa deranjant.

In schimb mirosul de ulei si metal prajit parca ne ameteste si mai mult. Atmosfera eletrica este singura care ne mentine alerti. :)

Bucurestiul nu a fost tocmai codas cand a venit vorba de curent electric. In acelasi an in care Thomas Edison a deschis prima centrala electrica din lume la New York, in Bucuresti s-a deschis o centrala care sa produca energie electrica pentru iluminatul exterior al gradinii Cismigiu si al Teatrului National. Centrala se afla in centrul Bucurestiului pe Calea Victoriei.

Asta se intampla in 1882. CET Sud a fost construita mult mai tarziu si a fost data spre folosire in anul 1965. In 1971 s-au adaugat patru linii si doua autotransformatoare. In termocentrala exista cazane de aburi, turbine, generatoare si statii electrice care functioneaza pentru a produce energia necesara cartierelor invecinate. CET Sud este de asemenea unul dintre cele mai importante noduri ale retelei energetice din tara.

Asigura conectarea intre Nuclearelectrica, Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), Electrica – Muntenia Sud si Transelectrica si tranzitul de putere de la CNE Cernavoda catre Bucuresti si partea de nord-vest a tarii si invers. In 2006 s-au investit 47 de milioane de euro in retehnologizarea centralei. Ea este detinuta de Electrocentrale Bucuresti, filiala a Termoelectrica SA.

Lucrarile de retehnologizare au constat din inlocuirea echipamentelor primare si secundare (comanda, control, protectie) cu echipamente moderne si performante de ultima generatie. Proprietarul tutoror termocentralelor insa urmeaza sa se schimbe si asta deoarece ELCEN le va trece in proprietatea Primariei in iulie 2007.


Cel putin in partea din nord, termocentrala este incadrata de blocuri de apartamente. In apropierea ei s-au dezvoltate firme din alte ramuri al industriei, de-a lungul bulevardului Fizicienilor. O fabrica de camasi, un punct de desfacere pentru utilaje agricole. Tot aici gasiti si un punct de colectare a deseurilor, daca va intereseaza reciclarea.

Surse: Transelectrica, Romania Libera
5 comentarii vrei sa comentezi?

Bucurestiul Industrial - CET Sud
mihai
#1 -

Comentariu nou

Trebuia sa faceti niste poze si sub cablurile care "zumzaie", in partea de sud a Centralei. Foarte "freaky" senzatia atunci cand stai sub cablurile alea :) Partea nasoala e ca am vazut niste blocuri de nefamilisti cam la 100 de metri de stalpii respectivi, si niste copii jucandu-se pe acolo.

Bucurestiul Industrial - CET Sud
MIHAI
#2 -

cet

de ce nu aratati cum functioneaza un CET ?, schematic si animat , pentru a intelege mai bine cum se produce energie electrica si cum se produce agentul termic primar ce merge catre punctele termice de cartier . astept si raspuns la adresa de e-mail

Bucurestiul Industrial - CET Sud
ANDREI
#3 -

CET

Poate intra cineva,in CET SUD VITAN,sa filmeze cum majoritatea angajatilor,mai mult se plimba decat lucreaza.Liderii de sindicat,stau toata ziua degeaba,taie frunza la caini.Langa intrare,in dreapta,dupa cantina se afla statia de pompieri,angajati platiti degeaba,in cazul unui incendiu tot la 112 dau telefon.Incepand cu ora 16,stau tolaniti intr-un birou,privesc la tv,vin oamenii sa se recreeze,nu la munca!Daca dai dreptu'la poarta la paza,poti iesi cu "ceva",seful paznicilor,are Loganul in parcare,primind diferite "atentii",nu pleaca niciodata cu portbagajul gol.E un dute-vino pe poarta,de parca e supermarket,nu institutie publica cu risc crescut.Majoritatea muncitorilor ies sa bea alcool la Bobocica,in pauza de masa,iar daca s-ar face un test fulger cu etilotestul,75% din muncitori ar fi gasiti in stare de ebrietate,deoarece ei pot reintra cu usurinta pe poarta.

Bucurestiul Industrial - CET Sud
gabi
#4 -

mi-e frig

stau pe la mall vitan si apa calda e mai mult calaie, nu te poti spala si asta de 3 zile!!m-am saturat poate luati si voi masuri ceva!!!!!!!!! k am racit tot spalandu-ma cu apa aia rece!

Bucurestiul Industrial - CET Sud
Daniel Ionescu
#5 -

Zgomot Cet Sud

De ce exista la Cet Sud acest zgomot permanent ca de sirena din cel de-al doilea razboi mondial? Este un zgomot care creeaza discomfort, atat psihic cat si fizic, deoarece reprezinta o poluare fonica pentru oameni! Autoritatile de mediu ce pazesc? De ce nu impun proprietarilor Cet Sud sa respecte normele de mediu referitoare la poluarea sonora?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera