Bratislava in joaca

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Alt oras, alt centru vechi, iar muzee, cetatea, piata centrala, masinuta rosie de plimbat turistii lenesi, terase, fantani, schimbarea garzii la resedinta prezidentiala... Intrasem intr-o rutina turistica si Bratislava deja nu ma mai atragea cu mare lucru. Pana cand am descoperit micile detalii care mi-au readus placerea explorarii: statuile si locurile de joaca.

Inainte de a pleca, citisem ca in centrul Bratislavei exista cateva statui mai neobisnuite, asa ca ne-am pus pe cautat, cu harta in mana:

Omul din canal / Čumil, zambind calin la pantofii trecatorilor. E la intersectia dintre strazile Panská si Sedlárska, aveti grija sa nu-l calcati pe cap.
Bratislava Bratislava

Soldatul lui Napoleon, placid la miile de turisti care il maimutaresc zilnic. Se gaseste sprijinit de aceeasi banca, in Piata Mare din Centrul vechi.

Bratislava Bratislava

Schöner Náci, o figura legendara a Bratislavei la inceputul secolului 20, se plimba imbracat elegant "la sosea", oferind doamnelor flori. Pe strada Sedlárska, aproape de Čumil.

Bratislava Bratislava
 
Fotograful paparazzo, la coltul strazii Laurinská.

Bratislava Bratislava

O roza a vanturilor, cu directii si distante spre marile orase:

Bratislava Bratislava
555 km pana la Berlin, 290 pana la Praga si 15337 km pana la Polul Sud

Am ratat, pentru ca nu am stiut de ea, statuia lui Lewis Carroll, cu un melc urias la picioare si ... o creatura pe umar (foto)


Mai departe de centru, pe undeva prin piata din fata resedintei prezidentiala, am auzit clopotei. Era plina vara, am eliminat posibilitatea vreunei sanii cu zurgalai, dar ne-am luat dupa zgomot si am gasit... un fel de sotron muzical, pe care am topait cacofonic, spre disperarea trecatorilor.

Bratislava

Dracia este facuta de  compania Richter Spielgeräte, iar daca va uitati pe site-ul lor o sa gasiti tot felul de lucruri simpatice din categoria mobilierului urban, care pot face fata unui oras mult mai simpatica. Mai incolo de clopotei am gasit si niste discuri in balans precar, pe care iti puteai exersa echilibrul, tot de la Richter.


Si ne-am gandit ca si Bucurestiului nostru i-ar prinde bine o schimbare de abordare urbanistica, pentru ca nu e un oras prea jucaus... Ce-ar fi sa avem o statuie a Mitei biciclista? Sau a lui Mitica? Macar un complex statuar facut istet si la misto cu ciobanul Bucur si oile? Un sotron muzical gigantic in fata Palatului Parlamentului? Sau o reproducere in miniatura, tip Madurodam, a centrului vechi? Vise, taica, vise... Noi latram sugestii, iar caravana primariei merge rumegand placid fonduri europene...3 comentarii

Bratislava in joaca
Razvan Pascu
#1 -

Comentariu nou

Da, frumos la Bratislava, dar mai mult de o zi nu prea ai ce face...

Bratislava in joaca
CristinaP
#2 -

Comentariu nou

Sunt absolut de acord. E potrivita pentru un popas, nu pentru o vacanta intreaga.

Bratislava in joaca
Gica
#3 -

Comentariu nou

Salutare la toti

As dori sa stiu daca exista riscuri de vreun fel (ma gandesc mai ales la hoti de buzunare, tourist police*, hoti de genti) si cum/unde sa ma feresc

multumesc anticipat

*adica persoane care se dau drept politisti si cer sa iti vada baniiPentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera