Böttcherstraße, strada dogarilor din Bremen

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe langa muzicantii din povestea fratilor Grimm, in Bremen mai gasesti multe lucruri frumoase: piata mare (Bremer Marktplatz) e strajuita de turnurile gotice ale Catedralei Sf. Petru (Bremer Dom sau St. Petri Dom zu Bremen), de 99 metri inaltime, ale caror clopote au fost topite in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial din cauza necesitatilor industriei de armament, mai ramanand glasul unuia singur, Maria Gloriosa, din secolul 15. Dupa ce razboiul a trecut, turnurile au mai primit "cadou" de la diversi enoriasi instariti inca trei clopote, cel mai greu fiind Brema, in turnul de sud, care cantareste 7 tone.

Bremen Bremen

Tot in piata centrala se afla si vechea cladire a primariei, Bremer Rathaus, construita in 1409 si refacuta in stil renascentist olandez la sfarsitul secolului 16. Nu departe se gaseste si cea mai veche crama nemteasca, Ratskeller, in varsta de peste 600 de ani, unde se afla si cel mai vechi butoi cu vin din Germania, datand din 1653 si provenind din regiunea Rüdesheim. Tot acolo se afla si cel mai vechi vin care inca se mai poate consuma, Rüdesheimer Apostelwein din 1727... se poate consuma daca esti dispus sa platesti peste 1300$ la licitatie pentru el.

Bremen Bremen

Din Marketplatz cateva sagetele te trimit insistent spre Böttcherstraße, unde gasesti o stradela ingusta si scurta, cu o arhitectura cat se poate de neobisnuita:

Bremen Bremen
intrarea: Lichtbringer, aducatorul de lumina, 1936 si o mica statueta cu muzicantii din Bremen

Böttcherstraße, in traducere strada dogarilor, si-a luat numele de la breasla de mestesugari care faceau aici butoaie in Evul Mediu. La inceputul secolului 20 magnatul cafelei din Bremen, un domn numit Ludwig Roselius, a cumparat una dintre cele mai frumoase cladiri de pe strada si astfel a inceput era turistica a stradutei dogarilor. Roselius nu era un simplu negustor de cafea, ci si patron al artelor, si a delegat pe arhitectul expresionist Bernhard Hoetger sa faca din vechea strada negustoreasca o opera de "arta decandenta in traditia artistica a Republicii Weimar".

Bremen Bremen
stanga: casa Sf. Petru

Acest lucru s-a intamplat in deceniul al treilea al secolului 20, dar, din pacate, 10 ani mai tarziu strada a fost aproape in intregime distrusa in timpul razboiului. A fost refacuta intre 1949 si  1954, iar la sfarsitul secolului 20 strada a fost cumparata de banca Sparkasse Bremen, care o administreaza de atunci si o restaureaza cand e nevoie.

Bremen Bremen
sus: casa cu clopotei
Bremen Bremen Bremen Bremen Bremen

Cateva din cele mai impozante constructii pe care le vezi (cu greu in ansamblu, din cauza ingustimii strazii) pe Böttcherstraße sunt:

- casa Robinson Crusoe, ultima construita pe strada, un omagiu personal al lui Roselius orasului hanseatic Bremen prin asocierea cu legendarul navigator.

- casa Atlantis, o alta referinta la poveste (construita modernist, din sticla, otel si beton, in stil Art Deco, dupa fantezia arhitectului, cu o "sala a cerului" albastra si luminoasa) apartine acum unui lant de hoteluri... de altfel intreaga straduta, in ciuda frumusetii arhitecturii, are o umbra cam incomoda de comercial (hoteluri cu multe stele, restaurante scumpe, un cazino), amestecata cu prezenta mai reconfortanta a galeriilor si muzeelor de arta.

- casa cu clopotei, Haus des Glockenspiels, are 30 de clopotei de portelan de Meissen (de la Dresda), placati cu aur pe dinauntru.

- casa Roselius, cea cumparata initial de negutatorul de cafea, a fost cea mai veche de pe strada (fundatiile datau din secolul 13, iar casa din secolul 16), dar a fost distrusa si apoi reconstruita in '54.

Bremen Bremen
stanga: casa Roselius; dreapta: casa Paula-Becker-Modersohn

Reconstructia strazii Böttcherstraße este o incercare de a gandi in canoanele spiritului nordic, nemtesc. Vreau - si acesta este scopul crearii Böttcherstraße - sa rup blestemul surghiunului la care ne-au condamnat romanii si care inca mai atarna deasupra noastra. (L. Roselius)

Foto mai mari si mai multe mai jos:

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera