Biserica fortificata din Cisnadioara

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intr-un sat de munte cu gospodarii sasesti, soarele isi lasa umbre si lumini peste vestigii de secol XIII. Cisnadioara si biserica ei fortificata scriu o pagina de istorie saseasa mai veche decat vatra asezarii.

5
Vedere din cetate  spre  Michelsberg - vechea denumire a satului ingropat in dealuri

Pe un varf stancos de munte, sasii au construit prima biserica in stil romanic a Transilvaniei. Muntele a botezat-o cu numele sau si a ocrotit-o: Biserica Evanghelica-Luterana "Sf.Mihail" are un jurnal al ei care incepe cu actul de donatie datat 1223. Bazilica e donata de catre capelanul  Magister Goulinus  manastirii cisterciene de la Carta impreuna cu mosia din jur.

4
Poarta de intrare in istorie

1

Cetatea construita din piatra de rau si lespezi luate din munte, e inconjurata de ziduri de piatra, fortareata solida in forma dreptunghiulara construita ca loc de aparare impotriva invaziilor tatarilor.

2
Absida altarului inconjurata de monumente funerare luminate de ferestre semicirculare

In interior se alfa monumentele funerare ale ofiterilor si soldatilor germani si austro - ungari cazuti in luptele din jurul Sibiului in toamna anului 1916. Placile funerare au fost stramutate din cimitirul de la Gusterita in anul 1940.
Altarul bisericii a fost demontat, dar se mai pastreaza din nisa centrala a acestuia un fragment sculptat, datat 1425, care o infatiseaza pe Fecioara Maria.

6
Un portal romanic, incadrat de  arcade care ar fi trebuit sa imbrace intreaga fatada de apus dar care, ca si alte doua turnuri nu au mai fost executate.

Format din patru arce sprijinite pe capiteluri sculptate, portalul are colonete cilindrice si este flancat de arcade. Mai sunt vizibile urme de ornamente pictate in rosu, deasupra intrarii. Un element inedit in arhitectura transilvaneana, dupa modelul unei bisericii burgunde din secolul al XII lea.

7

Un episod din anul 1705, aminteste de grija pe care taranii o aveau pentru soarta cetatii lor. De cativa ani, Transilvania era zguduita de puternica rascoala a "curutilor" condusi de Francisc Rakoczi, contra armatei imperiale, care ocupase Transilvania.
Tactica de lupta a austriecilor urmarea printre altele distrugerea punctelor de sprijin ale curutilor adica a vechilor fortificatii. Astfel, la Cisnadioara, a fost trimis in luna august a anului 1705 un detasament format din cavaleri si 200 de muschetari spre a pedepsi satul care nu decartase tributul catre armata imperiala. Pentru a opri distrugerea cetatii, obstea satului a trimis inaintea armatei o solie formata din cinci batrani, incarcati cu daruri.

8

Zidul din jurul bisericii a fost ridicat la inceputul secolului XIII cu culoar de lupta zidit si creneluri. Treptat, pentru aparare s-au inaltat si  zidurile cu biserica in mijlocul lor. Cand turcii intrau in sat, batranii isi abandonau agoniseala si gospodariile si urcau sus in cetate.

Pe latura nordica a existat un alt turn amplasat la cativa metri in exteriorul zidului de incinta si unit cu acesta printr-o punte mobila.

In interiorul incintei se afla inca bolovani rotunzi. Istoria lor incepe in anul 1850 si faceau parte din "recuzita" luptatorilor care ii aruncau asupra asediatorilor. De aici porneste si traditia si se opreste la poalale satului intr-un vechi obicei: inainte de nunta fiecare fecior trebuia sa -si dovedeasca, dupa randuiala saseasca,  vrednicia in fata alesei; proba era sa duca in cetate o piatra rotunda, de rau ca sa arate ca e-n stare sa tina o familie.”

36

La sfarsitul sec. al XIII-lea si inceputul sec. al XIV-lea biserica a fost intarita cu ziduri de piatra, prevazute cu un drum de straja si cu doua turnuri de paza si observatie, care acum sunt distruse.

foc

Cetatea nu mai rasuna azi de trompetele fanfarei sasesti dar destule evenimente culturale au gasit in cetatea saseasca o gazda buna. Ultimii au fost Anathema, la ARTMANIA 2007.

Nu aruncam pisica in ograda nimanui dar ni se pare cel putin nefiresc ca in mijlocul primei bazilice romanice inaltata pe teritoriu romanesc, se da liber la  gratare care parjolesc iarba si ingroapa istoria.
Nici un indicator (fie cat de ruginit sau prafuit) despre istoria pastrata in lespezi de piatra, nu am gasit. La fel cum nici despre rezervatia geologica Cisnadioara (cu arbore de Sequoia, calcare cu varsta de 65 milioane de ani) nu sufla nimeni o vorbulita asa ca multi turisti pleca fara sa duca acasa o istorie uitata.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera