Biserica cetate din Cisnadie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Biserica evanghelica din Cisnadie, constructie de secol XIII, inconjurata de cetate de aparare, a fost conceputa ca o bazilica romanica cu trei nave.

3
Initial inchinata sfintei Walburgis, biserica a fost transformata in sec. XV ca biserica fortificata in stil gotic. Dupa atacul turcesc din 1493, au urmat fortificatii: metereze in turnul central iar deasupra portalurilor laterale au fost construite alte doua bastioane.

I Pe locul apsidei nordice se ridica sacristia. Apsida de sud a fost despartita printr-un zid de restul bisericii transformata in trezorerie unde  s-a pastrat renumitul "Tezaur de la Cisnadie" care din anul 1915 se afla la muzeul Brukenthal din Sibiu.

82

Biserica a fost inconjurata de trei centuri de ziduri prevazute cu coridoare de aparare, turnuri si bastioane precum si cu santuri ce puteau fi umplute cu apa, (astazi acestea sunt astupate)
In anul 1591 turnul-clopotnita de 59 m (care a avut in varf un glob aurit) a fost modificat si in 1751 in forma sa actuala. Turnul a fost traznit de mai multe ori si a ars. In 1795, pentru a-l feri de incendii, s-a instalat pe el primul paratraznet din Transilvania confectionat din cupru, dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg.

5
Comoara de sub biserica

Locul unde locanicii isi ascundeau comoarile pentru a le proteja de atacurile turcesti. De ascunzatoare stiau doar doi dintre parintii bisericii si transmiteau secretul din generatie in generatie.

6

95

O parte din turnuri s-au pastrat pana in zilele noastre: "Turnul Paznicului", "Turnul Primariei", "Turnul Slaninei", "Turnul Faurilor de Seceri" (renovat 1680) "Turnul Scolii" (inscriptie 1554) si turnul situat in gradina parohiala. "Turnul slaninei " a fost ridicat pe o capela veche (secol XIII) cu cripta unde s-a gasit o cruce de procesiune.

102

In biserica se pastreaza un clopot din 1664, o cristelnita gotica din bronz si portile altarului vechi in stil baroc.

103

In biserica se tin azi slujbe in limba germana in fiecare duminica.

107

Biserica-cetate nucleul vechii asezari a orasului Cisnadie, e un martor in piatra al istoriei sasilor din Transilvania si al extinderii orasului  care si-a impins marginile pana in sud la Cisnadioara si in nord la Sibiu.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera