Biserica Armeneasca si Muzeul Comunitatii Armenesti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Biserica Armeneasca si Muzeul Dudian al Comunitatii Armenesti au atras recent atentia din cauza incendiului de la Millenium Business Center. Cele doua cladiri merita vizitate pentru arhitectura relativ exotica si pentru obiectele de patrimoniu adapostite, vechi de pana la sase secole.

cladirea millenium si biserica armeneasca biserica armeneasca 12 iulie 2009

Incendiul nu a produs stricaciuni celor doua cladiri, insa a afectat acoperisul Casei Parohiale. Fragmente de panouri au cazut in curte, inclusiv in timpul vizitei ministrului de externe armean, fara sa produca victime. Cartoane cu slogane impotriva Millenium puteau fi vazute recent pe gard, insa problemele cu vecinul de sticla si otel nu-s noi. Lucrarile au provocat fisuri in biserica, muzeu si casa parohiala, constructorul platind in 2003 pentru consolidarea cladirilor.

fragment de panou prabusit din cladirea Millenium pancarte de la o manifestatie
monumentul generalului Andranic, vedere de ansamblu monument in memoria victimelor genocidului armenesc

Biserica/catedrala armeneasca fost contruita intre 1911 si 1915 in stil armenesc, dupa planurile arhitectului Maimarolu, caruia i se datoreaza si Cercul Militar. Arhitectura bisericii este inspirata de cea a catedralei din Echmiadzin, centrul spiritual al Armeniei. In acelasi loc a mai existat o biserica armeneasca, construita in 1743 si reconstruita in 1781, dupa un incendiu. In curte remarci un monument in memoria genocidului armean, o fantana si un bust al generalului Andranik.

biserica armeneasca biserica armeneasca
Strada Armeneasca intrare biserica
altar icoana armeneasca

In interior poti admira pictura pantocratorului si altarul, care, spre deosebire de cel al ortodocsilor "propriu-zisi", nu se afla in spatele unui iconostas. Explicatia: Biserica Apostolica Armeana a rupt legaturile cu Roma si Constantinopolul in 554. Astfel, armenii nu au "prins nici perioada iconoclasta, nici dezvoltarea icoanelor" de dupa aceea, dupa cum mi-a explicat preotul paroh Paul Bogdan.

tablou ornamentatie lumanari

Deasupra altarului se afla crucea armeneasca, care simbolizeaza copacul vietii vesnice din Rai si a evoluat din monumentele "hacikar". In stanga altarului se afla o capela de botez. In decoratia interiorului se regasesc "ecouri art nouveau" (M.Celac, O. Carabela, M. Marcu-Lapadat -Bucuresti, arhitectura si modernitate), iar alt element inedit e reprezentat de banci, unele cu initialele donatorilor. Bancile nu sunt traditionale pentru bisericile armenesti, cum nu este nici orga de deasupra intrarii, potrivit parintelui.

Catedrala Armeneasca poate fi vizitata de luni pana vineri, de la ora 9 pana in jurul orei 14. Dar daca esti curios sa vezi slujba (duminica) trebuie sa mergi, temporar, pana la capela cimitirului armenesc din soseaua Pantelimon nr 90. Masura a fost luata pentru a evita aglomeratia in curte, pentru siguranta enoriasilor.

muzeul comunitatii armenesti poarta muzeului comunitatii armenesti

Salvatorii de carti si talismanele pentru boli

In fata intrarii in biserica se afla Centrul Cultural Armean/ Casa de Cultura Dudian, cu biblioteca si Muzeul Dudian (Muzeul Comunitatii Armenesti). Construita in 1943 dupa planurile lui Emil Calinescu, cladirea dovedeste "o intelegere de substanta a traditiei arhitecturii armenesti" (Bucuresti, arhitectura si modernitate).

Daca vizitezi Centrul in aceasta perioada vei fi intampinat de mai multe... carti puse la uscat, in urma unei inundatii de la subsol. Volumele vor fi date la reconditionat daca se vor gasi bani, potrivit muzeografei si bibliotecarei Arsaluis Paronian. Muzeul este la etaj, la care urci printre carti si portrete, inclusiv al afaceristului si colectionarului Krikor Zambaccian.

carti la uscat (dupa inundatia din subsol) portrete
harta biserici armenesti Analog (pupitru pentru carti de cult)
blazoane nobiliare din Ardeal icoana

O harta prezinta bisericile armenilor din actuala Romanie si din vecini. Doamna Paronian iti va vorbi despre istoria comunitatii din Romania, despre locasurile din Moldova, si despre Gherla, cunoscuta pe vremuri ca Armenopolis. Aceasta a fost una dintre cele cinci localitati ale armenilor din Ardeal, iar in sala mare a muzeului descoperi si doua blazoane ale nobilimii armenesti transilvanene.

recipient in forma de pasare pentru mir perdea de altar

Printre obiectele bisericesti prezentate merita amintite un analog si un recipient pentru mir, ambele in forma de pasare, si mai multe perdele de altar in stil occidental si oriental. Cel mai vechi obiect este insa o Evanghelie armeneasca, miniata in Crimeea (1351).

Cartile erau foarte pretuite de catre armeni. Cel mai mare manuscris armenesc (80x60 cm) a fost adus in Armenia de catre niste femei care, desi fugeau de genocid, si-ar fi lasat deoparte bagajele pentru a lua in tara o parte din carte. In colectia muzeului se afla si prima biblie tiparita in armeneste, la Amsterdam, cu reproduceri dupa Durer.

manuscris (1351) muzeul comunitatii armenesti: talismane

Desi primii crestinati oficial, armenii au pastrat si ei obiceiuri pagane. Unul dintre acestea este, potrivit muzeografei, folosirea talismanelor cu rugaciuni in caz de boala. Alte obiecte religioase apartin traditiei armenesti, ortodoxiei romanesti, traditiei catolice dar si celei musulmane (un covor de rugaciune, folosit cu rol decorativ).

"saz" (instrument) lucrat de catre un prizonier armean cantareti de opera de origine armeneasca
arbore genealogic detaliu mobilier

Muzeul pastreaza si un saz (instrument oriental) creat de un armean in timpul prizonieratului din Romania (al doilea razboi mondial). Intr-un colt vezi imagini cu cantaretii de opera romano-armeni David Ohanesian si Garbis Zobian. Alte personalitati de etnie/ cu ascendenta armeneasca sunt Harry Tavitian, Stefan Agopian, Gheorghe Asachi, sau Ana Aslan, insa nu vei gasi exponate despre ei. In schimb, exista mai multi arbori genealogici ai unor vechi familii de origine armeneasca, ca Missir si Pruncul.

interior muzeu relicvar

Exponatele Muzeului Dudian te duc intr-o lume pe jumatate familiara si jumatate exotica, fara de care istoria Romaniei nu ar fi fost aceeasi. Pentru a explora mai mult acest univers poti vizita Muzeul de luni pana vineri, de la ora 9 la 14, deocamdata gratuit. Odata intrat in curte, evita zona dintre Muzeu si Casa Parohiala (cladirea din fundul curtii). Din acelasi motiv pentru care slujba s-a mutat la capela.

3 comentarii

Biserica Armeneasca si Muzeul Comunitatii Armenesti
kjue
#1 -

milenium

cataintelegere din partea bisericii armene pentru vecinul cel mare ,este induiosator

Biserica Armeneasca si Muzeul Comunitatii Armenesti
.liana
#2 -

preotarmean

Discutii care apar din nou in incinta Bisericii ARMENE din Bucuresti care il are ca protagonist tot pe toxicomanul de preot si anume BOGDAN PAUL JAN. Pina unde poate sa ajunga acest preot betiv care ar trebui dus le dezitoxicare in primul rind care nu lasa comunitetea noastra ARMEANA sa fie linistita. Preotul BOGDAN PAUL JAN care dupa ce a distrus doua familii, acum pe a treia, acest preot care vrind sa se disculpe de ceia ce se scrie despre el si se vorbeste in cadrul BISERICII ARMENE, apelind la fostele sotii sa iasa cu frunte sus, este acuzat voalat ca a provocat scndaluri mediatice si a incerca sa pacaleasca pe enoriasii din cadrul BISERICII ARMENE.. Incercam sa-l intelegem pe cel care tocmai sa casatorit pentru a treia oara cu o femeie de moravuri usoare care este avocata in cadrul Baroului Bucuresti si anume VOINEA STANA .

Biserica Armeneasca si Muzeul Comunitatii Armenesti
lianya
#3 -

discutii otv

DL VOINEA ASA SINT COPIII NU CONTEAZA CA UN PARINTE TINE CASA SI PUNE MASA CONTEAZA DOAR BANI CARE II PRIMESTE DE LA CELALALT PARINTE SA-TI FIE RUSINE CRISTI TM

2009-08-11 00:00:26
[1]

545039
Va rog din suflet sa mai terminati cu cazurile astea banale multumesc
2009-08-11 00:00:30
[4]

545042
Cum mama dracului a iesit nerecunoscatorul ala avocat, cand nu stapaneste bine gramatica romana? Sa-i fie rusine ca-si denigreaza tatal in asemenea hal!

2009-08-11 00:01:36
[5]

545043
Cristi.esti.un.prost.sa.ati.bati.joc.de.tatal.tau.an.fata.a.antregi.lumi

2009-08-11 00:01:39
[6]

545044
Mare lepra esti mai Cristi! Esti materialist, mincinos si viata te va pedepsi.

2009-08-11 00:02:06
[10]

545048
Daniel e un mare mincinos, e de partea avocatei. Voinea nu e afemeiat, nu bea, nu face scandal.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera