Belgrad: Ada Ciganlija, paradisul sportului in aer liber

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ada Ciganlija, Insula Tiganilor de pe raul Sava din Belgrad, este un imens teren de sport si de joaca, ce compenseaza in capitalei Serbiei lipsa pistelor de biciclete si stradutele aglomerate, cu trotuare inguste. Insula, destul de tacuta pe timp de iarna, se transforma in weekendurile de primavara si vara intr-un furnicar haotic de biciclete si rolleri, incurcati la randul lor de turmele de pietoni veniti la iarba verde si aer curat.

Insula e la vreo 4 kilometri de locul unde raul Sava se varsa in Dunare, sub ochii cetatii Kalemegdan. Numele sau vine destul de evident de la cuvantul cigan (tigan, etnie frecvent intalnita in toata Europa de Est), dar sarbilor pare sa le placa sa creada ca are o legatura etimologica mai stransa cu triburile de celti (Singa lia, insula scufundata), care acum 2000 si ceva de ani bantuiau zona, instalandu-se langa Dunare intr-o fortareata numita Singidunum, azi  Belgrad.

Ada Ciganlija Ada Ciganlija
Ada Ciganlija Ada Ciganlija
Ciclisti veniti cu barcuta de pe partea cealalta a raului si catel plimbat cu forta cu rolele

Pe insula se pot practica ce sporturi iti trec prin cap, cele mai des intalnite fiind, inca de la pod, pescuitul, ciclismul, patinajul (role), apoi dai de terenuri de fotbal, baschet, volei, tenis, paintball, golf, mese de ping pong, de sah si exista si o macara de pe care se poate face bungee jumping.

Ca sporturi de apa: inotul in lacul Sava, in sezon (iunie-septembrie, in principiu), schi pe apa, canotaj (caiac-canoe) si exista si un club nautic. Are si terenuri de joaca pentru copii si sunt spatii verzi imense pe care poti face ce vor muschii tai, la propriu - frisbee, alergat catelul, badminton, yoga, aerobic, singur sau in grup.

Cata vreme nu te tii aproape de alei (pline pana la refuz de plimbareti si ciclisti), o sa gasesti liniste pe Ada Ciganlija.

Ada Ciganlija Ada Ciganlija
Ada Ciganlija Ada Ciganlija

Alte facilitati si detalii:

- terenul de golf are 35ha, zona de exersare, plus simulatoare pentru iarna.
- in 2009 s-a deschis pe insula si un "parc pentru nunti in aer liber".
- plaja - malul neted cu pietris si intrare lina in apa se intinde pe o lungime de aproximativ 6 km. Lacul Sava e destul de adanc (4-6m), asa ca pe mal sunt si posturi de "salva...laci".
- vara are loc spectacol de lumini pe lac, spre jetul de apa de pe lac.
- exista si o plaja pentru nudisti si chiar si o zona gay friendly
- pe "faleza" sunt vreo 70 de restaurante si terase, unele oferind si sezlonguri pentru plaja pietroasa.
- pe partea de nord-vest sunt casute lacustre (peste 450), iar taxa anuala de ponton este doar 5400 dinari (54 eur).
- parcarea are cca.1000 de locuri, iar tariful este 100 dinari (1 eur) / toata ziua.

Ada Ciganlija Ada Ciganlija

 .

Scurt istoric: Insula se numea si pe hartile secolului 18 tot "a tiganilor", Zigeuner Insel sau Isola degli Zingari, iar pe la inceputul secolului 19 printul Milos Obrenovic o declarase deja zona publica protejata. In prima jumatate a secolului 20 acolo a fost o inchisoare, iar comunistii, profitand de izolarea spatiului fata de zona urbana, au executat pe insula o serie de politicieni si militari judecati si condamnati ca nazisti dupa al doilea razboi mondial. Abia in anii 60 a inceput sa fie amenajata, iar dupa ce la Belgrad s-au tinut in 1971 Campionatele mondiale de caiac, insula a inceput sa se dezvolte ca teren de sport, sub atentia si ingrijirea mai multor cluburi si asociatii sportive din Serbia.

Site oficial, numai in sarbeste, www.adaciganlija.rs

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera