Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Numai ce ne gandeam cum sa schimbam zona Buzestilor, ca a si inceput pregatirea terenului pentru bulevardul Uranus, care va pleca din Piata Victoriei, va traversa cartierul Buzesti si Berzei, ajungand la Podul Hasdeu, Palatul Parlamentului, Piata George Cosbuc si va continua pana in Soseaua de Centura (citim aici).

Lucrarile in zona au inceput de fapt de prin primavara, cand s-a intrerupt circulatia tramvaiului 20 si au reinceput acum, cu forte proaspete, intr-o serie de demolari, numai bine inainte de iarna.

Azi dimineata (vineri, 12 nov.) disparusera deja cateva cladiri din portiunea dintre McDonalds-ul de la Buzesti si Calea Grivitei, urmand ca pana luni toate cladirile de pe partea dreapta a drumului (adica de pe partea cu cinema Feroviar si hotel Marna) sa fie daramate. Politia supraveghea lucrarile, locuitorii zonei se linistisera dupa scandalul de ieri, trecatorii stateau sa caste gura iar intreprinzatorii strangeau scanduri vechi.

Vom reveni si cu alte fotografii zilele acestea, pana atunci, iata ce am vazut azi:

UPDATE mai jos (click)


Demolari pe Buzesti Demolari pe Buzesti
Demolari pe Buzesti Demolari pe Buzesti
Demolari pe Buzesti Demolari pe Buzesti

UPDATE (15 nov.)

Dupa cum am promis, am revenit duminica seara sa vedem ce s-a ales de Buzesti. Spre usoara noastra surprindere, nu erau mari schimbari fata de ce vazuseram vineri. Am profitat insa de lipsa traficului si a agitatiei obisnuite in zona ca sa privim cartierul imaginandu-ne cum va trece pe acolo un bulevard cu 4 benzi de circulatie, linii de tramvai (si pista de biciclete pe prima banda).

Mai precis, dupa cum citim intr-un reportj de la inceputul anului 2010, "proiectul include câte două sau chiar trei benzi de circulaţie pe fiecare sens, iar lăţimea viitorului bulevard va avea în unele locuri aproape 30 de metri, plus linia dublă de tramvai."

Si acum sa ne uitam la cat de lata e strada Buzesti...

Buzesti Buzesti

Tocmai din acest motiv intelegem ca se vor rade cladirile de pe partea dreapta a drumului, incepand de la intersectia cu Occidentului si pana in Calea Grivitei.

Ne intrebam daca va scapa Piata Matache si ne pare rau de bietul Cinema Feroviar, pe care, in idealismul nostru, inca il mai vedeam curatat si refacut.

Apropo de Feroviar, citim in acelasi articol ceva ce ne cam intriga: "În ceea ce priveşte clădirile de patrimoniu, precum fostele cinematografe Feroviar şi Buzeşti, acestea vor fi mutate la marginea viitorului bulevard".

Pana una alta, ce ar fi de... mutat din Cinema Feroviar arata asa:

Buzesti Buzesti

Speram sa nu dispara cateva cladiri frumusele de pe partea cealalta a drumului, unde se afla inclusiv o casa in care a fost Redactia Semanatorului si in care a locuit si Nicolae Iorga (cea mica, portocalie, din dreapta in foto mai jos).

Buzesti f
Buzesti Buzesti

Ce va disparea insa va fi totusi Hotelul Marna (1 stea), dar calatorul cu putini gologani in buzunar va putea oricand trage la Ibisul de mai jos, de la Gara, la pretul de doar 45 eur. De asemenea, langa Marna exista o cosmelie pe care lumea in general o considera cu piosenie "casa unde a locuit o vreme Eminescu cu Veronica". Eroare. Placuta de pe perete zice doar ca acolo s-a aflat casa in care a locuit Eminescu in 1882, cladire disparuta probabil multa vreme in urma.

Buzesti Buzesti
Buzesti Buzesti

Si pentru ca tot eram in zona, am facut cativa pasi si pe Calea Grivitei, pana la Cinema Dacia, alta carcasa cu orbite goale (dar asta de vanzare).

Buzesti Buzesti

Zona va fi curatata in urmatoarele luni, timp in care va recomandam sa evitati trecerea prin Buzesti. Strada si asa ingusta si-a redus si mai mult spatiul de circulatie si se fac deja cozi interminabile, sunt gropi si praf.

Pana una-alta, multi se vor plange. Locatarii ca nu au fost despagubiti cat ar fi trebuit, asociatiile pentru conservarea Bucurestiului ca se darama monumente istorice, soferii ca nu mai au pe unde cobori spre Vasile Parvan, o sa radem de Oprescu, o sa-l injuram pe Oprescu, o sa ne bucuram cand o sa avem un drum cat de cat decent (prin 2012) si urmasii nostri vor scrie despre fostul cartier Buzesti pe care l-au daramat ca sa faca un bulevard. Pentru ei, niste imagini din timpul procesului:

Buzesti Buzesti Buzesti Buzesti
Buzesti Buzesti Buzesti Buzesti Buzesti Buzesti

Mai multe foto de pe Buzesti, de-a lungul timpului, in galerie.
13 comentarii

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
smart
#1 -

demolari pt b-dul Uranus

Pentru largirea strazii- diametrala sau cum sa o numim , in general este nevoie intre 10 si max 15 m . Stiti cat teren ramane dupa demolare ? Ce dezvolare imobiliara se va face in zona !Un mare turn pe locul fostului cinema Grivita ( e un exemplu avand in vedere cate PUZ-uri se fac in zona respectica si toate legate de Cathedral Plaza ( vedeti de ce atat de greu se demoleaza un turn ) Deci facem exproprieri de utilitate publica si ne ramane teren pentru investitii private .Nostalgicul domn Roguski inca mai viseaza la marile bulevarde coreene (Amsterdam are o circulatie foarte fluenta si nu s-a darmat nimic si nu e singurul exemplu ) Noi nu am uitat cum s-a demolat un cartier pentru Casa Poporului , dansul a uitat , dar istoria se repeta .
Bucurestiul nu a fost inobilat de prea multe cladiri cu valoare arhitecturala deosebita . Bucurestiul a trait si ar trebui sa traiasca ( cum remarca multi turisti dar si arhitecti straini ) tocmai prin imaginea si atmosfera sa arhaica ( se pare ca domnul Roguski lipsea de la cursurile de Istoria Arhitecturii ) Si apropos de criza , largirea asta care tot in Casa Poporului se termina ( tunelul o sa treaca prin garajele cladirii ?) e precum chelu cu tichia de margaritar .

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
Bobo
#2 -

Comentariu nou

Mda...numai maghernite. E f bine ca le darama....cat despre cinema feroviar a spus ca fatada o sa fie reconstruita de OMV parca....si folosita pentru o cladire de-a lor...

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
Filip
#3 -

Comentariu nou

Au ajuns magherniţe după 60 de ani de indiferenţă şi investiţii publice doar în cartierele de blocuri.

Este încă un proiect care va distruge o parte din oraşul vechi. Se pare că până la urmă Ceauşescu a urmat dorinţele populare când a ras cartiere.

Cum vii dinspre Victoriei, se va demola totul pe dreapta până la intersecţia cu Ştirbei/Virgiliu, iar de acolo totul pe partea stângă. Va rămâne un maidan dezolant traversat de ultima ctitorie a imaginarului colectiv local.

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
raluca
#4 -

Comentariu nou

Filip are dreptate. Asta era discursul in anii 50-60: oamenii muncii se vor bucura de confortul din blocuri, bine ca se darima maghernitele in care domnea mizeria si intunericul. Am crezut ca era vorba de propaganda socialista, insa imi dau seama ca de fapt era si este crezul majoritatii romanilor. Oricum, ei nu au nimic de spus si nu ii intreaba nimeni nimic.
Pe Berzei nu sint maghernite, din contra, sint unele case superbe si renovate. Si acelea vor fi darimate?
Bucurestiul isi pierde si ultimele ramasite de pitoresc si estetic.

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
Bobo
#5 -

Comentariu nou

Cati dintre voi chiar prefera sa treaca pe langa niste case parasite sau ocupate de personaje cel putin dubioase? In plus erau imposibil de reparat fiind in mare parte din chirpici sau avand ca si in centrul istoric...acoperis din paie amestecate cu pamant...In toate orasele mari de exemplu Paris a fost nevoie de daramari masive ca se se poata face loc pentru bulevarde si viata moderna din oras. Bucurestiul nu a fost facut pentru viata de acum, pentru trafic si aglomeratie. Strazile au fost facute pentru carute...modernizarea este absolut necesara. Apoi structurile vechi erau incompatibile cu cele mai banale norme de igiena...nu puteau fi convertite sa spunem pentru a fi folosite cu alt scop precum muzeu. Nu se putea amenaja nici macar o toaleta normala in casele alea. Lumea se dezvolta, orasul evolueaza, stilul de viata devine altul...deci in cel mai bun caz se pot pastra unele fatade dar cladirile vechi cu structurile initiale nu isi mai au rostul dupa parerea mea...

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
Filip
#6 -

Comentariu nou

Nu-s din chirpici. (detalii: http://ro.wikipedia.org/wiki/Chirpici).
Erau ocupate de „personaje cel puţin dubioase”, aka oameni săraci, unii squatteri, fiindcă zona a fost abandonată de autorităţi, nu fiindcă ar avea o bubă în sine.

Nici Bruges sau Veneţia nu au fost făcute pentru viaţa de acum, nu? Dar se găsesc mijloace mai umane de modernizare.

Fluidizarea traficului ar trebui să plece de la faptul că Bucureştiul e mult mai dens decât Houston, de exemplu. E unul din cele mai dens populate oraşe din Europa (multe blocuri, populaţie concentrată pe o suprafaţă restrânsă). Fizic nu e posibil ca toţi să umblăm cu maşina prin oraş. Este nevoie de transport public şi de piste de biciclete. E mai ieftin şi mai eficient să taxezi accesul auto individual în centrul oraşului (aka Londra) decât să-l razi cu buldozerul ca să nu mai fie ambuteiaje.

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
mli
#7 -

demolari

toti care demoleaza sunt ilegali ,mafioti si penali in zona buzesti si lucreaza pentru mafiotii care au puterea

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
Dude
#8 -

Comentariu nou

Voi nu stiti ce inseamna sa fii dat afara din casa in care ai stat tu cu ai tai si cu ai alor tai de zeci de ani, si sa fii despagubit in bataie de joc. Din intamplare stam in zona si urmeaza sa fim expropriati (str. Mircea Vulcanescu). Nu aveti idee ce calvar e, ce bataie de joc e din partea statului roman care la 10 zile dupa ce iti da banii te da afara din casa, si iti evalueaza casa in favoarea lui. Si nu o zic din dorinta de a specula aceasta expropriere, asta e adevarul. O data cu aceste case se va distruge o parte din Bucuresti, ca sa nu mai vorbim de cele cateva sute de oameni izgoniti din casele lor.

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
Filip
#9 -

Comentariu nou

O listă a caselor care vor fi demolate: http://www.scribd.com/doc/28615945/Lista-exproprieri-Buzesti-Berzei

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
tuca louisa
#10 -

Eu locuiesc acolo..........

Si eu locuiesc acolo si am vazut oameni necajiti si proprietari si chiriasi.locul este infect tot din cauza autoritatilor.Politia,Primaria sector 1,PMB,ROM VIA-lul,nu intereseaza pe nimeni.Dau exemple reale ,cine trebuia sa faca recensamantul locatarilor?al cladirilor?al CI? CINE? Eronat spus case sunt din chirpici,casele sunt case sanatoase cu pereti de 80-90 cm grosime,inalte,luminoase case boieresti majoritatea.Dar,s-au mutat in ele oameni dezinteresati care fac focul in cazane in mijlocul incaperii,isi fac nevoile pe scari,arunca gunoiul la intamplare,oameni necivilizati fara acte asupra acelor locuinte pe care le ocupa.DEci, in aceasta situatie ,in acest an 2010 nu se mai poate reface ,consolida,baga banii aiurea mai bine sa se faca ceva nou sa termine cu ONG-urile acestea .De ce nu au facut nimic pana acum? 20 de ani unde au fost? nu au vazut Feroviarul? Eminescu in viata lui a trecut prin zeci de case cu Veronica ori singur,nu cred ca acesta este un criteriu sa tinem o constructie pentru o camera pe care a ocupat-o acesta nu stiu cat timp.Sa puna placa aceea undeva in zona si asa o sa ramana amintirea.Devenim absurzi numai pentru a ne evidentia.Tinerilor nu va lasati intimidati si manipulati de persoanele care au interese, d-tra sunteti viitorul,claditi-va viata curat,luminos,cu dragoste de locul pe care calcati si-l ocupati,nu lasati sa va aduca niste asociatii,partide,in anii 930 .Craciun fericit,an nou bogat si plin de impliniri.

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
florin
#11 -

Comentariu nou

Pe buzesti chiar ca sunt numai maghernite pline de tigani , jos cu ele , trebuie sa ne modernizam sa avem cladiri noi moderne si strazi bune frumoase nu stradute din anii 50 pline de gropi si tigani , merg zilnic pe buzesti ca acolo imi este serviciul si cand vad ca darama toate cosmeliile ma bucur nespus de mult . Bravo foarte bine .

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
Julie_joy
#12 -

intrebare

Aveti stiri mai de actualitate privind acest subiect?

Au inceput demolarile pentru bulevardul Uranus in Buzesti [UPDATE]
Cristina
#13 -

Comentariu nou
Doar ca zona arata ca dupa razboi, si acolo, si pe Berzei.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera