Atunci si acum: Podul Eroilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Despre Dambovita v-am mai povestit -  un rau cu bune si rele peste care, dupa modelul parizian al Senei - trec poduri de piatra cu istorii prea putin cunoscute de locuitorii capitalei. Unele dintre aceste poduri au fost daramate de Ceausescu fara sa fie "puse inapoi", altele au rezistat pana in ziua de azi. De cate ori cand ai iesit de la metrou in statia Eroilor te-ai intrebat care e istoria podului de acolo si de ce e el inchinat eroilor?

eroilor
sursa

Bineinteles ca aceasta denumire - Podul Eroilor - nu a purtat-o de la inceputurile sale. Incoronarea la Alba-Iulia a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca Suverani ai Romaniei Integrate a avut loc in anul 1922, moment in care unul din podurile de peste Dambovita a fost botezat cu numele Regelui. Masiv, cu piloni grei si inalti care-i vegheau ambele capete , podul era strabatut de tramvaiele care circulau pe fostul Splai al Regelui Carol I. Desi, astazi zona Eroilor este una foarte frumoasa, destul de linistita avand in vedere stradutele cu case vechi, in anii 20 nu era decat o zona periferica aflata la inceput de drum: noi constructii se ridicau, printre ele fiind si Scoala Superioara de Razboi sau Academia Militara.

eroilor
sursa

Ulterior, dupa ce comunistii au venit la putere, Podul si-a primit denumirea de Stirbei-Voda, dupa cum stiti deja, acesta fiind si atunci una dintre strazile care se afla la un capat al podului. Nicu Ceausescu a schimbat complet podul Stirbei-Voda inlocuindu-l mai degraba cu un platou de beton care nu are nimic din maretia podului initial, fiind transfigurat in ceea ce inseamna astazi Splaiul Independentei fara vreo alta urma de originalitate.

eroilor
sursa

Si totusi cand a ajuns fostul pod regal un "pod al eroilor"? Nu se stie sigur cand s-a intamplat schimbarea numelui, dar ce se cunoaste cu exactitate este statia de metrou Eroilor construita candva dupa 1979 (atunci cand totusi inca se faceau noi statii de metrou). Asadar, numele statiei a fost dat dupa cel al bulevardului (fostul Dr. Calenderu) care te purta catre Academia Militara. Astfel si podul a fost inclus in zona ce este cunoscuta acum ca Eroilor si care mai cuprinde Piata Operei, Parcul Eroilor si statuia Eroilor... sanitari, dar asta este alta poveste. 

eroilor
sursa

Zona va fi probabil incununata cu un nou mall construit in locul a ceea ce a vrut sa fie o data "Casa Radio" (un alt esec romanesc in materie de arhitectura). Adevaratul Podul Eroilor a murit de fapt, acum fiind cunoscut doar o banala trecere betonata peste Dambovita fara nicio valoare istorica, doar fantomele florareselor care stateau la intrarea pe bulevardul Eroilor au mai ramas in sufletele cunoscatorilor.

eroilor
sursa

Oricum, putini au fost cei interesati de pastrarea istoriei podurilor din Bucuresti, pacat ca modelul francez n-a fost urmat si in acest caz, asa cum se intampla la Paris cu Pont Neuf din Paris- cel mai vechi pod al orasului, conservat exact ca la inceputurile lui.

Sursa info: rezistenta urbana
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera