Atunci si acum: Piata Unirii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Piata Unirii, KM 0 al Bucurestiului, locul de intalnire pentru mii de oameni, o piata care simte greutatea pasilor de sute de ani. Azi o cunoastem incarcata cu reclame, ticsita de masini, propice vanzatorilor de parfumuri furate, McDonaldizata, dar la fel de maiestuoasa la lumina lunii, cand mai mult noaptea se plimba pe bulevardele din jurul ei.

piata unirii piata unirii
wiki

Piata Unirii respira a istorie, este miezul Bucurestiului, in apropiere de centrul vechi al orasului, din pacate insa nu la fel de bine conservat ca in alte capitale. Ea este situata la intersectia dintre Bd. I. C. Bratianu, Bd. Unirii, Bd. D. Catemir, Bd. C. Coposu si Splaiul Unirii.

piata unirii
Hala Unirii din P-ta Unirii

Ce-a fost o data Piata Unirii, au fost Halele Unirii, ultima demolata fiind Hala Unirii, numita apoi Piata Ghica, formata in 1831-1832, in vremea Regulamentului Organic. Sub conducerea lui Cuza va fi construita Hala Mare acolo unde se comercializa si carnea dupa modelul Halelor din Paris, nu degeaba se numea Micul Paris.

piata unirii piata unirii
Hala Mare din Piata Natiunii                                                  Piata Natiunii

Aceasta Hala Mare a fost construita pe langa vechea Primarie, pe locul primei Piete Mari. Constructia a fost incheiata la 1872, fiind cea mai mare din Bucuresti in acel moment. In urmatorii ani vor fi construite tot mai multe hale, de peste, de pasari, de fructe, de branzeturi si zarzavaturi, toate unite sub numele de Halele Centrale. O hala de flori va fi construita in Piata Sf. Anton in 1885, dar care ulterior va fi demolata.

Uitatul Palat Brancoveanu-Bibescu adapostea in gradina sa Piata de legume numita apoi Piata Bibescu. Acestea, mai putin Piata Mare, au fost demolate in vremea lui Carol al II-lea intrucat zona devenise murdara si insalubra. In acelasi timp a fost acoperita si Dambovita cu beton de la Piata Senatului , astazi Natiunilor Unite pana la Piata Unirii.

piata unirii piata unirii
Spitalul Brancovenesc

Tot in Piata Unirii se afla si Spitalul Brancovenesc, fondat de Doamna Safta Brancoveanu la 1835, monument care nu mai poate fi vazut astazi, intrucat nimeni nu s-a zbatut pentru a-l pastra. Piata nu semana deloc cu ceea ce este astazi, fiind mult mai deschisa, mai aerisita, din ea se putea vedea biserica Domnita Balasa. Langa se afla cartierul evreiesc ce se continua pe Calea Calarasilor. Totusi, zona de astazi Piata Natiunii, altadata Piata Bibescu-Voda era unul dintre cele mai importante noduri comerciale din Bucuresti, in timp shopping-ul le-a luat locul alimentelor vandute aici.

De-a lungul istoriei Piata Natiunii a suferit mai multe schimbari, nu doar de continut, ci si de nume. Odata cu venirea lui Carol al II-lea, Piata Natiunii a primit numele de Piata 8 Iunie (data Restauratiei), fiind aranjata si curatata. Cum stapanul statului s-a schimbat, asa s-a modificat si numele Pietei, care din 8 iunie s-a transformat in 6 Septembrie  la cererea Generalului Antonescu, avand loc aici manifestatiile camasilor verzi.

piata unirii
Daramarea Spitalului Brancovenesc

Pana la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Piata a revenit la numele de Piata Natiunii. In vremea comunistilor, Piata Natiunii se pare ca si-a primit numele de Piata 1848 dupa Bulevardul cu acelasi nume, astazi I.C.Bratianu care ducea spre Universitate, insa aici se poate sa fi fost o confuzie la mijloc din moment ce si Piata Sf.Gheroghe purta acelasi nume. De-a lungul anilor, piata a fost lasata in paragina, casele din cartierul evreiesc, precum si Spitalul Brancovenesc s-au pierdut in timp, incet, incet. Piata Natiunii a revenit la vechea denumire, iar zona halelor a ramas la fel de comerciala.

 piata unirii piata unirii
Piata Unirii in anii '60

Spitalul si Hala au fost demolate, iar in timpul lui Ceausescu a fost construit Bulevardul Victoria Socialismului, actualul Bvd. Unirii. Astazi, in locul caselor evreiesti s-a construit Magazinul Unirea, cel care pastreaza latura comerciala a vechii Piete, in timp ce parcul de la Piata Unirii a insemnat candva halele pe care le-am amintit mai sus.

piata unirii
acum

Desi multa lume crede ca Piata Unirii are legatura cu vreo uniune care sa se fi petrecut aici, istoria nu mentioneaza nimic de acest gen. Denumirea de Piata Unirii este pur intamplatoare.
Surse info si foto: www.rezistenta.net
                              art historia

                              ici.ro
2 comentarii

Atunci si acum: Piata Unirii
octavian
#1 -

reconstruirea

Toate aceste monumente pot fi reconstruite. tot asa polonezii , dupa al doilea RM, si-au reconstruit capitala asa cum era inaintea razbouiului/

Atunci si acum: Piata Unirii
Rossi
#2 -

Cum să nu!

Cum să nu aibă legătură cu o unire numele Pieţei Unirii?!? Are legătură cu actul de la 24 ianurie 1859, cînd s-au strîns 30.000 de oameni la Dealul Mitropoliei ca să-l susţină pe Cuza!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera