Atunci si acum: Piata Romana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Este unul dintre varfurile triunghiului format de Calea Victoriei, bulevardul Lascar Catargiu si combinatia Magheru - Nicolae Balcescu, mai sarac in semnificatii politice dar mai bogat in legende. La numarul 9, Alifantis avea o usa veche cu broasca noua, pe acoperisul ASE-ului dormiteaza de vreo suta de ani o bila profetica, iar din capatul bulevardului Lascar Catargiu, sensul giratoriu din centrul Pietei (unul dintre cele mai vechi din Bucuresti) este supravegheat cu atentie de Lupa Capitolina, statuia care a vazut, in 103 ani, jumatate din Bucuresti.

Azi, atunci cand spui Piata Romana iti vin in minte numai claxoanele, busiturile ocazionale, studentii care traverseaza pe rosu straduta dintre ASE si coloane, doua statii de autobuz supraagomerate si, putin mai incolo, niste fast food-uri pana la care iti ia o vesnicie sa ajungi din cauza gheretelor de ziare si prostioare si numarului mare de oameni pe metru patrat, printre care trebuie sa faci slalom.

romana romana

Piata Romana nu a fost insa dintotdeauna asa, desi de la inceputul secolului XX a devenit unul dintre locurile cheie ale Bucurestiului. Initial a purtat numele lui Lascar Catargiu, pentru ca de acolo incepe bulevardul. Chiar a avut, in centru, statuia fostului prim ministru, insa comunistii, in maniile lor carora le cadeau prada cladiri si statui inocente, au decis ca ar fi util sa o distruga. Si sa schimbe numele bulevardului in Ana Ipatescu, eroina de la 1848. Numele de Piata Romana vine de la actuala strada Mihai Eminescu, care se numea strada Romana.

De fapt, Piata Romana a inceput cu adevarat sa se dezvolte acum ceva mai mult de un secol, iar de atunci a trecut prin doua momente cheie. Unul la inceputul secolului, cand intre 1916 si 1926 s-a construit acolo ASE-ul - numit initial Palatul Academiei Comerciale - arhitecti fiind Grigore Cerchez, Edmond van Saanen Algi si Culina Arghir.

Imaginati-va asadar, inainte de 1916, o Piata Romana fara ASE - nu reusiti, nu? Ei bine, acum incercati sa va imaginati aceeasi Piata, cu o Academie de doua ori mai mare. Pentru ca, initial, cladirea ASE-ului trebuia sa mai contina inca un corp, simetric cu cel care exista. Asta este explicatia pentru pozitionarea bilei in partea stanga si nu pe centru.

Lupoaica, un alt simbol al Pietei Romane, are o istorie mult mai complicata. A fost adusa in tara cu ocazia Expozitiei Nationale, organizata in 1906 in Parcul Carol, ca dar al Primariei din Roma, si la inceput a stat la Arenele Romane. In 1908, din Parcul Carol a fost mutata in Piata Sfantu Gheorghe, apoi in 1931 pe Dealul Mitropoliei.

romana romana

Dar povestea nu s-a incheiat aici: pentru ca lupoaica statea cu coada spre altar, a fost mutata disciplinar de comunisti in Piata Dorobanti. De acolo, in 1997, in Piata Romana, de unde, in 2008 se vorbea ca ar trebui mutata inapoi la Arenele Romane, din cauza ca soferii neatenti care trec prin piata se tot proptesc de ea.

Exista numeroase legende in legatura cu lupoaica. Se spune chiar ca, pe vremea comunistilor, avea aparatura de supraveghere inauntru si ca, atunci cand mai disparea cate unul din pui, insemna ca trebuiau schimbate bateriile la aparate.

Ce-a de-a doua schimbare majora din Piata Romana s-a petrecut in timpul cutremurului din `77, cand o parte din cladiri au disparut. Atunci s-au daramat blocul unde era cofetaria Casata. Acesta fusese construit in anii '30 si avea, imediat in fata - acolo unde e azi gura de metrou de la Everest - era statuia lui Take Ionescu, dupa care a fost numit initial bulevardul Magheru, statuie daramata apoi de comunisti.

romana romana

Tot la cutremur s-a daramat o mare parte din blocul Simu si blocul Palladio (unde e Turabo Cafe azi). Dupa cutremur, comunistii au continuat "schimbarea la fata" a pietei si au daramat, pe langa ramasitete cladirilor distruse, si multe alte imobile, pentru a construi semete monumente ale arhitecturii socialiste. Din cladirea ASE-ului, cutremurul a daramat doar o parte din cupola. 

Printre mash-urile care se gasesc astazi pe cladirile din piata, sticla uriasa de suc, firma care face reclama la site-ul ASE-ului, impartitorii de pliante pe care oamenii ii fenteaza cum pot, in Romana au mai supravietuit multa vreme reclame vechi, de dinainte de '89, la emailuri de calitate superioara: Inol, Durol, Ideal, produse ale Uzinei Chimice Sinteza-Oradea. Reclame batrane si ruginite, dar inca tepene.

Melanjul de vechi si nou, de panouri luminoase si cladiri colturoase cu patina socialista si o universitate care pastreaza inca arhitectura de vremea Primului Razboi Mondial, plus o statuie care nu-si gaseste locul in Bucuresti. Bisnitari, studenti soferi nervosi si politisti depasiti de situatie. Asta e Piata Romana azi.

Acum o suta de ani, probabil ca era mai liniste. Dar e greu sa-ti imaginezi azi cum ar arata piata goala, traversata de doamne elegante cu umbrelute, la brat cu domni cu mustati si monoclu. Poate la urmatorul summit NATO...
5 comentarii

Atunci si acum: Piata Romana
Andrei Hoffmann
#1 -

Comentariu nou

Frumoasa istorie. Pacat ca a inceput in Bucuresti sa fie oamenii din ce in ce mai "liberi". Ma refer la acea libertate prost inteleasa inca din 1990. Avem tot felul de arhitecturi in Piata Romana, o adevarata salata arhitectonica.
In Bucuresti a construit fiecare ce a vrut, unde a vrut, si asa am inceput sa ne uitam cu scarba in sus la cladiri(pentru ca pe jos e prea mare jegul). Inca o data spun: frumoasa istorie, pacat ca nu stim acum sa profitam de ea si sa facem un loc frumos in capitala asta...

Atunci si acum: Piata Romana
Raiden
#2 -

O mica eroare

Lupoaica Romei nu a fost mutata de comunisti din Dealul Patriarhiei pentru ca statea cu coada la altarul catedralei, ci pentru ca in Deal se afla Marea Adunare Nationala (Parlamentul comunist). Fiind darul Regatului Italian catre Regatul Romaniei, nu putea ramane acolo.

De vorbit, s-a tot vorbit ca va fi readusa la Pta. Sf. Gheorghe, la intrarea pe Lipscani, unde se gasea in 1907.

Multumesc pt. linkuri!

Atunci si acum: Piata Romana
mc
#3 -

Rusinica

Sa va fie rusine!

Dupa ce v-am blagoslovit cu un link - sursa de inspiratie (plagiat) a multor articole (iar Raiden, Armyuser si prietenii lor stiu de ce) acum constat ca nu aveti nici macar bunul simt sa copiati cu atentie...
Si ma tot minunez cum de pune metropotamul superficiali inculti care nu au calcat in viata lor prin Bucuresti ca sa scrie postarile despre locuri din Bucuresti!?!
Pentru ca altfel nu imi pot explica aberatia de a scrie despre "blocul Simu" care "s-a darmat"-nu prabusit?
Daca la el va referiti (Armyuser despre el scria) pe Magheru exista faimosul "Muzeu Simu"-o cladire in forma de templu grec, jos si lunguiet, care n-a avut nimic cu cutremurul dar a stat in calea planului de sistematizare a Bucurestiului Socialist. Pe locul lui se ridica azi, anosti, blocurile ONT si Eva (Cele vis-a-vis de blocul Aro, cea mai valoroasa cladire inerbeloca a Romaniei, pe care Primarul General il numeste Patria si-l vrea demolat).
Va doresc suucesuri, distinsa reporterita!
Si... atentie la ce si cum copiati!!

Atunci si acum: Piata Romana
dragos
#4 -

mda

ramane cum am stabilit, esti doar un un alt troll care se plictiseste.

Atunci si acum: Piata Romana
Gabriel
#5 -

piata Romana

Cand o faci,fa-o pana la capat!De ex.era foarte interesant sa numiti toate cladirile demolate de catre comunistii nenorociti,la cutremurul din 1977,in Piata Romana.Dupa cate am vazut eu,nu a fost daramat decat un varf triunghiular cu latura de circa 8 m(o camera)pentru ca avea tendinta sa se rupa din blocu Palladio.Alte cladiri comuniste sunt anterioare anului 1977.Comunistii au facut multe prostii,dar etic ar fi sa nu le mai inventati si lucruri nefacute.Poate observati si casa Nanilor de langa ASE,care sta sa se darame la 20 de ani dupa comunisti,adica acum cand ne frangem de grija trecutului nostru cu o arhitectura care rupe Europa in paispe!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera