Atunci si acum: Drumul Taberei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa ce am vizitat putin centrul Bucurestiului, ne intoarcem in trecutul unui cartier de la periferie: Drumul Taberei. Cea mai cunoscuta poveste privind numele zonei spune ca aici si-a instalat Tudor Vladimirescu tabara in 1821 (ipoteza sustinuta si de Soseaua Pandurilor de la marginea cartierului), dar conform altei versiuni tabera nu apartinea capitanului de panduri, ci armatei romane.

In orice caz, indiferent de originile sale, cartierul modern Drumul Taberei a aparut la inceputul anilor '50, cand numarul lucratorilor in industrie a crescut, cu consecinta evidenta a cresterii cererii de locuinte. Macaralele au ras in soare, blocurile au crescut, oamenii s-au mutat... metroul a ramas doar o promisiune. Daca in vremurile in care puteai sa iesi cu masina in functie de numarul de inmatriculare circulatia nu era o problema, acum sa conduci la o ora de varf e un adevarat act de curaj.

Desi fotografiile din Drumul Taberei de odinioara nu sunt tocmai usor de gasit, cateva au facut relativ recent turul inbox-urilor bucurestene. Una dintre ele, facuta in 1968 in zona Drumul Taberei 34, a circulat sub numele ironic "blocaj in trafic":
Drumul Taberei 34 in 1968
Sursa poza

Astazi zona e aproape de nerecunoscut: la strada sunt plantati copaci (care fac misiunea fotografului destul de dificila), iar zona cu iarba dintre cele doua blocuri din prim-plan a disparut aproape integral. Micile magazine au scapat de campania basesciana a daramarii chioscurilor si, chiar daca afacerile dau faliment in mod regulat, numarul constructiilor a tot crescut... desi nici una nu va atrage o clientela atat de entuziasta ca patiseria care acum 10 ani facea fericiti toti elevii din Moisil :)

Drumul Taberei 34 in 1968  Drumul Taberei 34 in 1968

Spatiile verzi s-au schimbat si ele... surprinzator, nu numai in rau. In 1968 celebrii trandafiri care parfumeaza cartierul (si care, cel putin in urma cu vreo 10 ani, ofereau o sursa lucrativa de venit pentru vanzatorii ad-hoc de flori) nu existau, asa ca peisajul arata putin deprimant. Zona verde din partea de jos a fotografiei n-a supravietuit, din pacate: in locul ei au aparut trotuare de beton si o statie de autobuz.

Cat despre singura masina care se deplaseaza in fotografie... nici de Craciun sau Pasti nu ai vreo sansa sa prinzi soseaua atat de goala.

Complexul comercial din partea dreapta a pozei e surprins mai indeaproape intr-o alta fotografie din aceeasi perioada.
Complex Drumul Taberei 34
Sursa poza

Inca o data, greu de recunoscut. Astazi poza este imposibil de reprodus pentru simplul motiv ca din acelasi unghi complexul nu se mai vede aproape deloc din cauza buticurilor care au acoperit aproape fiecare spatiu liber.
Complex Drumul Taberei 34

Daca facem cativa pasi mai incolo putem studia aspectul actual al complexului: coloanele au disparut impreuna cu pomii si iarba, clientii sunt mai multi si structura spatiului verde din fata e alta, dar magazinele din el au ramas destinatia pentru cumparaturi a locuitorilor din zona.
Complex Drumul Taberei 34

Aproape 10 ani mai tarziu, in 1977, cineva a documentat intr-o poza complexul Favorit. De aceasta data, schimbarile nu sunt atat de dramatice: acelasi restaurant tipic de cartier ocupa latura din dreapta, iar parcul arata aproape identic.
Favorit in 1977
Sursa foto

Magazinul Favorit a supravietuit in aceeasi forma multi ani dupa caderea comunismului, cu haosul sau ordonat de pantofi, mobila si haine aruncate la gramada pe cele doua niveluri. Apoi... a venit moda mall-urilor. Daca circurile foamei pot deveni locul de promenada al noii "elite", de ce n-am schimba si noi vechiul complex?
Favorit in 2009

Asa ca Favoritul a capatat o schimbare de look si de continut: fatada a fost refacuta in totalitate, la intrare a crescut o scara rulanta, iar magazinele de pantofi si dulapuri au fost inlocuite, printre altele, de o clinica medicala si de o farmacie.
Favorit in 2009

Cinematograful Favorit si-a trait perioada de glorie in comunism si cei cativa ani de dupa. Generatia mea l-a prins ca loc de chiulit de la ore si de vazut un film ieftin, pe scaune incomode si in frig, pentru ca in 2005 sa se inchida definitiv. Se zvonea ca a fost cumparat de Gica Popescu si ca va fi transformat in sala de fitness, dar inca nu s-a intamplat nimic notabil.

Pentru ca este un cartier nou comparativ cu alte zone din Bucuresti, modificarile pe care le-a suferit de-a lungul vremii Drumul Taberei nu sunt atat de evidente. Nu am schimbat calestile, ci Daciile pe masini noi, iar diferentele sunt cauzate mai putin de trecerea anilor, cat de trecerea de la societatea comunista la cea capitalista. Dar pentru cei din generatia tanara, care nu a prins anii de inceput ai cartierului, cateva poze alb-negru sunt o scuza buna pentru o calatorie imaginara in vremurile cand parintii nostri erau tineri pionieri construind societatea socialista multilateral dezvoltata.8 comentarii

Atunci si acum: Drumul Taberei
Creata
#1 -

Comentariu nou

Am locuit timp de 21 de ani in Drumul Taberei.Blocurile de patru etaje dintre Compozitorilor si Favorit erau preferatele mele.Apoi mai erau aleile dintre blocuri pe unde era o placere sa te plimbi mai ales primavara.Am invatat la scoala 197 care si acum mi se pare ca arata super fata de alte scoli generale din Bucuresti.Cu o curte mare de sport,gradina in fata, flori,multi copaci,o placere.Imi placea acel cartier pentru ca-mi dadea senzatia ca locuiesc intr-o zona izolata a Bucurestiului.Oameni destul de pasnici,fara tigani si cu fetze cunoscute la tot pasul.Apoi,cam din 2002 incoace traficul a devenit tot mai insuportabil,vecinii s-au mai schimbat si ei,aleile sunt pline de gropi,iar trandafirii au disparut.In anii '90 era frumos.

Atunci si acum: Drumul Taberei
IoanaS
#2 -

Comentariu nou

eu stau aici de cand m-am nascut si nu intentionez sa ma mut. din fericire acum stau aproape de metroul de la poli si nici nu trebuie sa fiu la munca la 9, asa ca nu sufar decat rar din cauza traficului (dar facultatea a fost groaznica din punctul asta de vedere). oricum, asta ar fi singurul lucru care m-ar convinge sa ma mut.

trandafirii sunt inca acolo, i-am pozat eu acum 2 zile, numai ca inca n-au inflorit. si s-au plantat in plus, pe langa ei, panselute si altele. arata foarte dragut si-o sa fie si mai bine.

Atunci si acum: Drumul Taberei
Andrei
#3 -

Comentariu nou

"Cat despre singura masina care se deplaseaza in fotografie... nici de Craciun sau Pasti nu ai vreo sansa sa prinzi soseaua atat de goala."

nu e chiar asa :)))

Atunci si acum: Drumul Taberei
IoanaS
#4 -

Comentariu nou

eu n-am vazut niciodata drumul taberei gol. si de pasti chiar am trecut prin zona din poza si se circula de zor.

Atunci si acum: Drumul Taberei
Andrei
#5 -

Comentariu nou

fara nici o masina nu cred ca o sa-l vezi dar mai sunt momente cand circula f putine masini.

Atunci si acum: Drumul Taberei
adrian
#6 -

dr. taberei

e drumul taberei 32. am dat in plans cand am vazut fotografia alb-negru. nu poti crede ca a fost atat de frumos!!! senzatia este a dracului de nasoala! timpurile acelea nu se mai pot intoarce. poate un nou bucuresti...

Atunci si acum: Drumul Taberei
Cristian
#7 -

since 1964 !!!

1964. Atunci am aparut in acest cartier. Toate blocurile erau noi si nu erau construite decat pana la Str. Brasov.
Totul avea aspectul de nou, iar familiile erau in majoritatea lor tinere.
Mi-ar placea sa mai traiesc asa ceva, chiar si intr-un alt loc.
Drumul Taberei a fost si inca mai este unul dintre cele mai cautate zone.

Atunci si acum: Drumul Taberei
Adrian
#8 -

Cartieru meu

Superb articol . Sa nu uitam , dupa 89 , pe langa "marile biserici" fostii primari ai sectorului au promis SPITALE . in locul Fosta Tricodava , ... a aparut un nou Auchan evreiesc . Sictir jidanilor !

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera