Atunci si acum: Casa Poporului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pentru ca Palatul lui Ceausescu, in prezent al Parlamentului, sau Casa Poporului (cum e cunoscuta de toata lumea) sa poata fi ridicata, o buna bucata din Bucuresti, cu tot cu istoria si geografia ei, a trebuit stearsa la propiu de pe fata pamantului, asa cum stergi cu radiera un desen in creion care nu iti place.

E inutil sa mai spunem cate traume s-au nascut si cate vieti au fost distruse odata cu demolarile din zona Uranus. Asa cum se spune si pe blogul Rezistenta urbana, "Bucurestiul e singurul oras din Europa care a suferit mai multe distrugeri provocate intentionat decat in timp de razboi si cutremure", iar aceasta zona este probabil zona cu cea mai mare densitate de demolari.

Demolarile in zona Uranus au inceput in 1982 pentru a face loc mastodontului de 86 de m inaltime si cu o fundatie ce se adanceste pana la 92 de m sub pamant. In doi ani s-a creat terenul viran necesar pentru inceperea construirii Casei Poporului. In Cartea Recordurilor cladirea se afla pe locul doi in lume, cu o suprafata desfasurata de 330.000 de m patrati, dupa cladirea Pentagonului.    

Demolarea cartierului Uranus Demolarea cartierului Uranus
Demolarea cartierului Uranus Demolarea cartierului Uranus
sursa foto - colectia lui Dan Vartanian (Bucuresti: Odiseea comunista)

Trebuie sa le multumim coreenilor pentru ideea pe care i-au inspirat-o lui Ceausescu de a rade de pe fata pamantului 7 km patrati de istorie a Bucurestiului, caci modelul la care dictatorul visa era cel al orasului nord-coreean Pyong Yang.  

Iata o lista de monumente importante care au disparut din aceasta zona, fara sa mai numaram miile de case foarte vechi care au fost demolate: Manastirea Vacaresti, Spitalul Brancovenesc, Arhivele Nationale, dar si aproximativ 37 de fabrici si ateliere vechi, cum ar fi: Tesatoriile Generale Romane, Fabrica metalurgica Hauff, Turnatoria de metal Grigore Alexandrescu, Fabrica de Ciocolata Berindei, Fabrica de Bere Opler, Tipografia Eduard Marvan, Fabrica de obloane metalice "I. Haug" (gasiti si astazi la unele magazine din Centrul Vechi obloanele de la aceasta fabrica etc. etc.    

Cum ar fi aratat astazi zona Uranus fara Casa Poporului? Mai mult ca sigur precum cartierul Cotroceni, cu multi copaci, cu case frumoase si vechi, cu stradute intortocheate si racoroase.

 Uranus Uranus
Uranus Uranus

Astazi zona din jurul Casei Poporului este fie plina de gunoaie, fie teren viran, fie in lasata in paragina. E o bataie de joc si ce a facut Ceausescu, dar si ce se intampla acum din cauza lipsei de interes a autoritatilor.
Demolarea cartierului Uranus
sursa foto - Casa Poporului in timpul construirii

Intre timp, Casa Poporului a devenit un fel de emblema a Bucurestiului, nu stim sigur daca pozitiva sau negativa, deoarece parerile turistilor sunt impartite: unii spun ca este hidoasa, altii ca este superba sau, oricum, memorabila.

Este cu adevarat trist ce s-a intamplat cu zona Uranus in timpul lui Ceausescu, dar acum, din moment cu ne-am trezit cu unul dintre cei mai mari mastodonti din lume la noi in oras, cel putin am putea sa profitam intr-un fel de el si sa-l transformam intr-un lucru pozitiv pentru viata Capitalei. Exista MNAC-ul care-si are sediul acolo, s-ar mai putea face si un Muzeu al Comunisumului sau unul al Capitalei in care turistii, dar si locuitorii Bucurestiului sa poata invata atat despre istoria orasului si a zonei pe care se afla Casa Poporului, dar si despre felul in care a evoluat sau s-a manifestat sau in care poate fi interpretat comunismul.

Casa poporului
sursa foto - Rezultatul

Surse info si pentru lecturi mai detaliate:
Rezistenta Urbana
Liviu Chelcea, Bucurestiul postindustrial
10 comentarii

Atunci si acum: Casa Poporului
silvius
#1 -

curatenie

Faptul ca in jurul Casei Poporului este mizerie este vina primariei si a celor care locuiesc in zona; daca am dori sa ne depasim conditia de simpli cetateni si ne-am opri din vaitat si am pune mana pe treaba cu siguranta am duce-o cu totii mai bine.

Atunci si acum: Casa Poporului
Vadim
#2 -

Crima impotriva civilizatiei umane

Da, e o crima impotriva civilizatiei umane sa distrugi fie si o singura casa, pentru ca distrugi frumusetea si specificul locului, traditia si istoria, precum si munca unui suflet frumos care a imaginat si conceput acea casa. Dar se pare ca e un trade mark al nostru, al romanilor. Carol II a masacrat Piata Palatului, distrugand un palat de mare importanta istorica, cele doua cladiri monumentale ce flancau Fundatia Carol I, precum si cladirea extraordinara ce se afla colt la colt cu actualul Athenee Palace. Sau fiti martori si acum la disparitia zilnica a cateunei case vechi sub buldozerele rechinilor imobiliari! Si priviti in ce stare jalnica, umilitoare pentru identitatea noastra nationala, se afla cetatile dacice si romane! La Sarmizegetusa se fac vile cu pietre furate din zidul cetatii, la cetatea romana de la Capidava vin tiganii cu carute, iar bazilicele bizantine din zona Constanta sunt arate cu plugul! Frumoasa tara avem, pacat ca e locuita.

Atunci si acum: Casa Poporului
Alexandra
#3 -

haha..

Nu apar aici Casa Poporului si recunosc sincer ca nu sunt in masura sa vorbesc despre valoarea ei arhitecturala. Ceea ce ma amuza este naivitatea voastra. Vai,ce "istorie" s-a ras.. in primul rand ca, la momentul respectiv, ele nici nu erau cine stie ce case foarte vechi, Bucurestiul nu are o istorie atat de veche in primul rand. Foarte vechi..inseamna o mie de ani, mie pe care Bucurestiul nu o avea. In al doilea rand, uitati-va la cladirile istorice de astazi..care sunt niste ruine de ti-e rusine sa treci pe langa ele.
repet..nu comentez valoarea Casei Poporului, dar nu inseamna ca, daca nu ar fi fost ea construita, pe acel loc ar fi domnit curatenia, linistea si pacea.

A, si inca ceva..singurul motiv pentru care Cotroceniul este un cartier atat de frumos este pentru ca acolo se afla resedinta prezidentiala. Atat.

Atunci si acum: Casa Poporului
Alexandra
#4 -

cat despre daramarea "si a unei singure case"..

...unde ar fi locuit acum milioanele de cetateni din Bucuresti? Cate blocuri s-au construit dupa '89? Blocuri..nu cladiri de birouri. Cate blocuri stau acum sa cada, in caz de cutremur, si no one gives a fuck?! Daca nu s-ar fi daramat doua sau trei case aici, bunicii mei, parintii mei si acum eu nu am fi avut unde sa locuim, impreuna cu alte milioane de oameni!

Capitala nu e loc NUMAI de case, e logic sa se faca loc pentru aceste cutii inalte si mizerabile in care trebuie sa locuim, pentru ca deh..suntem multi!

Atunci si acum: Casa Poporului
restitutio.ro
#5 -

sa devina un urias centru universitar

daca tot au fost darimate multe imobile frumoase, fostii proprietari sugereaza ca in fosta Casa a Poporului sa fie instalate cel mai mare centru universitar (poate chiar campus) din RO si chiar din Europa, plin cu studenti si cadre universitare. Cu asta ne-am lustrui imaginea sifonata in fata lumii. Chiar daca se mentine in contimuare si parlamentul. Insa ar fi poate si un gest de reparatie ptr generatia universitarea, adica tinara, ce a iesit in strada la revolutie.

Atunci si acum: Casa Poporului
Alexandra
#6 -

daaa..

daa, hai sa facem un mare campus universitar intr-un loc strategic, pazit de unitati militare. sa bem o bere pe iarba din fata Casei Poporului in timp ce la dreapta noastra sta soldatul cu pusca..Doamne ce idei! :))
Si ma rog care e imaginea sifonata din fata lumii? Poate nu stii, dar toti turistii care vin in Bucuresti se pozeaza cu minunatia noastra :))
Americanii au Pentagonul si lor nu le e rusine..
Mai bine am lasa naibii in pace Casa Poporului si cladirile care inca mai stau in picioare si ne-am apuca sa consolidam daramaturile care sufoca Bucurestiul.

Atunci si acum: Casa Poporului
cosmin
#7 -

vacaresti?

o mica corectura : manastirea vacaresti nu era in zona casei poporului ci poate mihai voda de la care a fost translatata doar biserica . vacarestiul a fost demolat si el cam in aceeasi perioada ,chiar la scurt timp dupa ce s-au terminat lucrarile de restaurare pentru a face loc unei sali de congres din care s-au terminat doar fundatiile . sunt doua povesti la fel de tragice dar fara un sit comun.

Atunci si acum: Casa Poporului
Raiden
#8 -

Pt. Alexandra

Alexandra,

Te rog eu nu mai citi articole pe care nu le intelegi. Cand vorbim de CP, ne referim la DISTRUGERILE provocate de ceausescu. E clar ca nu ai habar despre ce e vorba si nici nu ai perceput vreodata arealul total al demolarilor. Pentru tine, conteaza ca s-au facut blocuri, dar nu te uiti la alte tari sa vezi ca NICAIERI nu s-a procedat asa: demolam centrul istoric sa facem blocuri.

Fara a vrea sa jignesc, o sa consider doar ca esti ignoranta, asta ca sa nu folosesc alt cuvant.

Atunci si acum: Casa Poporului
doru georgescu
#9 -

demolarea centrului istoric

pt. alexandra, intradevar iti lipseste informatia, daca ar fi ramas in picioare acel cartier nu s-ar fi pierdut o mare parte din identitatea noastra, din educatie, citeste articolele si comentariile de pe acest blog si poate vei intelege, blocurile nu au adus decat mizerie, atit fizica, cat mai ales morala, am fost amestecati care cu care si a iesit ceea ce se vede, lipsa de percepere a unei lumi normale, cu stma doru georgescu

Atunci si acum: Casa Poporului
Bucuresteanu'
#10 -

Comentariu nou

Ceaușescu a umplut Bucureștiul de țărani mai ales moldoveni, la fel a făcut și cu Brașovul. Sa stea în pl mea la ei, au venit sa ne ocupe locurile de munca și dacă ii
intrebi spun ca bucureștenii sunt necivilizați,obraznici,etc.,nu mai vorbesc de unguri care sunt mai multi decat în Târgu Mureș.Sa plece în pz mamii lor acolo unde i-a ccat și sa ne lase în pace.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera