Atunci si acum: Cartierul Titan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cartierul Titan, pomenit si prin melodiile underground ale baietilor hip-hop alaturi de Balta-Alba, s-a format intre anii 1965 si 1984 cand a existat un boom al blocurilor de locuinte, Bucurestiul atingand un numar de 446100 apartamente in aceasta perioada. Astfel a luat nastere cartierul Titan-Balta Alba cu 90000 de apartamente, dar si Drumul Taberei, Berceni sau Militari. Se pare ca blocurile erau din beton, prost finisate, avand apartamente destul de mici care nu-ti asigurau nici cele mai minime standarde de confort.

cartier titan Titan
Sursa

Din amintirile prafuite ale parintilor nostri am aflat ca inainte de anii '70 cartierul Titan nu era marginit de un parc amenajat, ci mai degraba de zona mlastinoasa cu stuf si noroaie, periferia orasului insemna teoretic camp. Apoi la inceputul anilor '70 s-au construit blocuri de patru etaje prin jurul statiei de metrou de acum, dar si blocurile inalte de opt etaje au aparut tot in aceasta perioada. Masina 102 e una cu istorie pentru zona Titan, circuland pe aici inca de la construirea cartierului. O data exacta cand s-a construit magazinul Titan nu avem, dar se pare ca undeva intre anii '85-'89.

Titan Titan

In timp lucrurile s-au schimbat, azi cartierul Titan a devenit unul dintre punctele de interes pentru noi constructii de locuinte, birouri sau hypermarket-uri, in 2008 existand zece proiecte rezidentiale doar in Titan.

curcubeu titan Titan

Cartierul Titan (- Balta Alba) se situeaza in sectorul 3 al Bucurestiului, in zona de sud-est. Dupa cum ne dam seama din numele sau, Titan se trage din mitologia greaca - dupa cum erau numiti copiii zeilor Uranus si Gaea. Astazi, cel care guverneaza asupra intregului cartier este Titan Mall, care dintr-un centru comercial amarat a ajuns la rangul de "mall".

titan vechi Titan
Bucuresti - ghid turistic, Dan Berindei, Sebastian Bonifaciu, Ed. Sport-Turism, 1978

Zona mai este recunoscuta pentru o statie de metrou, deschisa in 1981, care seamana cu o sala de sport, si pentru strandul Titan, un centru de agrement pentru locuitorii de aici. Mai nou s-a construit si hypermarket-ul Auchan, de pe 1 Decembrie 1918. Titan inseamna de asemenea o buna bucata din parcul IOR, cu lacul si podul Titan. De fapt, IOR 1 si IOR 2 sunt despartite de acest pod, iar parcul Titan nu exista sub o asa denumire in IOR. Parculetul Titan este cel din fata Policlinicii Titan si el fiind recent amenajat si ingrijit. 

In jurul zonei IOR s-au construit blocuri noi, inalte ca Belvedere, vizavi de statuia lui Cuza de la intrarea in parc. In acest parc se afla si biserica de lemn Pogorarea Sfantului Duh, un lacas de tip maramuresan ridicat aproape de podul de peste lac in anii '94-'96.

metrou titan Titan
Sursa

Tot din cartierul Titan porneste si Autostrada Soarelui, motiv pentru care sa treci prin Titan devine inevitabil in drumul spre mare - o buna promovare pentru dezvoltarea comerciala si industriala a cartierului. Foarte recent au avut loc si alte schimbari menite sa modernizeze zona. Posta s-a transformat in Romtelecom - Cosmote, fiind mutata langa cinematograful Gloria. Bodegile din IOR, cu farmecul lor de cartier au fost rase de pe fata pamantului, iar preaiubitele bacanele au fost inghitite de casinouri. 

Titan Titan

Zona Titan nu este chiar foarte bine vazuta in Bucuresti, dar o data ce locuiesti aici, te-nveti cu locul. Ici colo cativa cetateni de etnie rroma cu care nu vrei altercatii, prin spatele blocurilor baietii de cartier mai ruleaza cate o tigara, iar in unele seri se intampla sa se mai taie cu sabiile diverse clanuri pentru "reglare de conturi". In pofida acestora, Titan s-a transformat intr-un cartier cu foarte mare potential imobiliar si zona incepe sa fie curatata. Chiar de curand s-a anuntat ca 2009 va aduce finisarea unui ansamblu rezidential, "Rasarit de Soare". Ce-i drept, Titan pare un cartier tot mai insorit....15 comentarii vrei sa comentezi?

1 - 10 din 15 comentarii

Atunci si acum: Cartierul Titan
Ioana
#1 -

Comentariu nou

Titan nu e nici Pantelimon, nici Salajan, dar se afla intre cele doua si din cate tin eu minte nu e chiar asa de pomenit in hip hop-ul romanesc. A fost si este un cartier (mai) linistit. De unde pana unde batalii cu sabii?

Constructia blocurilor a inceput in anii 70 si primele care au aparut un fost cele de 10 etaje de langa Posta. Daca nu ma insel, cele mici, de 4 etaje, care se afla in spatele celor mari, au fost construite mai tarziu.

Si statia Titan este singura statie fara stalpi de sustinere a metroului bucurestean. ;)

Atunci si acum: Cartierul Titan
iulia
#2 -

mda

Titan este clar pomenit prin cateva melodii, iar ultrasii din Titan sunt cunoscuti pentru agresivitatea lor atat pe stadioane , cat si prin cartier. Cat despre batalii cu sabii - am gasit chiar vreo doua stiri pe tema asta ;) nu se numeste chiar cel mai linistit cartier si am petrecut si eu cativa ani prin preajma:) O stiu pe pielea mea...

Cat despre blocuri, mai mult decat informatiile locuitorilor mai in varsta nu posed, din pacate. Alte adaugiri ar fi binevenite. thanks

Atunci si acum: Cartierul Titan
Ioana
#3 -

Comentariu nou

Mie mi s-a parut ca agresivitatea lor se rezuma la a scrie pe toti peretii "Titan boys". Am crezut ca incercau sa-si dea importanta fiindca se simteau eclipsati de aia din Salajan. Oricum, nu stiu la altii cum e, dar la mine Titan inseamna zona parcului Titan si a policlinicii Titan. O fi Auchanul aproape dar parca acolo se respira alt aer.

Sper ca pielea ta e intreaga. :)

Si eu tot de la locatarii in varsta stiu astea.

Atunci si acum: Cartierul Titan
iulia
#4 -

:) sure

era o figura de stil...pielea nu mi-a fost afectata, asta fiindca eram cu "alti baietei de titan" alaturea :) si dupa cum am mai spus, chiar in articol, e un cartier insorit si frumos daca stii sa privesti partile bune...daca nu, la fel ca multe alte cartiere din bucuresti, are bubele sale, grupurile de "bagabonti" si tiganii infiltrati oricum peste tot...

Altfel, o zona verde, iar parcul este foarte placut..fie el IOR, TITAN sau Ioan Cuza ...insa Titanul e un cartier mare, probabil ca nici nu am ajuns noi pana la chintesenta lui :)

Atunci si acum: Cartierul Titan
ionucred
#5 -

titanul in hip-hop

referire la cartierul titan se face in cel putin doua melodii de care stiu eu:-??... una e de la cei din fostul La Familia

Atunci si acum: Cartierul Titan
andreea
#6 -

cartierul meu

pe locul unde se afla parcul IOR a functionat o fabrica de caramizi, dezafectata in anii 50 cand s-au construit si primele blocuri dupa model rusesc.
intr-adevar, apartamentele (construite in anii '50-'60)sunt mici, dar blocurile au o distanta rezonabila intre ele si spatii verzi.
cartier muncitoresc la inceput, a devenit o zona semirezidentiala si nu exagerez cu nimic cand afirm acest lucru.

legatura cu piesele hip-hop nu are nicio relevanta in prezent.

Atunci si acum: Cartierul Titan
Noemi
#7 -

Sabii ninja:))

De lupte cu sabii am auzit de multe ori ca se intampla la Cara/ Trei ligheane/ ce nume au mai nou, langa mine. Stiu ca din cand in cand mai aparea si cate un caine cu taieturi dubioase, asa ca tind sa cred ca e adevarat. Dar in rest am vazut foarte putini cocalari, cel putin in ultima vreme
:)) Nu vorbim de zona Auchan, acolo e infricosator!

Atunci si acum: Cartierul Titan
anca
#8 -

e cel mai verde cartier din Bucuresti, draguta :)

1. e cel mai verde si mai curat cartier din tot Bucurestiul, draguta, cu multe flori si iarba peste tot

2. si de cand ma rog suntem obligati sa citim reclame la blocuri in asa zise articole informative ?

cat sunteti platiti sa ne poluati cu reclame peste tot ?

Atunci si acum: Cartierul Titan
dany
#9 -

titan

mama ce parere aveti despre titan salajan auchan frate in zonele astea am copilarit nu exista straduta sa nu fi umblat p ea si vad k toata lumea e ingrozita d zona auchan.acolo nu snt decat niste ghetouri in kare snt tzigani p kare majoritateai cunosc dar nu fac rau fara motiv asa k nu mai fiti asa "traumatizati" :))

Atunci si acum: Cartierul Titan
Alin
#10 -

sunteti penibili

zona auchan nu e zona de tigani bai retardatilor
cat despre salajan, acest mini-cartier face parte tot din titan daca nu stiati ca si ozana
sunt foarte putini tigani aici, locuiesc de ani de zile
daca nu esti cocalar imputit si smecheras de faci pe seful prin toate barurile vizitate, atunci nu ai cum sa intrii in altercatie cu cei din clanul cuza sau cum le zice, de au terasa aia Cara si strandul titan.
si despre baieti care ruleaza iarba la colt de bloc? pai astia sunt in tot orasul, dar aici mai rar, mai degraba ii vezi in drumul taberei, acolo fumeaza si ziua pe strada si in parculete
este cel mai frumos si mai curat cartier populat cu oameni civilizati si familisti, nici macar 5% din tiganii din obor si pantelimon nu locuiesc aici

1 - 10 din 15 comentarii

d'ale zilei...

Credeti in Dumnezeu?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera