Astra, Muzeul Satului din Sibiu, editia de iarna

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
La ce te gandesti cand zici ASTRA Sibiu? Poate la Festivalul de film documentar? (care, apropo, weekendul asta vine la Bucuresti, detalii aici) Poate la Muzeul Satului? Sau poate, pentru imaginea corecta si completa, la complexul de muzee din Dumbrava Sibiului, care include:

- Muzeul Satului (pe numele sau oficial Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra),
- Muzeul Civilizatiei Transilvane, infiintat in 1993
- Muzeul de etnografie universala "Franz Binder", inaugurat in 1993, si
- Muzeul de etnografie saseasca "Emil Sigerus", infiintat in 1997.

Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu

Popescu se legana usurel pe sine, soarele apunea, iar metropotamul venea de la Rasinari spre Sibiu intr-o dupa-amiaza frumoasa de februarie, cand si-a adus aminte ca trece pe langa Muzeul Astra, pe care nu-l vazuse niciodata iarna, asa ca a sarit din Popescu (tramvaiul, nu v-am mai zis?) si si-a petrecut doua ore alergand prin zapada Dumbravii Sibiului.

Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu

Am alergat pentru ca numai doua ore mai erau pana cand se inchidea muzeul, si cam tot atatea pana cand se lasa noaptea. Am alergat si pentru ca o plimbare normala prin muzeu, in timpul careia sa te opresti la fiecare casuta si ulcica, plus pauze de poze si de odihnit la firul ierbii, ia cel putin 3-4 ore pe timp de vara, pentru ca ai de mers pe vreo 10 km de alei, pe o suprafata de aproape 100 de hectare.


Scurt istoric

Muzeul a fost infiintat in 1905, dupa aproape jumatate de secol de proiecte si eforturi sustiunute ale "Asociatiunii transilvane pentru literatura romana si cultura poporului roman", pe scurt, luand primele litere ale primelor doua cuvinte, ASTRA. Aceasta asociatie fusese formata in 1861, si prin 1867 le venise deja ideea unui "muzeu de insemnatati" pentru pastrarea si evidentierea valorilor culturale transilvanene. "Muzeul Asociatiunii", cum s-a numit initial, a luat fiinta abia in 1905 si o vreme a locuit in Palatul din parcul Astra, unde azi se afla Biblioteca cu acelasi nume.

In 1940 Romulus Vuia, director al Muzeului Etnografic din Transilvania, a propus infiintarea unui muzeu in aer liber, iar primaria Sibiului a sugerat ca posibil amplasament zona Dumbravii. In 1963 noul regim aproba organizarea Muzeului Tehnicii Populare din Dumbrava, iar primul monument adus si reconstituit in muzeu intre anii '63-'64 a fost o moara hidraulica cu roata verticala din satul Dabaca, Hunedoara. Restul este istorie contemporana, pe care o puteti gasi detaliata aici sau aici.

Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu

Inapoi la plimbare

Plimbarea o poti face si pe jos, si pe sus - adica in sanie, cu trasurica sau cu barca, depinde de anotimp (detalii si preturi aici). Noi am preferat sa mergem pe jos, ca sfintii, si chiar daca n-am avut ghid care sa ne spuna povesti despre fiecare casuta sau acaret, ci doar o harta cumparata la intrare, ne-am bucurat foarte mult de dupa-amiaza de iarna la Astra.

Am vazut popicaria de la carciuma din Batrani, un scranciob, biserica din Bezdead, gospodarii de olarit, mori de apa si de vant, ateliere de mestesuguri, grajdul cu trasuri, carute, drosti si alte vehicule si ne-am oprit un moment si pe bancutele teatrului de vara de langa lac.

Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu
Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu

Trebuie neaparat sa mergeti acolo vara, o sa petreceti o zi minunata. Se tin targuri si festivaluri (de datini, de mestesuguri si de arta ), spectacole cu dansuri si traditii,... se tin chiar si nunti! Iar cand obosesti si ti se face si foame, trage la la carciuma din Batrani, la hanul de la Vestem sau la cel din Tulghes, leaga calul si cere hangitei o stacana cu apa limpede de la izvor, un blid de fiertura si-un bulz de mamaliga.

Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu

Si in timp ce stai acolo, ca in sanul lui Avraam, bucura-te de padure pentru ca -ne pare rau sa incheiem pe o nota pesimista- nu stii cat o sa o mai vezi asa.

Citim prin presa locala ca in padurea Dumbrava se insinueaza doua proiecte, chiar in vecinatatea muzeului:
- cel mai apropiat este viitorul ansamblu rezidential Dumbrava, care se va afla pe locul fostei fabrici Sitex, un intreg cartier in mijlocul padurii, cu blocuri, betoane si centre comerciale.
- ceva mai la vale, spre Rasinari, va fi si strand. Desi trei sferturi dintre sibieni sunt impotriva Strandului municipal si zonei de agrement pe care vrea sa o construiasca primarul Iohannis, proiectul a primit certificat de urbanism.

Gasim aici si o speculata legatura dintre cele doua proiecte. Nu ne pronuntam asupra ei, ca nu e in ograda noastra, dar poate cei din zona vor gasi ceva de spus. Documentatie suplimentara: planul strandului si studiul de fezabilitate, documente de pe site-ul primariei Sibiu.

Muzeul Satului Astra, Sibiu Muzeul Satului Astra, Sibiu

Program Muzeul Satului ASTRA (conform site-ului)
Marti-Duminica 09:00-17:00
Luni - intrarea libera, fara interioare
Bilet normal (1 adult singur): 15 lei (gasiti aici tarifele din 2009 pentru grupuri, pentru studenti, pentru ghidaje, pentru familii, abonamente samd)
Taxa foto: 5 lei


Muzeul Satului Astra, Sibiu

Site oficial: www.muzeulastra.ro sau www.muzeulinaerliber.ro
Tur virtual (360 de grade in imagini) aici
Harta zonei (mai la sud gasesti si proiectele mai sus mentionate)

Mai citeste si:
O zi la gradina zoologica din Sibiu
La Rasinari cu un tramvai numit Popescu


Mai jos - toate fotografiile noastre de la Astra, vara si iarna:

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera