Antilocul saptamanii: Sintesti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Exista diverse motive pentru care un loc poate sa devina, din perspectiva metropotamica, antiloc. Pentru ca are valoare istorica si acum zace in paragina. Pentru ca este pur si simplu un loc mizerabil. Pentru ca exista intr-un oras ca Bucurestiul, condus de un primar care se imbata in fiecare dimineata, in timp ce se priveste in oglinda, cu iluzia ca este primar al unui oras european.

sinesti

Soseaua Giurgiului - unul din cele doua palate care stau fata in fata. Preambul pentru Sintesti.

Nici o coincidenta - la marginea orasului ori in "suburbii" vom gasi cele mai multe antilocuri. Pentru ca pe acolo rar trece coloana oficiala, iar atunci are geamuri fumurii.

Ei bine, saptamana asta ne-am deplasat in sudul Bucurestiului, intr-un satuc vecin cu Jilava. Pe numele lui, Sintesti. Se ajunge acolo mergand pe Soseaua Giurgiului drept inainte, pana la o intersectie la care un indicator iti spune ca trebuie sa faci stanga.

sinesti

Initial, de o parte si de alta se insira case foarte ingrijite. Soseaua este asfaltata, desi ingusta, si ai impresia ca aluneci foarte usor printre case si pomi infloriti. Dupa care se casca din neant o groapa care probabil serveste ca reminder tuturor celor ce se lasa furati de prosperitatea caselor din zona. Cocktailul, reteta clasica: pet-uri si pungi plus orice alt deseu va mai vine in minte, de la capace de toaleta la cizme de cauciuc.

sinesti

Cu ochii la enorma intindere de pamant ocupata aproape complet de gunoi nici nu ne-am dat seama cand, brusc, a disparut soarele. Ne-am uitat in sus si ne-am dat seama ca se ascunsese in spatele unor constructii care ar putea probabil sa concureze cu hotelurile bulgarilor (ca tot sunt la nici o ora departare de locul cu pricina).

sinesti

sinesti

De o parte si de alta a strazii - case cu unul, doua, trei, etaje si cu turnulete. Multe turnulete. Atat de multe, ca ne-am amintit de Praga. Turnulete inalte, bondoace, tesite, ascutite, peste case de caramida rosie sau BCA dezgolit sau cu varuite in culori distrugatoare de retina.

sinesti

sinesti

In fata lor, o combinatie exotica de Dacii Papuc si BMW-uri ultimul racnet, carute, femei rubensiene in fuste largi si colorate si copii. In total, prea putini oameni pentru capacitatea cladirilor de pe marginea drumului. Unde erau toti oamenii, totusi? Nu ne-am dat seama. Poate are fiecare turnuletul lui propriu si cand am trecut noi se retrasesera acolo sa-si faca siesta.

sinesti

Sintesti este probabil cea mai ciudata combinatie de bani si mizerie din cate am vazut pana acum. Locul acela ar putea fi usor folosit pe post de atractie pentru turistii americani din categoria lui Bourdain, care vor sa simta Romania autentica pe pielea lor. Iar de spatiu n-ar duce nimeni lipsa, banii ar curge garla, sa moara dusmanii ca n-are si ei spatiu de agroturism.

Da, vrem sau nu, si turnuletele fac parte din realitatea romaneasca si nu le putem in nici un caz ignora. Oricum, daca le ignoram, au ele grija sa ne reaminteasca de existenta lor.

sinesti

Si totusi, de jur imprejurul satului (mai exact al portiunii despre care vorbim) zace un maidan acoperit aproape complet de gunoi. Ca si cum oamenii si-ar fi construit santuri de aparare impotriva musafirilor nepoftiti cu nas sensibil. In cativa ani, daca nu le ridica nimeni de acolo, vor forma probabil un zid compact. Poate, cine stie, Sintesti isi va declara independenta.1 comentariu

Antilocul saptamanii: Sintesti
Nae
#1 -

Sintesti

Antilocul saptamanii nu ar fi trebuit sa se numeasca Sintesti ci "Tigania din Sintesti", pentru ca numai la ea faceti referire. Daca mergeati inca nici un km. vedeati ca turnuletzele dispar si apare adevaratul Sintesti, un sat de oameni gospodari, apartinand comunei Vidra, comuna ce cred ca hraneste un sfert din Bucuresti cu legume de sezon.

Avand o casa in Sintesti si cunoscand bine locul va pot spune ca tiganii nu se amesteca cu romani, la fel cum undelemnul nu se amesteca cu apa.
Intre timp tiganii s-au mai romanizat, unele curti aratand mai bine decat ale unor romani, groapa de gunoi de la marginea drumului a fost inchisa dar a fost deschisa groapa asazisa "ecologica" de peste calea ferata.

Scriu acest comentariu dupa atata timp pentru ca acum mi-a cazut sub ochi.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera