Antilocul saptamanii: Hotel Dunarea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Chiar peste drum de Gara de Nord, hotelul Dunarea face parte din grupul cladirilor necuvantatoare din Bucuresti, care au fost odata ceva mai mult decat gramezi de moloz si metal, dar care acum sunt ca niste cersetori batrani fara rude in viata, ce ameninta sa omoare trecatorii de pe trotuar.

bune bune

Oricine pune pentru prima oara piciorul in Bucuresti da cu ochii de ea. Din pacate, Dunarea se integreaza atat de bine in peisajul cenusiu al zonei dimprejurul garii, incat aproape nici nu realizezi ca de fapt e o ruina. Mai ales ca vezi firma de la departare - literele inca se mai tin bine de ziduri.

Privind in fata garii, daca dai la o parte aglomeratia si masinile noi ce trec pe Calea Grivitei si Gheorghe Duca, o sa ai in fata o minunata panorama comunista, o intersectie care nu s-a schimbat de zeci de ani. Un peisaj in care hotelul Dunarea nu mai e o ruina, ci e o cladire care isi gaseste firesc locul printre multe altele asemenea ei.

bune bune

Insa daca ai ghinionul sau proasta inspiratie de a trece prin fata hotelului, pe sub balcoane si pe langa intrare, s-ar putea sa fii unul dintre norocosii pentru care sintagma a-ti cadea o caramida in cap pe strada devine o realitate. Pentru ca totul sta sa cada, bucati de tencuiala, bucati ruginite de metal si sticla colorata murdara. Mai ales din balcoane si din firma care face edificiul sa semene cu o batrana prostituata, ce inca nu si-a pierdut obiceiul de a se farda, desi pielea de pe fata aproape ca a inceput sa i se decompuna.

Despre istoria ruinei nu am gasit nimic, decat ca ar fi ajuns in starea de acum in urma cutremurului din '77 (dar nu bagam mana in foc pesntru asta). Ceea ce spune mult despre cata grija avem de orasul nostru. Construim, in permaneneta, cladiri noi de birouri din otel si sticla, insa ceea ce a apucat sa se strice, daca nu afecteaza pe cineva interesat in mod direct, ramane stricat.

bune bune

De-aia e Bucurestiul ca o masea cariata in gura unuia pentru care e mai important sa-si mareasca penisul cu cativa centimetri decat sa-si puna o plomba.

Foto din interior aici.

Vezi si:
Antilocul saptamanii: Cinematograful Feroviar
Ruine cu circuit inchis
Locul saptamanii - Gara de Nord
6 comentarii

Antilocul saptamanii: Hotel Dunarea
!!!
#1 -

Comentariu nou

"o sa ai in fata o minunata panorama comunista," Scuze, dar blocurile de pe Duca sunt construite in interbelic, deci nu au nici o treaba cu comunismul. Nu mai folosi chestia asta cu "bloc comunist" pt toate constructiile, ca nu tine, ba chiar faci impresie proasta. Cel putin 2 din astea au si arhitectul scris pe ele, ceea ce in comunism nu se facea.
Blocurile construite azi ca "resedinte de lux" sunt la fel de comuniste ca cele din '60-'70 (vezi poze pe bukresh cu respectivele blocuri cand erau proaspat construite..)

Antilocul saptamanii: Hotel Dunarea
Ioana
#2 -

ba da

daca tu stai in intersectia aia si te simti in bucurestiul interbelic, atunci felicitari pentru imaginatie. pentru ca indiferent ca ne place sau nu, comunismul si-a lasat amprenta pe orasul asta indiferent ca e vorba de arhitectura socialista sau nu (uita-te la firma hotelului...). nu am folosit "comunista" degeaba, doar pentru ca suna intr-un fel.

si nici nu am vreo preferinta speciala pentru "resedintele de lux" de care vorbesti. ba chiar sunt in afara discutiei.

si oricum, nu tin sa fac "impresie buna", asta ar insemna sa fiu politically correct :)

Antilocul saptamanii: Hotel Dunarea
Raiden
#3 -

Turnulet

Cladirea avea si un "turnulet", asa cum reiese din fotografiile din anii '30. Am gasit o comparatie interesanta:

http://www.flickr.com/photos/marian_v_deacu/2471513378/

Antilocul saptamanii: Hotel Dunarea
Cristi
#4 -

Ba da

Domnisora,acea contructie nu are nici in clin nici in maneca cu comunismul.Pacat de starea jalnica in care este,dar asta nu se datoreaza comunismului.Arhitectura frumoasa,de s-ar gasi cineva sa-l refaca sau barem sa-l darame de tot.

Antilocul saptamanii: Hotel Dunarea
Nico
#5 -

Comentariu nou

Mi-aduc aminte cu mare placere de Hotelul Dunarea din Bucuresti unde ne-am cazat in urma cu aproximativ 30 de ani impreuna cu mama si cele doua surori ale mele. Era un hotel cu preturi bune, camere simple dar primitoare. Si vremurile de-atunci erau simple si frumoase, mama permitandu-si sa duca trei copii la mare cu avionul dus-intors doar dintr-un singur salariu.
Am si acum in minte imaginea hotelului, faptul ca era undeva vis-a-vis de Gara de Nord si parca simt si acum mirosul vremurilor de atunci...

Antilocul saptamanii: Hotel Dunarea
ADRIAN
#6 -

Esti o varza, ca sa nu zic snoaba

Hai sa facem comentarii pe net ca e la moda! Alo, tie iti place sa-ti dai cu parerea despre lucruri de care habar nu ai. Cladirea e un art deco f ok din perioada interbelica. Da na, suntem si noi prozatori pe net si ne dam cu parerea ca sa stie toata lumea cat sunte de prosti. Deci, draga Ioana, esti genul de proasta care spune ca bd magheru e comunist...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera