Antiloc: fostul(?) proiect Esplanada

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Un alt cadavru al Epocii de Aur si al Victoriei Socialismului care sta si putrezeste cu oscioarele in sus in miezul orasului este terenul semi viran de pe Bulevardul Unirii. Spun "alt", pentru ca alaturi de el troneaza si mai vizibil carcasa Bibliotecii Nationale, iar ceva mai incolo, pe Dambovita in sus, sta Casa Radio.

esplanada

Pe acel teren trebuia sa se afle Centrul Cultural Roman, unde Ceausescu intentiona sa mute Opera Romana. Dupa '89 santierul a ramas parasit, apoi in ultimii ani a fost gandit si proiectat ca... ghiciti... sa fie spatiu verde cu lac? Sa fie poate un mare parc de distractii? Sa fie un... mall? Da, hai sa facem un mare mall, ca ducem lipsa. Si mall i-a fost numele.

Nu s-a facut INCA, pentru ca proiectul Esplanada, ca orice mare (si este mare) proiect imobiliar, face valuri. Un articol din 2006 anunta ca ansamblul de cladiri Esplanada "va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 210.000 de metri patrati, locuinte dezvoltate pe o arie de 90.000 de metri patrati si spatii comerciale si de distractie insumand 120.000 de metri patrati".

Teoretic trebuia inceput in 2009 si terminat in 2012 si trebuia sa arate asa, incluzand si un fel de replica futuristica a Coloanei Infinitului si vreo doi zgarie nori de 250m inaltime (pe terenul malos al luncii Dambovitei?! Probabil ca stiu ceva ce nu stiu cei carora li se inunda subsolurile de cate ori ploua peste limita):

esplanada

Dupa alegerea lui Oprescu, proiectul a pus putina frana, pentru ca noul primar nu e de acord cu Esplanada, oricat de frumos ar prezenta-o firma ungureasca TriGranit. Cu jumatate de gura, primarul promite ca acolo va fi parc. Heh. Tine cineva pariul?

Pana atunci, terenul arata cam asa:

Esplanada (teren viran)
(click pe poza sa o vezi mai mare)

Esplanada (teren viran) Esplanada (teren viran)

Esplanada (teren viran)

 
Pare mort, dar noaptea invie. La adapostul intunericului si al daramaturilor mazgalite cu graffiti misuna mica si vesela lume interlopa a noptilor bucurestene: curve, proxeneti, aurolaci, droguri, bautura. In timpul zilei bantuie doar la adunat sticle de plastic micii intreprinzatori ai spalatului de geamuri la semafor:

Esplanada (teren viran)
E doar o Romanie Libera, nu?

Esplanada (teren viran) Esplanada (teren viran)
2 comentarii

Antiloc: fostul(?) proiect Esplanada
teodor
#1 -

O "nemirare"

Cred ca cei mai multi dintre noi suntem satui de astfel de "proiecte". Autorii celor mai multe dintre ele nu i-au citit pe clasicii literaturii SF la timpul cuvenit, si acuma cu o naivitate copilareasca, incearca sa ne iluzioneze ca timpul lucreaza in favoarea noastra. Acum doi ani primarul general ne promitea o super-sala de sport in Tineretului (la anul trebuia inaugurata), tot in 2009 sau 2010 urma sa se joace finala cupei UEFA pe stadionul national modernizat,etc., etc. Traiasca naivitatea! Face casa buna cu demagogia si minciuna1

Antiloc: fostul(?) proiect Esplanada
trimpz
#2 -

păi

Finala cupei UEFA se joacă în Bucureşti acum, în 2012. S-a întârziat deci cu 2 ani, dar văd că sa-ntâmplat.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera