Acum si atunci: TNB

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Poate nu toti stiu, dar Teatrul National Bucuresti nu si-a pastrat pozitia initiala de la data aparitiei sale, adica din 1852, pana in prezent. Ca multe alte cladiri din Bucuresti, vechea cladire a TNB-ului a trecut printr-o adevarata telenovela, din care nu lipsesc bombardamentele, cutremurele, demolarile si relocarea.

Initial, cladirea Teatrului National se afla pe locul unde acum se afla hotelul Novotel (care, de altfel a reconstruit fatada teatrului, in semn de respect pentru locul unde s-a inaltat noua cladire), pe Calea Victoriei, Podul Mogosoaiei de altadata, "coloana vertebrala" a Bucurestilor de la inceputul secolului XIX.

In 1840 Bucurestiul avea o viata destul de agitata, dar ii lipsea un teatru, astfel ca domnitorul Gheorghe Bibescu a decis demolarea Hanului Filaret, avariat de cutremurul din 1838 si ridicarea in locul acestuia a unei frumuseti de teatru. Se da sfoara in toata Europa ca se cauta arhitect priceput intr-astfel de cladiri, iar cel care castiga este Villacrose.

In 1852 este este terminata minunatia, "construita in stil baroc in cea mai mare parte, avea un parter cu 338 staluri, trei randuri de loji, un foaier luxos cu scari de marmura de Carrara si o mare galerie, unde aveau acces studentii si elevii, in mod gratuit." Costache Caragiale a fost primul director al teatrului, iar prima piesa jucata a fost Zoe sau Amantul împrumutat.

TNB TNB
sursa                                                                                   sursa

Pe 24 august 1944, cand director al Teatrului este Liviu Rebreanu, cladirea este distrusa in mare parte de bombele Aliatilor, care tinteau Palatul Telefoanelor, aflat in imediata apropiere.

Comunistii deci n-au decat sa transforme locul pe care se afla Teatrul National in teren viran (pana in urma cu cativa ani, cand s-a ridicat hotelul Novotel) si sa reconstruiasca teatrul in stilul propriu in Piata Universitatii (unde se afla si acum). Dar si aici au existat probleme, drept pentru care se poate vorbi despre noul Teatru National in doua etape: cea cu caciula si cea fara.

TNB TNB
sursa                                                                                  sursa

In 1973 se inaugureaza noua cladire a Teatrului National, organizata cam tot cum o cunoastem noi acum, doar ca avand o margine de jur imprejur ce aduce aminte de borurile unei palarii. Insa in 1978 un incendiu a distrus sala mare, iar acesta ii ofera lui Ceausescu pretextul sa remodeleze cladirea atat in interior, cat si in exterior. "Palaria" dispare, se spune ca din motivul ca Ceausescu asocia acest lucru cu burghezia si in nici un caz nu isi dorea o cladire de asemenea proportii care sa arate ca o palarie. Poate cel mult cu o basca proletara, dar palaria era exclus sa dainuie.

Insa aventura nu se opreste aici, deoarece este posibil ca in viitor sa se revina la aspectul din 1973 al Teatrului, adica sa i se puna palaria la loc, in urma unor lucrari de consolidare, mai ales ca in ultima vreme se poarta in prostie palariile.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera