Acasa, la... Ion Minulescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
"In fata se intinde parcul palatului Cotroceni, in dreapta se afla Gradina Botanica, in stanga parcul Bragadiru si lateral, B-dul Ardealului, prelungit ca un tunel umbros sub boltele unor castani seculari", asa descria Ion Minulescu, conu Minu pentru cei dragi, imprejurimile apartamentului de 5 camere, situat in Strada Gheorghe Marinescu.
In dreptul numarului 19, doua placute din marmura, una sprijita pe alta, ca o prietenie de o viata, ne anunta  "Casa Memoriala Ion Minulescu-Claudia Millian" si  "Casa Memoriala Liviu Rebreanu-Fanny Rebreanu"


m


Din 1934,  sotii Minulescu au avut un camin numai al lor (locuisera in Calea Dorobanti unde ii aveau vecini pe Macedonski si Delavrancea) cumparat, cu imprumut, in fostul "bloc al profesorilor".
Un muzeu care se recomanda simplu : un muzeu - camin al Minulestilor pe a carui carte de vizita azi scrie "Aici a trait, a gandit, a scris poetul Ion Minulescu plecat din viata in 11 aprilie. 1944". Se poate vorbi de un muzeu al Minulestilor pentru ca atat sotia sa, cat si fiica, Mioara au facut mozaic, pictura, sculptura, l-au secondat pe poet in expozitii si in decorarea interiorului.

Sotia sa, poeta Claudia Millian era prezenta in viata culturala prin volume de poezii si spectacole teatrale. Semnatura poetei se afla si in publicatiile culturale ale vremii.

1947 sau actul de nastere al muzeului, am putea spune, in sensul ca locuinta ce gazduieste colectia Ion Minulescu a fost, atunci, deschisa publicului. Programul de vizitare era duminica intre orele 11 si 13. Amfitrioanele, sotia si fiica primeau vizitatori, erau deopotriva muzeograf, custode si ghid; au amenajat o vitrina memoriala cu primele editii ale operei "fruntasului simbolist" si cateva obiecte personale. Vizitele duminicale au durat pana in 1998, cand fiica sa, Mioara, s-a imbolnavit.

"Postul" de coordonator al colectiei il preia, din 1997, muzeul Muzeul Literaturii Romane, an in care, Mioara Minulescu, doneaza colectia muzeului. Lucrurile din casa sunt asa cum le-au lasat cei trei Minulesti cu mentiunea ca patrimoniul a fost permanent imbogatit dupa moartea poetului prin lucrarile " fetelor sale" cum le alinta poetul.

Vestibulul de la intrare este dominat de penita, creion, gusa, acuarela, purtand semnatura pictorilor Iser si Steriadi. Caricatura lui Gruia Paunescu pastreaza, alaturi de multe alte tuse, figura inconfundabila a lui Minulescu: "cu tigara de foi in gura, cu ochelarii cu rame groase negre cu palaria cu boruri mari, intoarse, cu lavaliera cu picatele, cu corpul sau voluminos".

Dupa usa se afla un portret al lui Minulescu, lucrare a  pictorului rus Pajedaev iar mai jos, oglinda cu rama de lemn baituit, e incadrata de strachini de ceramica ardeleneasca cu motive florale.

Intr-o nisa a vestibului se afla o lada de lemn in stil oriental, cu spatar, sculptata in filigran.

m

Casa Minulescu era frecventata de artisti, dar inainte, buni si vechi prieteni;  Iser, Cecilia Crutescu-Stork (prietena Claudiei si a Agahtei Bacovia), Camil Ressu, C. Medrea, N. Darascu, D. Cuclin. Asa se explica de ce fiecare artist a lasat aici cate un document, un tablou, o amintire.. Simezele aduna semnaturile lor intr-o multime de portrete, caricaturi, sculpturi multe infatisand familia.

Livingul e ca un "bazar" rafinat al unor stari de spirit: fiecare unghi cu obiectul lui. Mobilierul se compune din canapea, patru fotolii si o masa- garnitura in stil italian – doua scaune – banchete stil englezesc fotoliu cu manere stil italian. Oscar Han a modelat chipul in bronz al Claudiei Minulescu, asezat in apropierea celor doua capete de lut - Veronica Micle si Mihai Eminescu - lucrari ale amfitrioanei.

Din living intram in intimitatea camerei Mioarei unde se afla un tablou al Claudiei Millian, semnat de Iosif Iser; domina creatiile Margaretei Sterian dar si un Victor Brauner (Portret Ion Minulescu - 1924), lucrare foarte valoroasa. Deasupra intrarii ne da binete, un tablou al lui Ciucurencu,singurul din colectie,"Natura moarta cu ceas si flori".

Apartamentul din Cotroceni "era o copie vizuala a lumii sale poetice; era o placere sa-l urmezi dintr-o odaie in alta cu pipa in mana, ascultand cum povesteste, cum leaga amanunte si amintiri de calatorie de obiecte – care mi se pareau exotice; poate asta era si trasatura caracteristica amestecul de cosmopolitism cu elemntele neaose sarind, pentru ca-i placea sa fredoneze, de la o sansoneta de Aristide Briant la un cantec popular Lelita din slatina/cu ochii cat strachina, nota un contemporan.
m

Cei trei Minulesti nu au locuit intr-o casa ci intr-un muzeu. Martuie stau exponatele ca pe simeze, exponate ce se aduna intr-o lume a artei plastice in ciuda densitatii si abundentei, cu rafinament si bun gust: uleiul, penita, cartea, bronzul, lutul pietrificat, mozaicul.

m

m

m

Camera Claudiei Millian, cu mobilier ce tradeaza intimitatea si rafinamentul feminin si cu o colectie impresionanata de icoane (peste 25 de piese). Aici se afla si doua sifoniere de mahon, singurele din apartament. In "odaia mamei" ies in evidenta fotografii ale familiei si de grup in diferite ipostaze.

m

Vitrina memorialistica cu primele editii ale cartilor sale si cu decoratii: Legiunea de Onoare- Republique Francasie,ex-librisul  conceput de Mattis Teutsch eticheta "De vorba cu cine-mi place". Printre ele troneaza havane, medalioane, ceasul de buzunar.

m

Un ritual cu bataie spre ceremonie era aranjatul apartamentului; Poetul Romantelor avea un cult pentru camin si pentru infrumusetarea lui cu mici marote gospodaresti trasatura care va fi mostenita si de Mioara care se straduie sa perpetueze memoria parintilor. Spatiul era "gandit de tata in cele mai mici amanunte: la fiecare intoarcere din voiaj primele despachetari erau lucrurile cumparate sau primite; un potir de cristal, o sculptura de lemn, o cupa de argint, o icoana. Si asa, incet in incet s-a format acesta mica colectie cat si cele ale amenajarii exponatelor(...) pentru fiecare camera facea mici schite pe care ni le arata; ii placea in tot ceea ce privea interiorul casei, sa se consulte cu mama.

Cateodata insa ne facea surpriza de a gasi o camera complet aranjata, in afara tablourilor pe care le aseza numai ajutat de mine si de mama. Tata se suia pe scara pentru a fixa suportii metalici, potrivirea belciugelor sau sforilor pentru inaltime sau inclinatie; avea un mic arsenal de obiecte gospodaresti pentru aceasta" , aminteste in memoriile sale fiica sotilor Minulescu.

m

..."If it be your will"
m

Terasa, o  explozia de lumina care invadeaza "simezele" si Bustul lui Minulescu, modelat de sotia sa.

m
Camera de lucru (izolata de restul casei) sau, cum o numea sotia, "Garsoniera lui bebelus" este decorata cu tablouri, sculpturi, icoane, miniaturi persane.

Biroul, o masa din lemn de brad cu picioare in stil doric- , bibioteca cu rafturi suspendate incarcate cu exponate si carti legate in panza imprimata, documente-marturii despre viata si arta sotilor Minulescu: acte, manuscrise, corespondenta, fotografii, dulapiorul chinezesc cu doua usi sculptate in floarea soarelui si struguri, personalizeaza "odaia tatii", cum o numea fata.

Camera e buna gazda pentru picturi semnate N. Tonitza, caricaturi de Iser, cel mai vechi portret al poetului D. E. Galanis - pictor grec (Ion Minulescu pe un scaun inalt cantand la chitara - Paris, 1903) si, cel din urma, semnat Camil Ressu. Alaturi sunt asezate lucrari de Ziffer, Traian Cornescu (Mioara Minulescu la opt ani), un tus de Theodor Pallady si Claudia Millian, un ulei care o reprezinta pe mama poetului.

Amintirile Mioarei se opresc si la programul de seara al tatalui: "Cu toate ca tata se culca tarziu dupa miezul noptii ii placea sa lucreze in special seara, tarziu, cand zgomotul strazii si al casei se potoleau ( dar nu inainte de a sta de vorba seara de seara cu Claudia; colocviile aveau loc la el in odaie);  se scula dimineata  pe la orele  sase  isi lua halatul allbastru cu bobite rosii, papucii si pasind in varful picioarelor pas, pas..pleca din camera lui,, trecea prin camera mamei si a mea cu pasi pe care si i-ar fi dorit vatuiti, se indrepta catre fereastra din stanga holului unde era, si inca este, asezat termometrul".

m

Ion Minulescu nota: "Abia la cafeneaua lui Kubler am inceput sa fiu si eu cineva ... Fata de Paris ( unde urmase Facultatea de Drept ) Bucurestii erau pentru mine un fel de teren virgin pe care il puteam cultiva dupa placul meu. N-aveam decat sa arunc in vant o mana de seminte selectionate si recolta ar fi fost gata.."

m
Un boem literar vazut de Camil Ressu
..Dance Me To The End Of Love..

intr-un tempo gratios precum a fost chiar viata poetului purtata pe aripile "Romantelor pentru mai taziu" care au facut din el un poet de care din cand in cand ne este dor...

m
Acelasi scaun in luminile si umbrele rumene ale unui soare care il incalzeste dintr-o toamna a anilor '34 de cand,amintea Mioara Minulescu, "tata pleca de acasa inaintea noastra si de la usa il auzeam strigand: Va pup fetelor, am plecat..!"

Sursa informatii: Corneliu Lupes, "Itinerare memorialistice bucurestene"

Mai multe fotografii, in
Galerie2 comentarii

Acasa, la... Ion Minulescu
tinu
#1 -

Ce bine

Ce bine! mai aflam si noi ceva frumos.

Acasa, la... Ion Minulescu
Dr. Mihnea GEORGESCU
#2 -

Minunată descriere

Frumoasa descriere a casei memoriale Ion Minulescu. Trec zilnic pe acolo, dar nu am vizitat-o niciodata. Sper sa imi fac timp. V-am trimis link de pe blogul meu.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera