200 de ani - Universitatea Humboldt din Berlin

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In urma cu 200 de ani precis, in una din cele mai impunatoare cladiri ale Berlinului, Universitatea Humboldt isi lua in primire primii sai studenti, initiandu-i in taine ale medicinii, istoriei, dreptului, teologiei si filosofiei. Cateva decenii mai tarziu, un profesor de la Universitatea din Jena, aflat in trecere prin Berlin exclama in fata Universitatii:

 ’’Ce cladire incantatoare! Si ce de cladiri incantatoare o inconjoara! Trebuie sa fie o placere sa citeşti aici!’’

Universitatea Humboldt Universitatea Humboldt

Trecut prin bombardamentele a doua Razboaie Mondiale, prin  furia comunista de  a inlocui cladiri vechi cu blocuri turn, precum şi sectionarea oraşului prin zid, se poate spune ca Berlinul a avut parte de o  istorie destul de zbuciumata. Cu toate acestea, in ultimele doua secole, destinul abia daca s-a atins de Universitatea Humboldt si de patrimoniul cultural ce-o inconjoara.

Astfel aflandu-ma azi in Babelsplatz, vis-a-vis de cladirea istorica a Universitatii Humboldt, savurez acelasi peisaj savurat in 1836 şi de profesorul Wilhelm de Wette, cel caruia ii apartin cuvintele de mai sus.

Nu numai cititul este o placere aici, ci si vizitatul. Cladirea principala a Universitatii Humboldt, aflata pe celebrul bulevard Unter den Linden, este deschisa de luni pana vineri publicului larg. Oricine poate intra in incinta ei, se poate plimba prin curte sau pe holuri, unde sunt postate statui şi tablorui ale foştilor profesori/studenti celebrii. 

Universitatea Humboldt Universitatea Humboldt

Intrarea in curte este vegheata de siluetele eterne ale fratilor Humboldt, intemeietorii universitatii. in centrul curtii se afla statuia fostului profesor de anatomie Hermann von Helmholtz. Aici, la statuie, au loc de regula intalnirile organizate pentru turul facultatii. Tururile  sunt organizate in germana si engleza, de doua ori in fiecare zi lucratoare, de catre studenti la istorie.

Ghidul nostru ne-a povestit foarte multe, nici nu ne-am dat seama cand au trecut 45 de minute. Nu pot decat sa va recomand sa faceti turul, despre care puteti afla mai multe aici. Este foarte frumos sa parcurgeti universitatea cu un ghid, dar se poate si fara. Pe peretii universitatii sunt postate toate faptele istorice relevante iar la parter se gasesc tot felul de pliante informative, printre care şi o harta a facultatii.

Universitatea Humboldt Universitatea Humboldt

Indiferent ca zapada, ploaie sau canicula, in curtea facultatii se desfasoara un targ de carti din toate domeniile (inclusiv carti scrise in engleza). Comparat cu pretul de la librarii, aici am gasit carti foarte faine la preturi mici. De exemplu mi-am cumparat un exemplar nou din Schiller cu numai un euro.

Universitatea Humboldt Universitatea Humboldt

Pe timpul iernii, imediat vis-a-vis de Universitate sunt deschise un patinoar si multe tarabe la care se poate manca turta dulce si bea vin fiert delicios.

Viitorilor studenti si nu numai lor le recomand sa nu se limiteze la a privi cladirea din afara, ci la a participa activ la seminarii şi cursuri. In schimbul unei mici taxe, oricine poate achizitiona un permis de vizitator, cu care ii este permis  sa frecventeze cursurile  facultatii. Din cate am experimentat eu, va marturisesc ca permisul e doar o formalitate pe care putini o iau in seama. De fapt se poate intra la orice curs fara acel bilet, important este numai sa va informati inainte la ce cursuri vreti sa mergeti si in ce cladire are loc. Pentru a va informa care cum se cumpara ticketul sau care e orarul anumitelor cursuri, intrebati la ghişeul de informatii de la parterul facultatii.


Universitatea Humboldt Universitatea Humboldt

Aflata in pragul celei de-a 200-a aniversari, Universitatea Humboldt este un loc grozav de vizitat in anii urmatori. Cu ocazia aniversarii profesori impreuna cu studenti organizeaza nenumarate  activitati si evenimente iar Universitatea isi extinde campusul cu cateva constructii impresionante. Printre ele se numara si noua biblioteca centrala Jacob si Wilhelm Grimm, inaugurata in noiembrie 2009.

De la cladirea centrala a universitatii se ajunge in 2 minute pe jos, biblioteca aflandu-se imediat in spatele facultatii.  Despre ea va spun foarte putine, cred ca sarcina de a va lasa cu gura cascata ii apartine ei, nu mie. Este cea mai impresionanta biblioteca prin care am pasit vreodata. Pentru un iubitor de carte o utopie, un vis devenit realitate.

Universitatea Humboldt Universitatea Humboldt

Si in biblioteca sunt organizate tururi pentru vizitatori, insa accesul se poate face şi pe cont propriu (important este ca inainte de intrare sa puneti telefoanele mobile pe silent şi sa va lasati lucrurile personale la garderoba de la intrare).

Universitatea Humboldt

Universitatea Humboldt a devenit una dintre cele mai renumite facultati ale Europei. Aici stuneti au ascultat prelegeri ale unora dintre cele mai sclipitoare minti ale lumii: Max Planck, Albert Einstein, Erwin Schroedinger, Theodor Mommsen.

Evolutia universitatii si a studentilor ei pecetuiesc evolutia intregului oras si il condamna la neincetat progres. Chiar daca unii dintre noi nu vom ajunge sa studiem aici, merita sa ii aflam povestea.

"Berlinul este un oras condamnat  intotdeauna la a deveni şi niciodata la a fi."
"Berlin is a city condemned forever to becoming and never to being."  
Karl Scheffler


Foto in galerie, copyright Dorothea Kettler
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera