Voices of Roma / Vocile Romilor. Lansarea RomArchive în România

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

RomArchive - Arhiva Digitală Romă este primul proiect de anvergură internațională ce aduce o perspectivă inovatoare asupra a ceea ce înseamnă arta și cultura, istoria și identitatea rome; toate acestea prezentate și spuse de înșiși romi în cooperare cu neromi.

51823949_1346110165552768_8714279367007535104_n.jpg

Disponibilă online la www.romarchive.eu în limbile engleză, germană și romani, RomArchive este o colecție cuprinzătoare de producții artistice rome, precum și documente de arhivă despre istoria Holocaustului și despre mișcările civile ale romilor, toate acestea încadrate de texte academice, subliniind contribuția romilor la istoria culturii europene.

Evenimentul de lansare de la București se concentrează în jurul materialelor de arhivă și aduce pe scenă intersecția dintre cercetările realizate în cadrul secțiunilor “Vocile victimelor” și ”Muzică”. 

PROGRAM

18:00 – 19:30
Cuvânt de deschidere: Mihai Neacșu, Manager al Centrului Național de Cultură a Romilor – Romano Kher

PREZENTAREA ROMARCHIVE
Nicoleta Bitu, Președinta Consiliului consultativ RomArchive, Isabel Raabe și Franziska Sauerbrey, fondatoare și directoare ale RomArchive

VOCILE VICTIMELOR
Secțiunea RomArchive intitulată “Vocile victimelor” este un proiect pilot, care spune pentru prima dată povestea genocidului comis împotriva minorității rome exclusiv din perspectiva victimelor. 
Mai multe detalii la www.romarchive.eu/en/voices-of-the-victims.
Introducere de Karola Fings, curator al secțiunii “Vocile Victimelor”, care va prezenta demersul său curatorial și, într-un scurt interviu cu Viorel Achim, va aborda deportarea în Transnistria a romilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, consecințele acesteia și reprezentarea deportărilor după 1945. Lecturi din “Vocile Victimelor” susținute de actorii Vera Linguraru, Nedjo Osman, Oana Rusu și Sandu Sorin (în română și romani)

VOCILE HOLOCAUSTULUI
Preluând din componenta muzicală a RomArchive, etnomuzicologii de origine romă Ioanida Costache și Petra Gelbart, curator al secțiunii, vor discuta despre modul în care romii, în ciuda unui context istoric opresiv, au păstrat un puternic simț al identității, de apartenență la un popor și al mândriei prin practicarea și cultivarea muzicii. Muzicienii Gicu Petrache (voce) și Nicu Ciotoi (vioară) vor interpreta cântece extrase din repertoriul muzicii rome, care sunt, în fapt, memoriale ale traumelor istorice și ale îndelungatei moșteniri a persecuțiilor suferite.
Mai multe informații despre secțiunea muzicală a RomArchive la www.romarchive.eu/en/music.
 

46893795_1691433504294109_6607687466977591296_n.jpg

20:00

KALI TRAŠ (FRICA NEAGRĂ) - Un spectacol al Companiei de teatru Giuvlipen

Adaptată și regizată de Mihai Lukács, "Kali Traš" este o dramatizare liberă după romanul “Cu moartea-n ochi” de Valerică Stănescu și texte de Alexandru Sahia, Zaharia Stancu, Bronislawa Wajs Papusza. Kali Traš spune povestea cutremurătoare a Holocaustului romilor sub regimul politic al lui Antonescu, poate cel mai brutal, important și ignorat capitol din istoria comunității rome. Împreună cu o trupă romă de teatru ambulant ne întoarcem în anii ’40, când viețile lor stau sub semnul amenințării cu deportarea în Transnistria.

Distribuție: Zita Moldovan, Mihaela Drăgan, Claudiu Dumitru, Ninel Petrache, Mircea Dragoman
Autor & Regia: Mihai Lukács
Dramaturgie: Mihaela Drăgan
Scenografie și costume: Iulia Toma
Mișcare scenică: Paul Dunca, Ana Costea
Limba: Română și romani (cu traducere în limba română)
Durata: 100 min (fără pauză)

Acces & bilete
Intrarea la evenimentul de lansare al RomArchive (18:00-19:30 pm) este liberă. Accesul în sala se face pe baza rezervării prealabile la rsvp@romarchive.eu.

Intrarea la spectacolul de teatru KALI TRAŠ (FRICA NEAGRĂ), începând cu ora 20:00 se face pe bază de bilet: 30/20 lei, respectiv 12 lei pentru studenți și pensionari. Biletele se pot achiziționa la https://teatrul-evreiesc.com.ro/portfolio/kali-tras-frica-neagra.

Programul detaliat îl găsiți la:
www.blog.romarchive.eu/wp-content/uploads/2019/02/RomArchive_Eveniment_lansare_Bucuresti_RO.pdf
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera