Victor Brauner: Invenții și Magie la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii
Victor Brauner: Invenții și Magie la Timișoara, Capitală Europeană a Culturii - deschisă până pe 28 mai 2023 la Muzeul Național de Artă Timișoara.
Cu prilejul deschiderii programului cultural „Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii”, Muzeul Național de Artă Timișoara găzduiește cea mai importantă și cuprinzătoare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist de origine română Victor Brauner.
La 120 de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României și curatoriată de Camille Morando, această expoziție retrospectivă își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine. Curatoarea a selectat peste 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960. Toate aceste lucrări neprețuite sunt reunite pentru prima dată într-o expoziție retrospectivă al cărei design este semnat de arhitectul Attila Kim.
***
Acum 6 zile am intrat în Muzeul de Arta din Timișoara și m-am întâlnit cu lucrările lui Brauner. Am revenit apoi, după 2 zile, în același loc, pentru că îmi rămăsese gândul la câteva tablouri pe care simțeam să le revăd. M-am documentat, am citit tot ce era pe net despre el, m-a impresionat episodul cu ochiul și legătura lui profundă cu misticismul.
Momente din viața lui Victor Brauner care m-au impresionat
Episodul cu accidentul
În luna august a anului 1938, Victor Brauner și-a pierdut ochiul stâng încercând să aplaneze o dispută între doi prieteni. Rana produsă de paharul aruncat de spaniolul Oscar Dominguez în direcția lui Esteban Francès avea să fie identică aceleia dintr-un Autoportret pictat de Brauner în anul 1931: „În clipa aceea am făcut legătura cu portretul meu și am încetat să mai gândesc confuz, similitudinea rănii trezindu-mă la realitate și fixîndu-mi pentru totdeauna acea imagine care s-a amplificat în mine…“.
(În expoziție găsești toate informațiile de care ai nevoie, organizate pe ani, care pun în context opera și te ajută să înțelegi contextele politice și sociale.)
Culorile și formele
O mare parte din fascinația pe care am simțit-o în fața tablourilor a fost strâns legată de culorile folosite de Brauner, degrade-urile, formele atipice care creează senzații stranii, cum ar fi mâinile ochilor sau ale nasului. O reinterpretare a corpului uman.
Copilăria
În ultima cameră a expoziției rulează un documentar cu interviuri oferite de Brauner. L-am văzut de 2 ori și am rămas cu vorbele lui: „Desenul îmi dictează intenția.” Artistul povestește cum, de cele mai multe ori, nu știe unde îl va conduce mâna și ce forme va crea, totul prinde sens pe măsură ce mișcările lui avansează, creează o pictură vie și plină de surprize întrucât nici măcar el nu știe unde va ajunge.
Tot în acest documentar spune că s-a apucat de desen pentru a câștiga atenția și iubirea părinților și că a renunțat la școală în clasa a patra, pentru că nu s-a putut integra.
Misticismul
Într-o zi, Victor împreună cu prietenul lui din copilărie au avut ideea unui nou joc: să meargă pe stradă și să deseneze un peisaj. Dar era gălăgie, agitație, nu se puteau concentra, așa că au pornit în căutarea unui loc mai liniștit. Au ajuns în cimitir. Lui Victor i-a atras atenția un mormânt care avea o structură specială, așa că s-au așezat acolo și l-au desenat. La ceva timp după, a aflat că acel mormânt aparținea unei femei care obișnuia să facă ședințe de spiritism. Acesta a fost primul lui contact cu ocultismul.
Picasso
Fix înainte să plec, mi-a căzut privirea pe o scrisoare a lui Brauner adresată lui Picasso, în limba franceză, în care își exprima admirația și... îi analizează numele din mai multe puncte de vedere: consoane/vocale, formule astrologice, numerologic, sensul în limba germană - și multe alte perspective. Doar pornind de la PABLO PICASSO. Și mi se pare fascinant modul lui de a simți, de a percepe și de a înțelege lumea, mereu deconstruind, mereu analizând, mereu lăsându-se purtat de instinct.
good
This article makes me <a href="https://paperio2.online">paper io 2</a> excited for the future of humanity and our ability to live more fulfilling lives.
zooduiop