Vernisajul expoziției „Cartiere, oameni, momente”

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Marți, 28 noiembrie 2017, ora 19:30, la UNTEATRU (strada Sfinții Apostoli 44) va avea loc vernisajul expoziției „Cartiere, oameni, momente”. Expoziția cuprinde 100 de fotografii realizate de copii și tineri între 11 și 18 ani, în cadrul a 4 ateliere de fotografie și explorare culturală a cartierelor sectorului 5.

Povestea atelierelor

În dimineața zilei de 7 octombrie, sub amenințarea unui cod portocaliu de ploaie și vânt, s-au întâlnit la UNTEATRU, fotograful Alex Axon, echipa MergÎn București și 12 copii veniți prin Fundația Căminul Phillip.

Copiii participau pentru prima dată la un atelier de fotografie, iar, în acea dimineață, pentru mulți a fost și primul contact cu un aparat foto. Alex le-a explicat cum să țină aparatul, cum să îl folosească, a trecut prin câteva reguli de compoziție fotografică și i-a condus spre cea dintâi „probă practică”, o ședință foto cu actorul Liviu Pintileasa, care și-a interpretat rolul din piesa de teatru Nora (H. Ibsen).

În timpul atelierului, copiii au aflat istoriile cartierelor 13 Septembrie și Cotroceni, au avut un tur al J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, unde s-au întâlnit și cu membri ai personalului care le-au povestit despre ce face fiecare în cadrul hotelului, au intrat la Ota unde s-au întâlnit cu meșteșugarul Aurel Droma care a făcut un inel pentru una dintre participante și au făcut fiecare câteva sute de fotografii.

Atelierul s-a repetat weekendul următor, de această dată cu Adi Bulboacă în postura de fotograf coordonator, cu 12 copii de la școala 139 din Rahova și cu vreme numai bună de explorări culturale și fotografice. Copiii și-au aruncat frunze uscate în păr pentru fotografii artistice, au cântat și dansat pe străzile din Cotroceni, s-au inspirat din poveștile cartierelor pentru a găsi subiecte fotografice, au avut o scurtă introducere în bijuteria contemporană și o demonstrație la Școala de Bijuterie Contemporană Assamblage, au văzut Bucureștiul de pe acoperișul hotelului J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel și au râs mult.

În noiembrie, explorările fotografice au continuat cu un traseu nou care a cuprins Ferentari, Rahova și Viilor. La atelierul coordonat de Iulian Popa au venit adolescenți interesați de mașini și plini de viață, care au dat echipa pe spate cu fotografiile lor de stradă. Se opreau din 5 în 5 minute pentru că mai vedeau o mașină interesantă, au fotografiat clădirile de patrimoniu de pe Calea Rahovei, au primit trandafiri de la vânzătorii din Piața de Flori, au explorat Palatul Bragadiru, au patrulat plini de întrebări pe lângă meșteșugarul Aurel Droma cât acesta a făcut un nou inel în curtea pub-ului Trollo și au participat la un mic concert dat doar pentru ei de către concurenta la Vocea României, Zsuzsana Cerveni.

Același traseu prin cartierele Ferentari și Rahova a fost parcurs și de copiii coordonați de fotograful Cristina One. Copiii nu ne-au lăsat să începem atelierul până ce nu știa toată lumea numele fiecăruia – ne-au și testat! Atentă și răbdătoare, Cristina i-a învățat cum să își perfecționeze „selfie-urile”, cum să facă fotografii în mișcare și cum să includă obiectele și decorul din jur în recuzita unui cadru perfect.

Spontaneitatea și energia debordantă a grupului și-au pus amprenta pe felul în care au decurs ședințele de fotografie. Totul era un studio, cu precădere locurile de joacă. Toată lumea era model – de la organizatori și însoțitori, la Cristina și chiar la ei înșiși, participanții. Unul dintre însoțitori, istoric și cercetător în istorie militară, a devenit subiectul unor fotografii cu rame – chiar cu ramele atelierului de croitorie Citrine, unde am fost primiți cu brațele deschise.

Echipa a selectat câte 2 fotografii de copil, cei patru coordonatori le-au făcut o minimă postprocesare și marți se reunesc cu toții la UNTEATRU pentru vernisajul expoziției.

***************************

Expoziția va putea fi vizitată zilnic, de la ora 16:00, la UNTEATRU, între 27 noiembrie și 1 decembrie. Intrare liberă.

 
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera