Un spectacol neconventional la etajul 8: Omul pubela - teatru descompus de Matei Visniec in regia lui Alexandru Nagy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ai punct de intalnire si o ora. Stii ca vei lua parte la un spectacol neconventional, dar nu stii nici unde, nici cat va dura. Inainte de plecare, primesti o vedere. Pe ea scrie numele piesei "Omul pubela - teatrul descompus" de Matei Visniec.

Regizorul, Alexandru Nagy, este deja acolo, a facut cunostinta cu toti cei 8+8 spectatori. Numarul nu e intamplator, proiectul 8PT isi propune sa ocupe cu arta performativa capitala.

Astfel, 16 spectatori sunt invitati sa descopere spatii noi, de la apartamente la case parasite, hale, acoperisuri, lifturi alaturi de experienta primara a teatrului neconventional: fara scena, culise sau cortina, Actor si Spectator in acelasi metru patrat, la distanta unei respiratii.

Ne intalnim la Teatrul Mignon la 19:30. Inauntru, 3 instrumentisti repeta pentru o piesa de teatru, ne gandim ca fac parte din show. Nu faceau. La 20:00 pornim spre spatiu: un bloc de pe strada Coltei. Ajungem la lifturi. Unde urcam? Etajul 8, evident. In fata noastra gasim o usa cu sigiliul politiei, aparent cineva murise recent. Nici asta nu facea parte din spectacol, desi ar fi putut.

Usa din stanga se deschide si suntem invaluiti in fum, un tip cu peruca ne impinge de umar si ne conduce catre prima camera.

Regula este sa nu stii ce ti se intampla si sa te lasi purtat de personaje si scenarii. In fiecare camera exista cate o poveste. La lumina lumanarilor, cu inscriptii pe pereti, totul arata ca un veritabil crack house. We are all mad here, Fuck the police, Don't let the drugs fuck your brain, The story's too sad to be told, Nu manca biscuitele - puteai citi pe peretii apartamentului de la etajul 8.

Pe geam se vede luna mare si portocalie, de afara se aud masinile care trec, frigul patrunde in casa. Impartiti in grupuri de cate 8, intram din camera in camera si ne lasam purtati in povestile barbatilor care au alergat pana nu au mai putut, au purtat pe cineva din oglinda cu ei, au auzit zgomote ciudate, au crescut tot felul de creaturi sau au scris peste 1000 de poezii despre apus.

Totul devine ametitor, simti fumul care iti intra in haine, te astepti mereu sa apara ceva de dupa usa sau sa se sparga ceva. Muzica incepe si se opreste fara o regula anume. In functie de starea ta in acel moment, poti fi cuprins de mai multe senzatii: angoasa, placere, emotie, claustrofobie sau empatie. Experienta te marcheaza la nivel vizual, olfactiv si auditiv, simti respiratia personajelor.

Ti se pun intrebari, raspunzi, poti - la randul tau - sa vorbesti. Nu exista reguli sau limite. Dinamica ti-o construiesti impreuna cu oamenii din jurul tau.

Nu exista nicio alta sursa de lumina in afara de lumanari si cateva lampi. Uneori, esti in bezna cu personajul, alteori se deschide un dulap si apare sursa de lumina care dezvaluie fizionomia celui pe care il auzi. E un joc frumos. Un joc frumos la care trebuie sa va opriti telefoanele mobile. Nu le tineti pe vibratii, caci spatiile sunt atat de mici incat deranjati pe toata lumea. Si nici nu va apucati sa raspundeti la mesaje, caci in bezna aceea veti fi singura sursa de lumina. Si nu e pacat?

Cat despre "partea tehnica", Alexandru Nagy a povestit:

Este vorba despre o suita de monoloage itinerante, adaptate la spatiul domestic al unui apartament, o selectie din Omul pubela - teatru descompus de Matei Vișniec. Joaca: Stefan Pavel, Vlad Dragulin, Alex Bogdan, Andrei Hutuleac.

In cadrul proiectului ”8PT” se va juca in fiecare saptamana altceva;programul va fi afisat si biletele vor putea fi achizitionate online incepand de luni-marti pe www.8pt.eu.

Spectacolele se vor juca in fiecare joi, vineri si sambata incepand cu ora 20.

Dupa spectacol am stat la un pahar de sampanie cu echipa proiectului si am aflat ca apartamentul arata asa atunci cand l-au achizitionat. Nu au schimbat absolut nimic, pur si simplu au folosit spatiul si si-au adaptat povestile in functie de mobilier. Se pare ca inainte a locuit un pictor care isi chema adesea prietenii. Impreuna cu ei a pictat peretii si a scris mesajele.

Vezi mai multe poze aici.

Pe aceeasi tema:Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera