Un monument dedicat rezistentei anticomuniste va fi amplasat in Piata Presei Libere

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Un monument dedicat rezistentei anticomuniste va fi instalat in toamna in Piata Presei Libere. Proiectul Aripi, asa cum a fost numit acesta, dateaza inca din 2003, insa pana acum nu a fost implementat din motive financiare.

Despre monument, reprezentantii Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din PMB spun ca este un unicat care trebuie sa transpuna intr-o zona tehnologica un concept artistic, lucru deloc simplu şi care nu s-a mai facut la noi in tara. El va fi un reper artistic si un omagiu celor care au platit cu viata si libertatea lor in timpul dictaturii comuniste pentru libertatea noastra de azi.


Sursa

Aripile monumentului dedicat rezistentei anticomuniste cantaresc 130 de tone, au o inaltime de 28 de metri si se vor inalta simbolic in Piata Presei Libere, in locul unde a fost amplasata in timpul dictaturii comuniste statuia lui Vladimir Ilici Lenin.

Ca o mica recapitulare,  in perioada 1952-1957, cand se construia Casa Scanteii, conducerea de partid a hotarat ca in fata ei trebuia amplasata o statuie a lui Vladimir Ilici Lenin.

Ea a fost realizata de sculptorul Boris Caragea si a stat in parcul din fata Casei din 21 septembrie 1960 pana in 3 martie 1990, cand cladirea fusese rebotezata Casa Presei Libere.


Asa arata pe vremuri Piata Presei cu statuia lui Lenin - sursa

In ziua de 4 decembrie 1987, statuia lui Lenin a fost incendiata. Autorii nu au fost descoperiti, dar se banuieste ca sunt aceiasi care, cu cateva luni inainte, incendiasera „Arcul de Triumf” din placaj, montat in fata Palatului Expozitional din Piata Scanteii, pe care era scris cu litere mari: „Epoca de Aur Nicolae Ceausescu".

In 4 martie 1990, macaragiul Gheorghe Gavrilescu a venit din proprie initiativa in Piata Scanteii cu automacaraua pe care o avea in primire si a dat jos statuia lui Lenin, dar si pe cea a lui Petru Groza din fata Facultatii de Medicina. Ambele au fost duse in parcul de langa Palatul Mogosoaia. In 2011, statuia lui Lenin a fost mutata intr-un spatiu pazit al Politiei Bucuresti.

Revenind la Proiectul Aripi care va fi gata in toamna, acesta va cantari 130 de tone si va costa 9 milioane de euro fara TVA. In ultimii ani, in locul statuii lui Lenin au fost expuse tot felul de "opere de arta", care mai de care mai futuriste si fara sens.

 
Sursa

Speram ca noul proiect va infrumuseta Piata si asa uratita de cladirea comunista care ne aduce aminte de acei ani.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera