UFO la TNB: un spectacol care te invata cum sa uiti tot, ca sa intelegi TOTUL

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

UFO nu e doar un spectacol care vorbeste despre experientele oamenilor care s-au intalnit cu extraterestri. Nu e doar o colectie de monologuri care aduce pe scena nume mari din lumea teatrului, printre care se numara si Caramitru. Nu e ceva facut ca sa "dea bine".

UFO e o stare in care intri inca din prima secunda in care a pornit proiectia. Partea tehnica: sunetul, imaginile, video-urile, efectele speciale - sunt si ele personaje marcante. Care-si pun amprenta. Si iti raman pe retina. Si fara de care spectacolul nu ar sta in picioare. Asta e interesant si cu asta ramai - cu elemente legate intre ele astfel incat sa creeze TOT ceea ce ajunge la tine. Fara vreunul din ele, celelalte si-ar pierde din stralucire: personaje-text-muzica-video-efecte-voce-acasa-unde e acasa?

Ce se-ntampla mai exact? E foarte simplu de explicat: tipologii diferite de oameni din diverse colturi ale lumii (Australia, Anglia, America, Hong Kong), urca pe scena si iti povestesc ce au simtit atunci cand au intrat in contact cu extraterestri.

Complicat este efectul pe care discursul lor il are asupra mintii spectatorului. Langa mine statea o batranica, se intorcea, imi mai zambea cu subinteles la anumite pasaje. Am vazut si-un pusti cu lacrimi in ochi. Am vazut si oameni care-si dadeau ochii peste cap cand apareau cuvinte triviale sau pasaje despre droguri.

Ce e atat de impresionant? Cum textul te poarta in alte lumi, iar modul in care intalnirea ACEEA i-a schimbat pe protagonisti te face sa iti pui tot felul de intrebari legate de modul in care iti traiesti viata.

Ce te face fericit? Cand te-ai simtit ultima data liber? Cum evadezi din haosul de la birou? Cand ti-ai exprimat ultima data sentimentele? Cand te-ai oprit sa admiri peisajul de langa tine? Cand ai fost ultima data IN PREZENT? Cum faci sa te resetezi si sa iti iei viata de la zero?

Punerea in scena combina teatrul cu filmul: pe un ecran mare poti vedea in detaliu personajele in timp real. Asta te scoate putin din zona de confort, din cum ai fost obisnuit sa consumi teatrul; nu mai e un personaj mic in fata pe care sa il urmaresti, ai zoom-in pe chipul lui, iar fundalul in miscare te poarta in zone tropicale, in padure, in cosmos. Te scoate din oras, asta e clar.

Puzzle-ul e alcatuit din:

1. Emily (Ada Gales) e frumoasa si tropicala, porneste entuziast si ajunge la lacrimi.

2. Nick (Ciprian Necula) e muzician de profesie curier si-ajungi sa-ntelegi de ce imbratiseaza copaci.

3. Jennifer (Raluca Aprodu) a bagat tot felul de substante si o arde prin cluburi, dar era clean cand a avut experienta cu extraterestri.

4. Artiom (Istvan Teglas) mai baga has din cand in cand, in rest se ocupa de jocuri de calculator - realitati virtuale.

5. Robert (Mihai Calin), fost Country Manager la Nokia - ajunge inapoi in copilarie, iar sentimentul este atat de puternic, incat lesina.

6. Johanna (Medeea Marinescu), imbracata in astronaut, joaca atat de bine cu vocea, are un ton calm, resemnat, de om care urmeaza sa o ia de la zero pentru ca s-a pierdut pe drum. A uitat unde trebuia sa ajunga. Sau poate a stiut dintotdeauna, doar ca a fost distrasa pe parcurs. Ah, stati putin, ea nici macar nu crede in extraterestri, e foarte catolica si, oricum, are 3 copii de crescut, n-are timp de aiureli.

Muzica e compusa de Alexei Turcan si completeaza perfect peisajul. Iar textul ii apartine lui Ivan Vyrypaev, unul dintre cei mai in voga dramaturgi rusi contemporani.

Distributie: Ada Gales, Ciprian Necula, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Mihai Calin, Medeea Marinescu, Ion Caramitru

Regie: Bobi Pricop

Scenografie: Paul Popescu & Mizdan - ModulabConcept

video: Paul Spike & Tudor Panduru - Evil Twin Studio

Muzica originală: Alexei Țurcan

Costume și asistență decor: Ana Ienașcu

Light design: Cristian Șimon

Operare video: Florin Boicescu

Sunet: Octavian Vasile

Regia tehnică: Andi Tuinea

Mergeti la TNB - Sala Pictura - bilete aici.
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera