Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului - o instalație impresionantă a regizoarei Adina Pintilie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Desemnat să reprezinte România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia 2022, proiectul artistei și regizoarei Adina Pintilie, „Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului”, a făcut parte din deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”. La evenimentul de deschidere au fost prezenți: artista Adina Pintilie, curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.



„Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie - o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. 

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.

***

La persoana întâi

Intru în sală, e întuneric. Trec de micul hol și ajung într-o încăpere uriașă plină de ecrane mari pe care au loc scene diferite cu personaje diferite. Pe unii dintre ei îi recunosc din lungmetrajul Adinei - Nu mă atinge-mă - despre care am scris aici. Mă întrebam atunci: Care e limita? Până unde poți să mergi cu explorarea propriului corp și a propriei vulnerabilități atunci când alegi să te arăți celorlalți? M-am întrebat și acum.

Un alt lucru care m-a impresionat și în film, și în această încăpere, a fost când femeia, ajunsă la vreo 50 de ani, își dă seama că nu își cunoaște corpul deloc . M-a făcut să mă întreb cât de bine îmi cunosc eu corpul, de fapt.

Asist la scene intime din viața cuplurilor de pe ecrane, îi văd goi, îi văd în pat, îi văd în momente vulnerabile, asist la discuțiile lor despre propriul corp și sexualitate. Mă mișc prin sală. Când simt că o scenă e prea mult pentru mine, mă mut la alt ecran, mă plimb prin sală. Aș prea să plec, să văd ce urmează, dar în același timp mă fascinează să iau parte la aceste momente din viața lor. Parcă am picioarele lipite de podea și nu pot să plec.

Unele momente sunt extrem de poetice sau de romantice. Altele sunt greu de privit. Nu există o structură narativă, pur și simplu ești cu ei în pat, aproape. Și totuși, nu știi ce gândesc cu adevărat. Știi doar ce aleg ei să împărtășească.

Următoarea sală este de un alb orbitor, în total contrast cu prima. Aici este sculptura cinematografică, greu de descris în cuvinte, care include ecrane și oglinzi - un appararus cinematografic deconstruit.

Ultima încăpere este cea de VR. Și aici se petrece MAGIA. Pentru că primești căști și intri, la propriu, în cameră cu personajele pe care le-ai văzut mai devreme. Le poți atinge. mai mult decât atât: îți poți alege un personaj în pielea căruia vei intra. Mâinile tale vor fi mâinile lui, îți vei ridica palmele la nivelul ochilor și vei descoperi că ai alunițe, fire de păr. Personajul este dezbracat. Îți vei putea explora noul tău corp. Îmi mișc mâinile în aer. Sunt mâini mari, de bărbat, îmi văd părul pe pe piept și picioarele păroase. Senzația este imposibil de descris în cuvinte.

Întreaga experiență necesită timp de integrare, de înțelegere, de introspecție. Așa că mă duc să beau o cafea la Narativ, aproape de Bega, stau la o masă la soare și citesc broșura despre această expoziție ca să văd dacă mi-a scăpat ceva.

Și găsesc ceva ce fusese prezent și în discursurile personajelor: "Cum comunici emoțiile, senzațiile și traumele întipărite în momentul formării inițiale a sinelui, care au fost adesea reprimate și cărora li s-a refuzat exprimarea, care au fost transmise prin legături generaționale și societate, toate în timpul perioadei de dezvoltare de dinainte de cuvinte?"

Tot de aici aflu că Adina Pintilie a avut un amplu proces de cercetare artistică: constelații familiale, teoria atașamentului, pshosomatica, terapia traumei, practici de bodywork. Nu știam ce înseamnă cea din urmă, așa că am căutat: În medicina alternativă, bodywork-ul este orice tehnică terapeutică sau de dezvoltare personală care implică lucrul cu corpul uman într-o formă care implică terapie manipulativă, respirație sau medicină energetică.

Adina a mai explorat modul în care copilăria timpurie - dezvoltarea noastră cognitivă și social-afectivă din acea perioadă formativă - are un impact profund asupra felului în care ne raportăm la ceilalți și navigăm prin lume. Un alt aspect interesant: DANSUL este esențial în procesul de reapropiere a propriului corp, de reevaluare și redescoperire a capacității sale de rezistență, de expansiune și celebrare a puterilor sale, individuale și colective. (Silvia Federici, Beyond the peryphery of the skin: Rethnking, Remaking, and Reclaiming the Body in Contemporary Capitalism)

***

Expoziția a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara de către artistul Bogdan Rața împreună cu directorul tehnic Martin Backhaus, mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.


Atenționări
Iluminarea stroboscopică și alte lumini strălucitoare, intermitente, pot declanșa epilepsie fotosensibilă sau afecțiuni similare. Vă rugăm să consultați însoțitorii expoziției pentru mai multe informații.

Capacitate maximă:
Vă rugăm să solicitați mediatorilor culturali din cadrul expoziției informații despre capacitatea maximă de vizitare.

Atenție 18+
Lucrarea conține conținut nud explicit, care poate fi nepotrivit pentru vizitatorii sub 18 ani când aceștia nu sunt însoțiți de un adult.

Scaune pliante și scaune cu rotile disponibile
Vă rugăm să solicitați asistență unui custode de expoziție.

Expoziția este deschisă la Kunsthalle Bega până pe 30 aprilie 2023.

TRAILER FILM Nu mă atinge-mă

Pe aceeasi tema:




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera