Retete de guacamole si cum sa alegi un avocado perfect - reteta saptamanii de la Mic dejun de Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Incepem o noua aventura impreuna cu Mihaela Pascu si Mic dejun de Bucuresti. In fiecare zi de marti, Mihaela, ne va insenina ziua cu cate o reteta delicioasa preparata chiar de ea. Fotografiile ii apartin.

Top 3 retete de guacamole si cum sa alegi un avocado perfect

Nu e de glumit cu guacamole. Unii oameni vin la petreceri numai pentru tonele de nachos si pentru guacamole. Sau cel putin asta am auzit. Sau, OK, unii gurmanzi. Bine, doar eu?! Ideea e ca trebuie sa nu-l faci gresit fiindca atunci se poate transforma in ceva dezgustator. Si pe urma te faci responsabil pentru toti oamenii aia care vor umbla liberi prin lume spunand in stanga si-n dreapta ca avocado e nasol si ca guacamole e ceva oribil. Sper ca ne-am inteles.

In alta ordine de idei, saptamana asta am tras la sorti la munca fanteziile culinare ale colegilor. In limitele bunului simt, desigur. M-am pomenit tot cu negresa, de parca stiau astrele ca am mai facut de 15 ori reteta. Fantezia era ca trebuie imbibata-n rom. Ma-ntreb daca merge cu Jim Beam. Si, pentru reteta, am luat vreo 400 g de ciocolata neagra. Ghinionul meu e ca a fost tare buna. Si ca ce-a ramas imi ajunge de-o prajitura de doi pe doi. Centimetri.

Ma-ntorc la guacamole fiindca vineri seara am avut program de "slava cerului ca e vineri". Cu alte cuvinte, n-am vrut sa ies din casa cu nasul in frig, m-am varat sub paturi si-am savurat guacamole cu nachos si filme. Si daca v-ati intrebat vreodata de unde vine denumirea (daca nu v-ati intrebat, puteti sa va intrebati acum, repede), aflati ca vine din combinarea a doua cuvinte de origine azteca: "ahuacatl" (avocado) si molli (sos). Nu stiati, asa-i?

Bun. Stiu ca poate parea o informatie inutila, dar este obligatoriu sa alegem fructul de avocado perfect. Fiindca daca l-am ales gresit, vom pregati doar guacamole-sos-dezgustator. Asa ca atunci cand presam fructul cu degetul, trebuie sa simtim ca e usor moale. Daca e prea moale, se prea poate sa fie mult prea copt si sa nu mai aiba gust, iar daca e tare, nu e bun pentru guacamole.



Am promis trei retete de guacamole asa ca incep cu cea pe care am facut-o eu vineri si care e cea mai rapida din lume fiindca are doar patru ingrediente: un avocado, un sfert de ardei iute, un sfert de ceapa tocata marunt si o lingura de zeama de lamaie sau lime. Pasati fructul de avocado cu furculita, adaugati celelalte ingrediente tocate marunt, stropiti cu sucul de la lamaie si am terminat. Indesati nachos si mancati cu pofta.

Astea sunt cantitati decente (cat sa va ajunga pe-o masea daca sunteti ca mine). Pentru a doua varianta avem nevoie de trei avocado, un ardei chili, coriandru proaspat, lamaie sau lime si sare. Procedura e aceeasi, gustul si mai bun. Daca vreti sa renuntati la vreun ingredient, nu renuntati la limeta sau la lamaie fiindca altfel amestecul va oxida si guacamole maroniu n-o sa vrea nimeni sa manance.

Si, in cele din urma, reteta minune, delicioasa, perfecta de un guacamole ca la carte:

- trei avocado
- un lime
- 1/2 de ceapa tocata marunt
- trei linguri coriandru proaspat, maruntit
- o lingurita de sare
- doua rosii prunisoare
- o lingurita de usturoi tocat
- un praf de piper cayenne (optional).

Si le amestecam pe toate si mancam pana atingem extazul. Folositi doar ingrediente proaspete. Nu folositi niciodata usturoi macinat, praf de usturoi sau cine stie ce prafuri se mai vand la plic. Cumparati-va o rasnita pentru piper fiindca piperul proaspat macinat e divin, iar piperul din plic ne face sa stranutam si cam atat.

Daca incercati toate variantele, sa-mi spuneti care vi s-a parut cea mai buna. Eu pariez pe ultima, dar mi-ar placea sa aud si alte variante personalizate de voi asa ca va astept cu feedback. Si, ca de obicei, sa ne fie de bine!

Ati terminat si meritati aplauze! Pofta buna! Vezi mai multe retete de la Mic Dejun de Bucuresti aici!




3 comentarii vrei sa comentezi?

Top 3 retete de guacamole si cum sa alegi un avocado perfect - reteta saptamanii de la Mic dejun de Bucuresti
Oana
#1 -

Comentariu nou

Ultima varianta putintel adaptata o folosesc si eu de obicei. Diferenta e ca n-am pus coriandru si usturoi pana acum. Musai cu rosii si ceapa si lamaie, optional piper/boia/alte idei de moment.
Prima oara cand am facut a iesit oribil, am pus prea multa rosie, le-am bagat in blender si le-am facut pasta, nici nu vreau sa-mi amintesc.
Ma felicit ca i-am mai dat o sansa, de a doua oara n-am mai gresit.

Top 3 retete de guacamole si cum sa alegi un avocado perfect - reteta saptamanii de la Mic dejun de Bucuresti
marilena
#2 -

Comentariu nou

Eu nu pun deloc ceapa.Pun numai usturoi, mi se pare muuult mai bun. Si nu pun coriandru sau patrunjel ci chimen macinat9uneori prajit cateva secunde si apoi macinat). Restul retetei este la fel.Varianta mea au incercat-o si altii si au spus ca este mult mai buna decat cea cu ceapa :)Si inca ceva nu folosesc nimic de metal(inox)cand pasez avocado. Plastic, sticla sau lemn...am observat ca are alt gust.

Top 3 retete de guacamole si cum sa alegi un avocado perfect - reteta saptamanii de la Mic dejun de Bucuresti
pikchiu
#3 -

Comentariu nou

de curand l-am incercat si eu. astazi am facut a treia oara: avocado, sare, piper, lamaie, usturoi. dar parca ii lipseste ceva. o sa mai fac niste experimente si revin cu pareri. :-)

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera