Toma Patrascu, directorul Bucharest Science Festival: Cine sa se preocupe de stiinta? Parlamentarii care declara ca sint "de meserie auto"?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bucharest Science Festival, aflat la a doua editie, se va desfasura anul acesta la libraria Humanitas Cismigiu si in alte locatii din Bucuresti precum: Aula Magna a Universitatii Bucuresti, MNIR, Institutul Francez, Antipa, Muzeul de Geologie, Grand Cinema and More etc. (vezi aici mai multe detalii), iar timp de o saptamana vei avea ocazia sa descoperi o lume cu totul diferita vazuta prin ochii oamenilor de stiinta si nu numai.

Dintre cele mai importante evenimente de pe agenda festivalului amintim de intalnirea cu astronautul, care a participat la patru misiuni NASA, David Hilmers si care va avea loc joi (25 septembrie), in Aula Magna, unde va veni si un reprezentant din partea ESA (Agentia Spatiala Europeana) alaturi de mai multi cercetatori romani de la Institutul de Studii Spatiale si de la Institutul de Fizica Nucleara (detalii aici); discutia cu Magda Stavinschi pe teme fundamentale de cercetare din cosmologie si fizica (27 septembrie, ora 17:00) si dezbaterea despre neuroeconomie la care vor partricipa Octavian Jora (redactor-sef Econmistul) si Dragos Carneci (doctor in psihologie). Festivalul insa a pregatit mult mai multe surprize, agenda completa poate fi gasita aici.

Am stat la discutii cu Directorul Festivalului si Presedinte al Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), Alexandru Toma Patrascu, despre festival, agenda lui si ce a presupus aducerea in Bucuresti a unui astronaut american.

De ce un festival de stiinta in 2014 cand toata lumea are la dispozitie un numar mare de canale de televiziune cu documentare si emisiuni pe acelasi subiecte?

De multe ori, ceea ce ni se prezinta la televizor drept "subiecte stiintifice" are mai degraba tangenta cu superstitiile medievale decit cu stiinta secolului XXI. Fantome, OZN-uri, "prezicatori", "extraterestri antici", medicina "alternativa" - cantitatea de gunoi care umple programele de televiziune este uluitoare!

Stiinta, adevarata stiinta, poate fi considerata drept o "candela in intuneric" ca sa folosim cuvintele lui Carl Sagan. Ea ne ajuta sa evoluam, sa ne depasim limitele, fizice si mentale, sa descoperim lumea din jurul nostru. Cu o conditie: sa o intelegem, sa putem intelege premizele, datele si rationamentele pe care se bazeaza, sa avem acces la informatii corecte, de buna calitate.

E greu sa obtii lucrurile astea de la televizor...

Cum s-a alcatuit agenda festivalului? (De la lentile de contact la astronauti si matematica)

Inca de la prima editie, ne-am propus ca Bucharest Science Festival sa abordeze o tematica cit mai larga, capabila sa raspunda unor interese si unor grupe de virsta cit mai variate. Stiinta nu este si nu trebuie sa fie apanajul unui grup social restrins. Stiinta nu inseamna numai fizica sau numai biologie sau numai matematica; de multe ori, descoperirile stau la confluenta dintre domenii.

Cum ai reusit sa faci rost de buget pentru un astfel de festival si cine plateste pentru cel de anul acesta?

La fel ca si anul trecut finantarea se face exclusiv din fonduri private. Trebuie sa le multumim sponsorilor festivalului pentru sprijinul pe care ni l-au acordat; este vorba, in special, de Discovery Channel, de Renault si de System Plus, partener HP si Dell in Romania.

Cum ai reusit sa aduci un astronaut la festival?

Cu greu si folosind cunoscuta tehnica PCR - pile, cunostinte si relatii (mai nou se numeste "networking"...). Nu glumesc.


David Hilmers, astronaut american care a participat la patru misiuni NASA

In program exista si o dezbatere pe tema implicarii omului de stiinta in societate. In Romania, cu cateva excepii minore, oamenii de stiinta sunt foarte putin prezenti, cum iti explici asta? Care este statutul omului de stiinta in Romania?

In cadrul festivalului prezentam, cu sprijinul Centrului Ceh si o expozitie depre viata lui Otto Wichterle, chimistul care a inventat lentilele de contact moderne. In timpul Primaverii de la Praga acesta si-a manifestat deschis optiunile politice, militind pentru democratizarea societatii. Nu stiu cazuri similare la noi. Explicatia? Lipsa exercitiului civic; sintem o societate taraneasca, conservatoare, inchistata in prejudecati. Exista, bineinteles, o elita; lucrurile se indreapta in directia buna - noroc cu integrarea europeana!, dar problemele ramin.

Ungurii au avut revolutia din 1956, a fost Primavara de la Praga, polonezii s-au luptat pe fata ani de zile impotriva comunismului. A existat Carta 77, miscarea intelectualilor Cehoslovaci... Pina si in Uniunea Sovietica a existat practica samizdat-ului. La noi? Imnuri, ode catre Conducatorul Slavit... Pina si in biserici popii se rugau - public, la Paste de exemplu, pentru sanatatea lui Ceausescu! "Rezistenta" s-a limitat la bancuri cu Bula!

Te-ai remarcat ca militant impotriva influentei bisericii in sistemul de educatie. E o legatura intre efortul pe care-l depui cu acest festival si pozitiile tale publice de pana acum?

Infiltrarea Bisericii in sistemul de educatie este o realitate trista si care nu este de natura a incuraja educatia stiintifica, dar acest fenomen este mai degraba un simptom decit o cauza. Problemele au radacini mult mai adinci, vin din inapoierea istorica a Romaniei.

Primele Universitati au aparut in Europa cu citeva sute de ani inainte ca Statele Romanesti sa apara pe harta! Universitatea din Praga functioneaza din 1348, cea din Cracovia de la 1364...

In Olanda, Anglia, Germania, ziarele au aparut pe la 1620 - dovada unei populatii alfabetizate, dornice de cunoastere; la noi? Dupa 200 de ani! Ne confruntam cu o fantastica intirziere culturala, mentala, civica - lasati "olimpicii", duceti-va prin satele din Moldova sau de prin Baragan...In Ungaria exista un Festival al Stiintelor inca din 1997, infiintat prin decret guvernamental. La noi, cine sa se preocupe de stiinta? Parlamentarii care declara ca sint "de meserie auto"?

Legea Educatiei Nationale, din 2011, prevedea infiintarea Muzeului National al Stiintei. L-ati vazut pe undeva? Dupa ce l-au gonit pe Funeriu de la Minister prioritatile s-au schimbat, e mult mai profitabil sa te ocupi cu spalarea plagiatelor persoanelor sus-puse sau cu inmatricularea de studenti fara bacalaureat... Mai intreb o data - retoric! - la noi, cine sa se preocupe de stiinta? Parlamentarii care declara ca sint "de meserie auto"? Plagiatorii numiti in comisia care ar trebui sa-i vineze pe plagiatori?

Anul acesta, daca tot vine Festivalul de stiinta si mai este si perioada electorala, ASUR impreuna cu Grupul pentru Dialog Social (GDS) a lansat o invitatie catre candidatii la prezidentiale: Oameni buni, vreti sa va votam. Hai sa vedem si noi, alegatorii, ce ne propuneti, ce strategii veti urma in domeniul educatiei si cercetarii! Un singur candidat a raspuns pozitiv pina acum, Monica Macovei. Restul? Fug de subiectul educatiei ca dracu' de tamiie!

Faci o traditie din festival? Pe cine ai vrea sa aduci in Romania in anii urmatori si de ce?

Dorim sa organizam anual Festivalul in ultima saptamina din septembrie. Pe cine sa invitam? Lista e foarte lunga... Sint foarte multi oameni interesanti, care ar putea sa contribuie la dinamizarea societatii romanesti; inclusiv multi romani din diaspora.

Stii ca incepind cu 2008 s-a organizat din doi in doi ani  o conferinta a cercetatorilor romani din diaspora? Au fost trei editii; in 2008, 2010 si 2012. A patra editie trebuia sa se desfasoare acum, in toamna. A fost anulata! De ce? Intrebati pe la Ministerul Educatiei...

Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera