Tableau d'une execution - un spectacol impresionant de la Lyon pe scena Teatrului din Brasov

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In cadrul Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană Brașov, am vazut un spectacol care ne-a ramas pe retina si care ne-a impresionat atat prin scenografie, cat si prin forta actorilor si inteligenta regizorala de punere in scena.

Tableau d'une execution, spectacol in limba franceza de la Lyon (cu subtitrare in romana) ne-a prezentat Venetia in perioada renasterii din perspectiva talentatei pictorite Galactia.

Intriga incepe cu o comanda din partea autoritatulilor a unui tablou monumental, pentru comemorarea bătăliei de la Lepanto și celebrarea victoriei Ligii Venețiene asupra Imperiului Otoman. Altfel spus, a creștinilor asupra Islamului. Dar, în loc de a reprezenta scene care să facă apologia luptei, Galactia alege să picteze războiul, în toată cruzimea lui : cadavre și corpuri mutilate, spre totala nemulțumire a celor care l-au comandat – autoritățile politice și religioase ale vremii. Artista este antrenată într-un duel unde arta devine inamicul mecanismului puterii.

”Tabloul unei execuții ", este o operă complexă, puțin cunoscută publicului larg și totuși fascinantă în multe privințe.

Această piesă a autorului contemporan Howard Barker (născut în 1946) ridică întrebări filosofice care au trecut peste veacuri și rămân relevante și astăzi, mai mult decât oricând.

Textul, violent, invită publicul să-și pună întrebări asupra legăturii între artă și putere dar și asupra atrocitătiilor războiului.

Décorul de o frumusețe incredibilă te face adesea sa te simti intr-un film, nu ai cum sa pleci din sala de spectacol fara imaginea acelui rosu puternic, rosul sangelui varsat pe campul de batalie.

Un spectacol care te pune pe ganduri si te poarta cu inteligenta printre paradoxuri, miza unui razboi, mecanismul din spatele actiunilor oamenilor si efemeritatea sentimentelor.

TABLEAU D'UNE EXECUTION
de Howard Barker
Celestine Theatre de Lyon, Franta

Autor: Howard Barker
Regia:Claudia Stavisky
Adaptare:Jean-Michel Déprats (© éditions Théâtrales, 2001)
Distributia;
David Ayala, Éric Caruso, Christiane Cohendy, Anne Comte, Luc-Antoine Diquéro, Sava Lolov, Philippe Magnan, Julie Recoing, Richard Sammut
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera