Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca ati trecut prin zona Piata Sf. Gheorghe, poate ati vazut impresionantul graffiti de pe calcanul cladirii de pe str. Baniei nr. 5. Este unul dintre cele mai frumoase lucruri din aceasta zona lasata in paragina si care in rest arata deplorabil.

Graffiti cu Sfantul Gheorghe si Dragonul, Bucuresti 2015 Graffiti cu Sfantul Gheorghe si Dragonul, Bucuresti 2015

Graffiti-ul ce-l reprezinta pe Sfantul Gheorghe ucigand dragonul (sau balaurul) abia ce a fost finalizat de NOM Crew - Obie Platon, Irlo si Kero, dar acum risca sa fie sters din cauza ca preotii de la Biserica Sf. Gheorghe s-au plans ca pictura murala este tulburatoare si neortodoxa.

Artistii care au realizat pictura au declarat pentru cei de la The re:art ca au ales aceasta tema in primul rand pentru ca locul poarta numele pe care-l poarta, dar si pentru ca legenda Sfantului Gheorghe i-a inspirat si au vrut sa arate ca niciun conflict nu este constructiv. Totodata acestia au mai spus ca ideea luptei impotriva fortelor raului nu este o solutie in a le anihila, ci rezultatul unui conflict interior ce provine din lipsa de intelegere a celuilalt.

Graffiti cu Sfantul Gheorghe si Dragonul, Bucuresti 2015 Graffiti cu Sfantul Gheorghe si Dragonul, Bucuresti 2015

Biserica, bineinteles, nu a fost deloc multumita de aceasta interpretare si se pare ca in curand pictura murala va fi acoperita integral sau modificata.

Faptul ca in anul 2015 o pictura murala poate fi cenzurata din motive religioase spune multe despre societate si mentalitatea romaneasca, mai ales ca pictura respectiva nu este ofensatoare pentru crestini sau pentru nimeni altcineva. De asemenea, ne arata puterea pe care o detine BOR asupra libertatii noastre de exprimare.

  Graffiti cu Sfantul Gheorghe si Dragonul, Bucuresti 2015 Graffiti cu Sfantul Gheorghe si Dragonul, Bucuresti 2015

Proiectul Saint George and His Playful Dragon este o initiativa Interesting Times Bureau si este finantat din banii obtinuti in urma tururilor oferite de acestia si cu un mic ajutor din partea Google AdGrants.

Cei 3 artisti au lucrat non-stop timp de 36 de ore pentru realizarea acestei minunate picturi murale, care a devenit in scurt timp o atractie pentru turisti.

Vezi mai multe poze cu graffitiul Sfantul Gheorghe si Dragonul

Pe aceeasi tema:13 comentarii

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Duhovnicii Ghelasie şi Felasie
#1 -

Comentariu nou

Fiilor drept-credincioşi, citiţi următoarele adevăruri despre viaţa cea binecuvântată a părintelui Arsenie Boca şi luaţi aminte că veţi putea intra în Împărăţia Cerului doar dacă le veţi mărturisi întru mântuirea cea dătătoare de viaţă veşnică:

► Atunci când Dumnezeu a spus “Să fie lumină!”, cita din Arsenie Boca.
► Se spune că Dumnezeu a făcut Pământul, Soarele, Luna, stelele, plantele, animalele şi omul. Pe Dumnezeu l-a făcut Arsenie Boca. De mai multe ori şi în poziţii diferite.
► Moise a primit Cele 10 Porunci de la Arsenie Boca.
► Când merge la culcare, Bau-Bau se uită în şifonier şi sub pat ca nu cumva Arsenie Boca să fie acolo.
► Arsenie Boca a scris un almanah gastronomic intitulat “Cartea de bukkake”, datorită faptului că iubea credincioşii exact ca sarea-n bukkake. În cųrând va apărea un al doilea volum denumit “Bukkake tradiţionale”.
► Atunci când a înviat, Iisus a suferit un preinfarct în momentul în care a auzit că pe Pământ există unul mai bun ca el. Era vorba despre Arsenie Boca.
► Arsenie Boca a inventat motorul cu agheasmă, motor ce respectă standardele Euro 666.
► Arsenie Boca îl vede pe Omul Invizibil.
► Dacă tu ai 10 lei şi Arsenie Boca are 10 lei, Arsenie Boca are mai mulţi bani ca tine.
► Nu există femei frigide sau lesbiene, ci doar femei care încă nu l-au cunoscut pe Arsenie Boca.
► Când Arsenie Boca s-a hotărât să fumeze, ţigările au început să se îmbolnăvească de cancer.
► Conchita Wurst este fiica lui Arsenie Boca pentru că, la fel ca tatăl său, are barbă, cântă pe nas şi se îmbracă în rochii lungi şi negre.
► Arsenie Boca practica sporturi full-contact anąl cu Iustin Pârvu, Ilie Cleopa şi Arsenie Papacioc folosind mirul pe post de lubrifiant.
► Dacă Arsenie Boca ar fi purtat elice în loc de potcap, s-ar fi numit Arsenie Belişcopter.

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
DoruSudoru
#2 -

LOL

Dud, Iti trebuie un Blog sau Pagina de facebook :))=)))

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Breaking news de la BOR
#3 -

...

Biserica Ortodoxă Română a lansat şamponul mănăstiresc şi balsamul duhovnicesc

Doamnelor şi domnilor, fraţi şi surori! Deoarece nu doreşte ca drept-credincioşii să intre în contact cu produse de provenienţă păgână, Preafericitul Patriarh Daniel a hotărât ca aceştia să folosească doar şamponul Arsenie Boca, plin de har, 100% ortodox, destinat spălării pe creier.

Puteţi gândi cu propria minte fără să aveţi nevoie de clişeele promovate de preoţi? Creierul dumneavoastră funcţionează ireproşabil? Logica, raţiunea şi spiritul critic vă definesc? Aveţi bacalaureat sau aţi finalizat studiile universitare? Noul şampon Arsenie Boca vă eliberează de aceste afecţiuni diabolice, permiţând doar „învăţăturile” Bisericii. Aveţi îndoieli în privinţa religiilor şi a zeilor? Doriţi să scăpaţi de păcatul strămoşesc: circumvoluţiunile? Neuronii constituie o povară? Sinapsele vă incomodează? Harul şamponului Arsenie Boca face ca toate aceste impedimente apăsătoare să dispară ca prin minune, lasându-vă creierul neted astfel încât muştele să vă poată patina pe el.

Simţiţi că nu mai puteţi gândi? Creierul dumneavoastră a început să dea rateuri? Mintea vă este din ce în ce mai înceată? Aţi început să ascultaţi manele? Sunteţi un individ tălâmb şi votaţi la îndemnul preotului? Aţi rămas fără discernământ? Vi se întâmplă să aveţi salivă în colţul gurii din cauza IQ-ului de euglenă? Înseamnă că şamponul Arsenie Boca şi-a făcut efectul în totalitate, micşorându-vă encefalul, iar acum sunteţi pregătit să treceţi la pasul următor în vederea atingerii stadiului de moarte cerebrală: balsamul duhovnicesc Iustin Pârvu. Acesta lasă loc numai superstiţiilor şi stereotipurilor. După ce îl veţi folosi, veţi putea simţi o dorinţă enormă de a accesa Internetul pentru a posta citate din Ilie Cleopa, Arsenie Papacioc sau Petre Ţuţea, imagini cu icoane făcătoare de minciuni sau profeţii apocaliptice ale unor sălbatici cu patrafir.

Şamponul Arsenie Boca - pentru că meritaţi!

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Mirela
#4 -

Comentariu nou

Pictura este neortodoxa, intr-adevar. Exista niste canoane (norme) dupa care sfintii sunt reprezentati conform credintei crestini ortodoxe. Ca BOR are sau nu dreptul conform legislatiei sa cenzureze reprezentarea, asta-i alta discutie. Dar poate si chiar trebuie sa se pronunte, sa-si exprime opinia, atata timp cat e vorba de domeniul ei de activitate.

"ideea luptei impotriva fortelor raului nu este o solutie in a le anihila, ci rezultatul unui conflict interior ce provine din lipsa de intelegere a celuilalt." Pe bune? Adica raul e rau, dar trebuie sa incerc sa-l inteleg, nu sa lupt cu el.
Oare si raul incearca sa ma inteleaga in timpul asta? Sau incearca sa ma distruga in timp ce eu, aplicand principiul de mai sus, incerc sa-l inteleg?

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Alex
#5 -

Pe bune Mirela?

Mirela, chiar aplicam principiul crede si nu cerceta? Trebuie sa traim in teama? Ca sa progresezi in viata trebuie sa intelegi tot ce te inconjoara, lucrurile bune si rele, altfel vei ramane o persoana ignoranta! Domeniul Bisericii de activitate? Acum au monopol si pe grafitti?

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Mirela
#6 -

Comentariu nou

Trebuie sa traim in libertate, nu in teama :)
Sigur ca trebuie sa intelegem tot ce ne inconjoara. Ideea nu era sa ramanem in ignoranta, poate nu am fost foarte clara in exprimare. Din ce se spune in articol reiese ca raul nu trebuie anihilat, trebuie inteles.
Ce vreau eu sa spun este ca raul e rau, si trebuie anihilat, chiar daca (sau mai ales) daca intelegi despre ce e vorba. Raul e rau. Ok, il intelegi. Apoi incerci sa-l anihilezi. Unele lucruri sunt rele si raman rele, chiar daca (sau mai ales) le intelegi.
BOR nu are monopol pe grafitti. Dar se poate si trebuie sa se pronunte cand vine vorba de reprezentarea sfintilor. Asta am spus.
Da, e domeniul ei de activitate. Daca vreau sa-mi construiesc o casa care sa nu cada peste mine, ma duc la un arhitect si la un constructor. Pot s-o construiesc singur, desigur. Cu riscurile de rigoare. Fiecare poate picta /construi ce vrea.
Si apropo, in Biblie nu scrie "crede si nu cerceta". In Biblie scrie "crede si vei intelege". :)

Atat. N-o sa intru intr-o polemica. Pace.

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Părintele Potlogărie
#7 -

-

La Patriarhie au fost expuse moaştele Mielului cu O Nară

Începând de astăzi, toţi credincioşii care vor ajunge în zona Dealului Mitropoliei din Bucureşti se vor putea închina la racla cu moaştele Sfântului Miel cu O Nară. Aducerea acesteia în România este rezultatul a patru luni de discuţii purtate între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi călugării de la Muntele Athos. Aceştia consideră că efortul le va fi răsplătit pe măsură, mai ales din punct de vedere financiar.

“Mielul cu O Nară alină suferinţele din sufletele celor care cred în puterea sa vindecătoare. Fără sacrificiul suprem al acestuia, n-am fi ajuns să avem o credinţă bimilenară. Sau dacă am fi avut, aceasta n-ar fi fost desăvârşită. Rugămintea pe care o am faţă de credincioşi este ca aceştia să sărute cuviincios mielul şi să reţină faptul că mai întâi pielea trebuie dată înapoi.” a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Iulian Capsache.

Viaţa Sfântului Miel cu O Nară a fost una agitată, care s-a terminat într-un mod nefericit. El a fost prigonit de femei, care îl frecau până când i se făcea rău şi vomita. Spre sfârşitul vieţii, acesta a fost prins de câteva păgâne care l-au decalotat şi apoi l-au îngropat. În tradiţia populară se spune că Mielul Mântuitor a înviat într-a treia zi după fripturi şi s-a ridicat la ceruri, iar ortodocşii consideră că expresia “Credincioşi, să luaţi mielul !” este de bine.

Patriarhul Daniel promite că va continua să aducă în ţară rămăşiţe trupeşti ale câtorva sfinţi în perioada ce urmează: “Dacă se vor îmbulzi şi la următoarele sărbători, credincioşii vor avea câteva surprize foarte plăcute printre care se numără moaştele Ciocănitoarei Woody şi mantia Cuviosului Superman.”

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Părintele Portofenie
#8 -

Comentariu nou

Fiilor, nu vă lasaţi ademeniţi de falsele moaşte, vechi, tari si urât mirositoare ! Vă rog să veniţi la biserică pentru că am să vă poftesc sub patrafirul meu. Aici veţi găsi unicele moaşte vii, compuse dintr-un organ cilindric, vânjos şi lung de 20 de centimetri, cu cap gros, precum şi două bile păroase şi mari asemeni unor ouă de struţ. Sunt fierbinţi, primitoare, izvorăsc o mireasmă dulce de ştromeleag şi dacă le molfăiţi alene, veţi trezi izvorul de mir sub forma unui jet alb, lăptos, fierbinte si reconfortant. Aşadar, nu mai aşteptaţi, ci poftiţi la coadă, la adevăratele moaşte făcătoare de minuni ale părintelui Portofenie !

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Măicuţa Chlsamydia
#9 -

-

Ştiaţi că:
- Iisus a avut doi taţi şi s-a născut din mamă virgină, aceasta fiind fertilizată in vitro de către o fantomă?
- poate merge pe apă pe care o transformă în vin, pentru ca apoi, prin tranzitivitate, să poată merge şi pe vin?
- a reuşit să se supună sacrificiului suprem chiar dacă, fiind atotştiutor, cunoştea faptul că după trei zile va învia?
- a murit şi a înviat de peste 2000 de ori?
- este primul caz uman confirmat de înălţare/decolare?
- unul dintre hobby-urile sale este apariţia în visele schizofrenicilor?
- numele său real este Conchita Wurst?

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
alex
#10 -

este urata

Nu stiu de voi, dar mie mi se pare urata rau de tot. Chiar nu m-ar deranja sa fie stearsa sau refacuta. Ditamai prostia intr-o zona si asa sufocata de ruine

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Madalin
#11 -

articol tendentios

Dragul nostru Gruia, tonul articolului si interpretarile din el sunt foarte tendentioase. Este acuzata nemeritat de cenzura Biserica in ansamblu (care apropos inseamna totalitatea credinciosilor, nu doar ierarhia clerului) pentru ceva ce a pornit chiar de la credinciosi, nu de la preotii bisericii Sf.Gheorghe Nou.
Mai mult, ai scris ca "pictura respectiva nu este ofensatoare pentru crestini" - pai tocmai asta este, ca ESTE ofensatoare, din moment ce mai multi locuitori din zona s-au simtit deranjati de ea. Nu poate fi vorba deci de cenzura aici, regulile elementare de bun simt in democratie spun ca poti avea orice libertati, atata timp cat NU DERANJEZI pe cei din jur. Ori, pictura a deranjat, iar oamenii s-au plans. E simplu ca lumina zilei. Pana cand nu vom invata sa respectam pe cel de langa noi, indiferent cine este el, nu vom putea fi o tara civilizata. A acuza de cenzura in acest caz este o ipocrizie fara margini.

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Dan
#12 -

BOR = dragon, Sf. Gheorghe = invins

Foarte bun titlul, si realist. Exact asa s-a intamplat: biserica a actionat ca un dragon care l-a invins pe Sfantul Gheorghe.

Sfantul Gheorghe invins de Dragonul BOR - graffiti din Bucuresti cenzurat de Biserica Romana
Gheorghe
#13 -

Comentariu nou

Artistul a reusit sa faca o anagrama incredibila .
Reactia Biserici Ortodoxe este una normala si fireasca
Ptr ochii neantrenati am sa va explic ce semnifica

Piciorul calului in forma de tabla de sah reprezinta masoneria
In locul balaurului a pus un alt fel de demon : Anunaki s.m.d cu mult mai viclean decat demonii din religia ortodoxa

Triunghiul din figura calului care trebuia pus invers reprezinta Ochiul atot vazator (vezi masoneria iiluminati si zionismul)
Toate in pers Sfantului Gheorghe

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera