Revolutia festivalurilor culinare din Romania - "Stai, te relaxezi, mananci ceva, intr-un cadru placut ochiului si spiritului"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

In calatoriile noastre prin lume, am nimerit nu de putine ori la targuri culinare unde am avut sansa sa incercam tot felul de preparate specifice tarii respective si nu numai.

Pe langa diversitatea culinara, aceste evenimente aveau incluse activitati culturale si artistice, fiind si un bun pretext de socializare si relaxare.
Mereu ne-am gandit cum ar fi sa avem si in Romania astfel de “manifestari gastro-culturale”. Anul trecut am mers la BurgerFest si ne-am dat seama ca era nevoie si la noi de astfel de initiative.

In 2016 lucrurile s-au miscat mult mai repede si am ajuns la o lista provizorie de 9 festivaluri culinare care ar putea avea loc pana la finalul anului si la care abia asteptam sa mergem (le gasiti la final).

Am stat de vorba cu Dragos Gurarosie despre fenomenul festurilor culinare in Romania, public, organizatori, asteptari si activari. Adica despre nisa evenimentelor gastro-culturale.

Dragos se ocupa in acest an de Burger Fest, Marele Picnic, Romania Culinara, Craft Festival, Whisky Fest.

Cum a inceput

Seria de evenimente gastro-culturale a debutat anul trecut cu Burger Fest:

“Anul trecut am facut o incercare care s-a dovedit a fi un succes; astfel s-a deschis o nisa pe tema aceasta gastro-culturala. In strainatate exista de multa vreme. In Romania insa, toata lumea a asteptat parca sa apara 4 nebuni (Adrian, Raluca, Eugenia, Dragos) care sa demonstreze ca se pot face si la noi genul asta de evenimente.”

Prin “genul asta de evenimente” intelegem mancare - activitati culturale – concerte – relaxare.

“Publicul este diferit de cel de la festivalurile de muzica, de exemplu. Lucru pe care l-am remarcat si la BurgerFest. Evenimentele din acest an, la fel ca BurgerFestul de anul trecut, vor fi family friendy, kid friendly, pet friendly. Anul trecut au venit foarte multe familii cu copii si caini, era atmosfera aia de fair de afara, mai ales in set-up-ul acela cu balotii de fan si ghirlande de becuri.”

Ceea ce nu e inca foarte clar pentru toata lumea si e important de precizat: Evenimentele culinare sunt altfel de evenimente - stai, te relaxezi, mananci ceva, intr-un cadru placut ochiului si spiritului.

De la idee la concretizare

“Toate aceste fest-uri programate pentru 2016 vor avea loc in masura in care vor exista sponsori. Daca nu exista sponsori...”

Avand in vedere ca suntem la inceput de drum, exista inca mici probleme de comunicare sau de gestiune a bugetului.

“Sponsorii, avand in vedere ca este un lucru nou pe piata, nu prea stiu cum sa se raporteze la fest-urile culinare. E o zona care n-a fost explorata pana acum si atunci este mai greu de activat. Daca pentru beri este mai simplu, pentru altii, spre exemplu, producatorii de carne, lactate sau marii retaileri, care nu au avut ocazia sa comunice in cadrul unor eventuri de acest gen, este mai greu. Pur si simplu este o linie de buget care nu a existat pana acum in planurile lor de marketing.

Asa ca lucrurile sunt destul de greu de urnit, dar nu imposibil. Este o piata pe care am creat-o si daca esti alaturi de cei interesati de asa ceva, eu cred, ca vei avea numai de castigat. Este o usa pe care noi am deschis-o si pe care o vom lasa asa. Ceea ce-am descoperit dincolo de prag este frumos, iti da o stare de bine si e foarte gustos.”

Tot ce se intampla in zona culinara in Romania este la nivel de pionerat pentru toata lumea – de la organizatori pana la public.

Despre Restaurantele participante

“Restaurantele nu-s obisnuite cu genul asta de evenimente - este cu totul alt setup decat in carciuma proprie. Oamenii au alte asteptari. In momentul in care ai un produs gatit pe loc, lucrurile se complica, sunt alti parametri.”

Despre importanta consumatorului

Cand mergi la un concert stii exact la ce sa te astepti: vine artistul si canta. The End.

"In cadrul festurilor gastro-culturale, devii parte din eveniment, esti parte din tot ce se intampla acolo si influentezi direct dinamica. Devii un soi de partener al organizatorului, iar prezenta ta si buna ta stare sunt esentiale pentru el."

Inainte si dupa BurgerFest

BurgerFest a trasat o linie clara si a deschis un drum nou in aceasta sfera de evenimente, impunand un nou standard.

Pana acum, singurele manifestari de acest gen au fost la zilele orasului cu mici si bere, unde intrarea era libera.

“Un festival culinar la care sa poti sa bei si sa mananci, plus entertainement si activitati, nu prea a fost pana la BurgerFest.”

Seria de evenimente culinare din 2016 include Bucurestiul si Clujul si se vrea aliniata in randul celor de afara.

Evenimentele gastro-culturale din 2016

BUCURESTI

Burger Fest - 13-15 mai

Burgeri, verdeata, voie buna, capite de fan, zone de relaxare pentru familie-purcel-catel, concerte, jocuri.

La Burger Fest vor veni restaurante din Bucuresti, Brasov, Cluj si Timisoara.

Crezul festivalului:

1. Sa aduca in fata publicului cele mai gustoase si aspectuoase preparate culinare ale genului, pregatite de bucatari talentati din localuri care au acest produs in meniu in mod obisnuit.

2. Sa acorde titlul de CEL MAI BUN BURGER, in cadrul unei competitii unde sunt invitate toate localurile de profil, impreuna cu bucatarii lor.

3. O experienta diferita pentru un weekend in Bucuresti: trei zile petrecute intr-o zona cu verdeata, cu muzica buna, concerte, cu delicatese culinare si experiente gastronomice, cu jocuri si concursuri, toate intr-o locatie eleganta, cu un decor shabby chic.

Gourmet Festival - 3-5 iunie

Street food, fine dining, mancare traditionala romaneasa, dar si internationala, bio sau raw vegana, salad bar-uri, momente de live cooking, concursuri culinare, degustare de vinuri, zone special dedicate gratarelor, dulciurilor si bauturilor, la care se va adauga un extra toping  de muzica lounge si concerte live de jazz, electro swing sau blues.

Pana atunci, cei interesati sa fie prezenti cu produse culinare proprii in spatiul de festival pot participa la procesul de selectie trimitand un e-mail register@gourmertfestival.ro.

Marele Picnic - 18 iunie

Cel mai mare picnic pentru bucuresteni.

Conceptul "Marele Picnic" isi propune sa readuca ideea de picnic in obiceiurile familiale, să ne invete sa mancam sanatos prin obiceiuri alimentare sanatoase, intr-un cadru relaxat, prietenos si cu multa voie buna.

Sunteti asteptati cu paturica si cosuletul de picnic. Din program: demonstratii culinare, experiente multisenzoriale, ateliere de gatit si mancat sanatos pentru scolari, parinti si prieteni, gym si multe alte surprize.

Bucharest Street Food Festival - 9-11 septembrie

Peste 20 de vedori, atat din Bucuresti, cat si din intreaga tara: rulote, trucks, carute, standuri, biciclete, toate fiind mijloace tipice din care se comercializeaza street-food. Evenimentul va include varietati culinare precum: burgeri, hot-dogs, sandwiches, tacos, burritos, paste, grills si barbeques, clatite, inghetata si multe altele, toate unite sub umbrela conceptului de street-food.

Pe langa bucataria in sine, festivalul va include si acelasi concept de street-food dedicat bauturilor, consumatorii putand degusta prosecco, cafea si bere artizanala, vinuri alese si multe altele.

Intrarea va fi libera, iar detalii privind locul unde se va desfasura festivalul vor fi anuntate in curand.

Festivalul Romania Culinara - septembrie

Mancarea romaneasca la ea acasa. Vom reveni cu detalii.

Craft Festival - octombrie

Great BEER, Great FOOD, Great MUSIC + cidru + mestesuguri si mestesugari

Detalii in curand.

Whisky Fest - noiembrie

Se anunta 3 zile de festival cu testarea mai multor tipuri de whisky, sesiuni de povesti, activitati de entertainement si mancare buna.

CLUJ

BurgerFest Cluj - 24-26 iunie, Cluj

Street Food Festival - 7-10 iulie, Cluj

Pe aceeasi tema:




Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera