Reteta saptamanii de la Mic dejun de Bucuresti: Supa de iarna cu morcovi si pastarnac

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Incepem o noua aventura impreuna cu Mihaela Pascu si Mic dejun de Bucuresti. In fiecare zi de marti, Mihaela, ne va insenina ziua cu cate o reteta delicioasa preparata chiar de ea. Fotografiile ii apartin.

Supa de iarna pentru inimi calde. Cu morcovi, pastarnac si muzica

Acum vreo 3 ani, cand locuiam in centrul Bucurestiului unde viata e intotdeauna frumoasa, ma uitam la Somewhere pe la vreo 11 noaptea. Tocmai anuntasera ca e cea mai friguroasa zi din an, cu multe grade sub zero. Din film nu-mi mai amintesc multe (asta fiindca am o memorie de invidiat), dar tin minte atat: ca mai erau vreo 5 minute din film cand au inceput protagonistii sa manance inghetata. Nu stiu sa ma mai fi lovit vreodata o asemenea pofta de inghetata. E printre alimentele la care, dimpotriva, nu poftesc daca le mananca altcineva in fata mea.

Am pus filmul pe pauza, m-am imbracat cu ce aveam mai gros si am plecat, prin nameti, pe Calea Victoriei pana in Piata Amzei la singurul supermarket non-stop din zona sa-mi cumpar doua inghetate. M-am intors cu prada, mai inghetata decat atunci cand o luasem din congelator, si m-am asezat in fotoliu. Am vazut sfarsitul filmului mancand inghetata
in sincron cu actorii. Pai ce, numai ei?!

Si sambata asta, fiindca aici voiam de fapt sa ajung cu povestea, s-a pus pe nins si viscolit in Bucuresti de parca iarna incerca sa recupereze ce n-a facut in ultimele doua luni. Asta dupa ce mi-am asigurat toti prietenii tematori de vremea rea ca NU MAI NINGE. Sunt genul de om care iese din casa si pe cel mai mare viscol daca si-a facut un plan. Planul era, sambata seara, sa merg la concert la Elliphant in Atelierul de Productie. Cum pe Elliphant o ador si-o ascult de aproape un an, mi-era clar ca nici de data asta n-o sa-mi stea vremea in cale. Acum nu mai am sincer cuvinte sa descriu atmosfera de la concert sau sa mai spun ca fata asta a fost inzestrata cu o doza uriasa de talent. Ne-a oferit vreo zece concerte intr-unul
singur si noi mai ca n-am cazut in genunchi de multumire, entuziasm si bucurie. Fiindca simteai ca ti-a facut un dar urias prin fiecare piesa, prin momentele in care vorbea cu noi, prin tot ce transmitea si prin bucuria de a fi acolo care se simtea ca la niciun alt concert.

Dar sa revin la mancare! Fiindca pe mine m-au scos din casa si superputerile pe care le-am capatat dupa ce am pregatit aceasta supa de iarna din radacinoase: morcovi, pastarnac, telina, sfecla rosie si ghimbir. Am pus si niste ceapa, iar daca vreti sa fie mai cremoasa, adaugati si un cartof si putina smantana. Poate niste cascaval daca vreti rasfat total, dar nu uitati de patrunjel.



Stiu ca unii oameni detesta verdeata in supe si ciorbe, v-as sfatui sa incercati sa faceti sa mearga relatia asta cu patrunjelul, macar in salata Tabouleh. Asadar, in vreme ce rontaiam niste patrunjel verde, cu tot cu codite, am curatat legumele in trei pasi si doua miscari. Va ia vreo 10 minute cu tot cu taiatul lor in cubulete (relativ egale).

Nu le lasati mult la fiert, sa fie medii ca duritate. Lasam un pic supa la racit cat sa nu ne crape vasul de la blender. Puneti si usturoi, daca poftiti, dar nu uitati de ghimbir. Mai ca as alege doar una dintre ele. Le-am pus in blender si supa noastra e gata cam intr-un minut si jumatate.



Poate niste coriandru sau piper pe deasupra, dupa pofta inimii. Sa nu va speriati ca o sa fie rosie ca focul, semn ca, nu-i asa, o sa va surada norocul. Imprieteniti-va si cu sfecla rosie dupa ce incepeti tratativele cu patrunjelul. Daca nu va place cruda, salata de sfecla rosie murata sigur o sa fie pe gustul vostru. Imi lasa gura apa numai cand ma gandesc la gustul acela dulce-acrisor.



Inca nu stiu ce voi pregati saptamana viitoare, poate o bunatate la cuptor fiindca a trecut ceva vreme de cand n-am mai framantat un aluat. Pana atunci insa, mai ales fiindca avem parte in perioada aceasta de niste cantitati semnificative de zapada, imbracati-va gros, purtati caciuli (30% din caldura corpului se pierde prin cap!) si mancati supe, ciorbe si alte preparate aburinde ca sa aveti o inima calda tot timpul si sa zambiti mereu.

Vezi mai multe retete de la Mic Dejun de Bucuresti aici!




1 comentariu vrei sa comentezi?

Reteta saptamanii de la Mic dejun de Bucuresti: Supa de iarna cu morcovi si pastarnac
george
#1 -

Comentariu nou

Mi-ai facut o pofta ..

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ce fructe va place sa mix & match in iaurt?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera