"Rata salbatica" de la Teatrul Bulandra: cand prezentul nu poate functiona cu minciunile trecutului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca-i rapesti unui om obisnuit minciuna vietii, ii rapesti totodata fericirea.

Cand vorbim de opera lui Ibsen, exista doua variante: fie esti marcat de felul in care acesta reuseste sa surprinda existenta umana prin trairile personajelor sale, fie esti "un nerabdator dus in extrema" in ceea ce priveste deznodamantul piesei. Pentru Henrik Ibsen nu exista scapari sau vorbe omise, totul se spune, totul se afla. Si, pentru ca adevarul are cateodata nevoie de timp, acesta din urma este umplut de bine, de rau, de frustrari si de sacrificiu.

Chiar daca este scrisa in 1884, "Rata Salbatica" poate fi jucata oricand cu aceeasi actualitate. La urma urmei, sunt adevaruri cu care ne confruntam zilnic. Adevarul ca cei puternici incearca sa se impuna, ca bogatia nu inseamna neaparat fericire, adevarul ca uneori, totul poate fi doar o minciuna.

Spectacolul de la Bulandra - un teatru unde se simte scoala si mostenirea lasata de "madam Bulandra" - are o distributie care "traieste" piesa.

Viata lui Hjalmar Ekdal (Gheorghe Ifrim) este data peste cap in momentul in care Gregers (Serban Pavlu) decide sa ii dezvaluie un adevar care era, de fapt, minciuna.

Batranul Werle (Victor Rebengiuc), tatal lui Gregers este cel care l-a ajutat pe Hjalmar sa aiba o viata fara griji. Nici vorba de filantropie voluntara, insa. Totul face parte din planul unui afacerist arogant de a controla un om care nu are alta vina decat cea de a se afla, poate, in familia gresita.

Intalnim in "Rata salbatica" un Gigi Ifrim complet diferit fata de comediile cu care ne-a obisnuit, un Serban Pavlu insetat de adevar, un Victor Rebengiuc ipocrit si avid de control. Mai vedem un Constantin Cojocaru dureros doar prin privirea pe care o are, o Manuela Ciucur disperata ca familia ei se destrama din cauza unei greseli din trecut, o Ioana Anastasia Anton aparent naiva, dar deloc inocenta, dar si un Adrian Titieni plin de farmec, umor, cel care reuseste sa umple scena doar prin simple grimase.

E un spectacol clasic cu aer modern.

Mergeti sa vedeti "Rata salbatica" de la Izvor. Pentru ca niciodata nu trebuie sa uitam ca prezentul nu poate functiona cu minciunile trecutului.

Distributie:
Werle - Victor Rebengiuc
Gregers - Serban Pavlu
Batranul Ekdal - Constantin Cojocaru
Hialmar Ekdal - Gheorghe Ifrim
Gina Ekdal - Manuela Ciucur
Hedvig - Ioana Anton
Relling - Adrian Titieni

Scenografia - Octavian Neculai
Light design - Alexandru Darie
Sound design - Aurelian Stoleriu
Regia: Peter Kerek

Bulandra, sala Liviu Ciulei.

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera